• Namn: Johanna Davidsson
  • Bor: Tromsø
  • Yrke: Sjuksköterska
  • Utmärkelse: Årets Äventyrare 2014

Idag har jag lyssnat på ett inspirerande föredrag av Johanna Davidsson som skidade över Grönlandsisen tillsammans med sin syster under projektet Systrar i Blåsväder. Innan systrarna gav sig ut på Grönlandsisen åkte de iväg på två lite längre turer, en i Norge och en i Sverige. Någonting de oroade sig för och hade med på sin riskkalkyl var risken att skada sig eller stöta på isbjörnar. Att bli isbjörnsmat är ju inte så bra, men den största risken är köldskador och frakturer. – Vi hade med morfars gamla bössa, för det finns isbjörnar på Grönland. De hade varsina pulkor som vägde ungefär 120 kilo styck. Och de tog sig fram med kite och skidor över den snötäckta isen. Att gå Grönland på tvären skulle man kunna tro är monotont, men Johanna säger att det känns som att tiden och dagarna går fort. Det tar tid att ordna med kiterna, sätta upp tält, smälta snö, laga mat och sova. Johannas nästa äventyr – Sydpolen i sikte Johanna bor i Tromsø i Norge och arbetar som sjuksköterska. Samtidigt är hon nu i full gång inför sitt nästa äventyr – att ensam skida 130 mil till Sydpolen. Som sjuksköterska och nu ensam äventyrande syster kan du nu följa henne på Solo Sister, hon beger sig iväg i vinter och kommer då blogga om sitt äventyr.

Johanna Davidsson och Angeliqa Mejstedt

Jag frågade Johanna vad som driver henne. Och hon svarade att det är äventyret. Att bära tungt. Klara sig i naturen. Att trött få lägga sig i tältet på kvällen efter en äventyrlig dag. Nu förbereder hon sig genom att träna sig fysiskt 3-4 dagar i veckan, läsa böcker om expeditioner, ladda mentalt och tänka på sydpolen varje dag. Polarexpertens bästa råd för att slippa Isbjörnar i tältet Med under kvällen var Maria Sellfors från äventyrs- och expeditionsföretaget Hvitserk och berättade om sina bästa tips för att slippa bli överraskad av isbjörnar i tältet. – Ha snubbellinor utanför tältet, då vaknar ni om det närmar sig en isbjörn. Annars turas ni om att vara isbjörnsvakt. Då är det bra att ha en bössa med sig för att skrämma bort isbjörnen. Maria berättar vidare om den största skillnaden mellan Svenskar och Norrmän när de drömmer sig bort till årets vintersäsong och skidutmaning. – Svenskar drömmer om Vasaloppet medan Norrmännen drömmer om Grönland.

Jag önskar Johanna stort lycka till med framtida utmaningar och ser fram emot att följa äventyren via bloggen Solo Sister.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

Kommentera

Spara