Idag får du följa med på ett hållbart äventyr i storstaden – ett sätt att värna om miljö och natur och att hitta sin del i det hela. Möt eldsjälen Johanna Nilsson och läs om hennes bok som nyss släppts om hållbart mode, hennes eget smyckesmärket JohannaN och ett besök till hennes butik Replik som hon har på Frejgatan 47 i Vasastan i Stockholm. Jag hängde i Johannas soffa en hel eftermiddag – helt oanmäld bara ville jag campa loss där och fick på köpet lära mig en hel massa saker om hållbarhet och entreprenörskap. Under tiden i butiken blev jag så kär i ett smycke hon designat – det finns i både halsband och armband och har trädknoppar. Då tänker jag på våren och ljuset och den där pirriga känslan av en sommar som väntar – med allt  vad det innebär med skogsutflykter och vandringar.

Smycken och Kläder i butiken Replik

Något att fundera på – att köpa mindre. Jag tänker att det är viktigt att börja VÄLJA mer noggrant. Att inte köpa sådant som jag inte behöver och att faktiskt använda klart de kläder och saker jag har innan jag köper någotning nytt. Det är lätt att falla för nyhetens behag när det kommer nya kollektioner i butikerna varje säsong, med nya detaljer. Här kan du läsa mer om Butiken Replik där du hittar kläder och assecoarer med fokus på hållbarhet och slow fashion. Det betyder att varor som finns i butiken är ekologiska, rättvisa, det är småskaligt, transparent och gärna återvunnet eller återbrukat. Du kan beställa varor via online om du har långt till Stockholm eller så hittar du alla kontaktuppgifter för att komma till butiken och titta själva. En sak jag tycker är så himlans bra är att smyckena har livslång garanti, så om något går sönder så är det bara att komma in och få det lagat.

De här halsbanden med horn är mina absoluta favoriter. Bara att se dem tar mig direkt ut till känslan av att vandra i fjällmiljö, med de brungröna färgerna på landskapet, krokiga björkar och vilda djurlivet. Smyckena från JohannaN handsågas eller gjuts för hand på två olika platser, i Bangkok och Thailand. Materialet är mässing eller silver och de har gemensamt att de går att putsa upp över tid vilket gör smyckena hållbara. Buddhastatyer i templen gjuts på samma sätt som BJÖRK- och HORN-kollektionerna som du kan se här ovan.

Boken: Slow Fashion

Här är Johanna och Jennies bok Slow Fashion – Din guide till smart och hållbart mode (annonslänk). De ger tips om hur man kan shoppa på ett nytt sätt, laga saker så att de kan användas länge och så tar de upp fenomenet greenwashing – fötetag och varumärken som gärna pratar om hur miljövänliga de är men egentligen är raka motsatsen. För alla oss som älskar friluftsliv är det lätt att sitta och dregla över nya kollektioner, praktiska tillbehör eller bra-att-ha-saker. Men med rätt planering behöver det inte bli kostsamt – speciellt inte om pengar läggs på rätt saker och de vårdas och tas omhand på rätt sätt och här tror jag Johanna och Jennies hållbarhetstänk kan föras över direkt på många sätt och vis. Så köp boken, den är bra på så många vis! Plånboken, garderoben, miljön. Det här är en motpol till modeindustrin i stort. Det är fint att se. Det inspirerar mig mycket och får mig att tänka kring hur jag konsumerar.

Hållbarhet på Vandringsbloggen:

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara