Först ut med resereportage i kategorin ”En vandrares röst” är Johan Söderlund som har bakgrund som både journalist och resereporter på några av Sveriges största medieföretag; Aftonbladet, TV4 och SVT. Idag rapporterar Johan direkt från sin vandring i Val Gardena, Italienska sydtyrolen.

Text: Angeliqa Mejstedt  Foto: Johan Söderlund

Jag slår en signal till Johan som bara timmar tidigare befunnit sig på 2400 meters höjd, på en gräsklädd platå, i Dolomitena, Italien. Nu har han precis klivit in genom hotellrumsdörren efter en lång vandringsdag;

-Det är roligt, det är inte första gången jag är här, säger Johan och kaVal star mig direkt tillbaka ett decennium i tiden. För tio år sedan höll vandringen på att sluta traumatiskt. Johan berättar att han och en kompis hade åkt ned till Italien på motorcykelsemester och stannat till vid Ortisei där de upptäckte en spännande klettersteig vid bergen som de började gå upp för. De hade fortfarande på sig motorcykelstövlarna när de gick och var lite tveksamma till hur de skulle klara vandringen. Men så mötte de tre äldre gubbar med vandringskäppar och tänkte att ”klarar de så klarar vi”. De äldre männen försvann i rask takt i fjärran och kvar var bara Johan och hans kompis Anders. På kammen de gick längs med var det 300 meter stupande ner på ena sidan och 1000 meter ner på andra sidan. Att kliva fel här kunde få ödesdigra konsekvenser. Snart började det mörkna och blåsa upp till oväder, och de blev allt mer rädda. Som tur var såg de en liten hytta där de kunde söka skydd. De serverades den lokala specialiteten knödel och värmde sig gott i stugan när det bara en halvtimme senare öste ner regn. Slutet gott och allting gott för den gången.

dramatiska berg Dolomiterna, Italien, Sydtyrolen

lokal mjölk från ko Dolomiterna, Italien, Sydtyrolen

På bergsplatåerna går det runt håriga kor, de kan mer beskrivas som bufflar eller urdjur för de är riktigt muskulösa och bastanta. Johan och hans vandringskompis stod på en platå och njöt av utsikten när en hord kor började komma emot dem. För att komma undan gömde de sig bakom ett parti med stora stenar. När korna vägrade ge sig av hoppade de fram från sitt gömställe, tjoade och skrek för att jaga bort dem och kunna fortsätta vandringen hemåt igen.

Utsikt över pitoresk by Dolomiterna, Italien, Sydtyrolen

Johan har hunnit besöka många olika alpbyar men beskriver både byn där han bor och landskapen där han vandrat som tillrättalagt, välordnat och rikt. -Det är städat här, säger Johan, personer är välklädda och sköter sig. I byn är det piffigt med blomsterplantage och på berget är det böljande gräsytor och lyxiga restauranger. Totalt finns det 15 restauranger i området som drivs av olika familjer, de är lyxiga och håller hög standard.

Etappförslag: Crown of Val Gardena

utsikten Dolomiterna, Italien, Sydtyrolen

Dolomiterna, Italien, Sydtyrolen

Bergstopparna här är toppiga och vassa, det ser nästan ut som att de är skiktade. Vädret är speciellt i år, fastän det bara är slutet av september så har det har snöat en halv meter. Men solen värmer fortfarande och på dagarna är det mellan 15-17 grader, typiskt svenskt senvårväder.

__800_MG_underbar vandring Dolomiterna, Italien, Sydtyrolen

Årets nyhet från den italienska turistbyrån Valgardena är en fyradagarstur som lokalt kallas för Curona de Gerdeina eller Crown of Val Gardena. Turistbyrån har knutit ihop och restaurerat gamla rutter och märkt upp dem som en ny möjlighet där vandrare antingen kan ta sig fram på egen hand eller boka tur tillsammans med en guide. Turen är totalt 60 kilometer lång och tar vandrarna genom hela systemet på fyra dagar. Övernattning sker i Refugios längs med leden och den som vandrar själv betalar bara för kost och logi längs med vägen.

Vandring över åsryggar och genom raviner

glatt par Dolomiterna, Italien, Sydtyrolen

tuff vandring, Dolomiterna, Italien, Sydtyrolen

-Det är bekvämt att vandra här, man tar liften upp och går sedan, säger Johan.

Men även fast det är enkelt att ta sig upp på högre höjder via liftsystemet så går det ändå att hitta rejäla utmaningar för dem som önskar.

-Idag hade vi tung vandring genom en ravin och vi klättrar upp på kammarna, säger Johan. Där det är riktigt brant finns det steg för fötterna, sådana känner alla som är bekanta med Via Ferrata igen. Och på ställen där det är väldigt brant och rullande stenar på marken finns det vajrar uppsatta för vandrarnas säkerhet. Någonting som underlättar vandringen är att de allra flesta går med lätta dagsryggsäckar. Vandrarna bor på hotell eller refugios och gör sedan dagsutflykter.

Johan berättar att det fanns en kille i gruppen han vandrade med idag som blev så trött att han inte orkade fortsätta mer, då gick han och en guide en längre, men lättare väg runt berget. De vandrare som vill vandra mindre ansträngande leder kan ofta hitta alternativa vägar upp eller använda sig utav liftsystemet för att ta sig till toppen eftersom det är skidanläggning i området under vintertid.

”Mat och dryck smakar bättre på hög höjd”

hemligt recept Dolomiterna, Italien, Sydtyrolen

Husets specialitet knödel tillagas med bara lokala råvaror. Basen består av tre till fyra dagar gammalt bröd, lokal mjölk från håriga, stora kor, ekologiska ägg och det finaste späcket från nöt eller fläsk. -You have to be at 2 000 meters to make a proper Knödel, säger kocken Markus Prinoth. Han menar dessutom att den höga höjden påverkar smaklökarna så att både vin och mat smakar bättre. Restaurangen Sofie ligger belägen på 2 400 meters höjd och är döpt efter Markus mamma.

ölrunda Dolomiterna, Italien, Sydtyrolen

mat från restaurang Dolomiterna, Italien, Sydtyrolen

Här serveras alpmat med elegans, i köket möts den rustika österrikiska matkulturen och den italienska finessen. Johan har ätit både risotto och så kallade Crafuncins, det ser ut som små ravioli med spenat inuti. Det är viktigt att äta ordentligt med mat för att klara utmanande vandringsdagar, den som tror att en kopp kaffe och en croissant räcker till frukost kan komma att få betala dyrt i form av utmattning under vandringsdagen.

Planera vandringen och ta dig till Val Gardena i Dolomiterna

Johan bodde i byn Ortisei i Val Gardena nordöst om Bolzano.  Han rekommenderar flyg som går till Innsbruck och åk sedan rakt söderut med buss eller hyrbil. I gränsövergången mellan Österriket och Italien finns Brennerpasset som är centraleuropas viktigaste transportled och den enda nordsydliga passagen, bokastavligen en jättemotorväg som går som en pulsåder genom Alperna. Sväng av motorvägen och hamna vid Innsbruck och kör sedan vidare söderut mot Ortisei. Som alpturist måste man räkna med några timmars färd från flygplatsen., enligt Google Maps tar det 1,5 timme att köra bil mellan Innsbruck och Ortisei.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara