Följ med mig på besök hos Johan Forsberg som är överlevnads- och vildmarksexpert på Nordic Bushcraft. Under tre dagar i smålands djupaste skog har jag fått ta del av ovärderlig kunskap om tekniker som är utvecklade för hundratals år sedan. Det första Johan gjorde när vi var på plats i skogen var att tända en eld. Den elden fortsatte att brinna under hela kursen. Elden är som en röd tråd, en gemensam samlingspunkt och ett utropstecken på att det finns både värme och matlagningsmöjligheter. Med eld klarar du dig långt! Mycket av kursen handlade på olika sätt om eld. Att få upp eld när det är blött ute, att få upp eld med tändstickor, tändstål och bågdrill och att veta vilka tändmaterial som är bra. Allt det här eldandet är en av anledningarna att mina stackars 55 kvadratmeter lägenhet fortfarande luktar eldrök och att jag blev utskälld på tåget hem för att jag stank.

En gnista räcker till att börja med

IMG_8625[1]

Kommer ni ihåg att Johan var min allra första eldsjäl i kategorin Möte med en eldsjäl? I det inlägget fick ni se hur Johan fick upp eld med hjälp av bågdrill, en av de många sakerna jag fick prova under de här tre dagarna i smålands skogarna.

En låga som ständigt brinner

IMG_8494[1]

En bra sak med Johan, förutom att han är tålmodig, pedagogisk och stark, är att han har ett stort kaffeintresse. Han kan rabbla massor av sorters kaffe och diskutera skillnaden mellan kokat kaffe, bryggt kaffe, färdigt kaffepulver och alla olika sorters roster. Dessutom tycker han om fika lika mycket som jag. Trevligt! Men eld blev det på alla möjliga vis den här helgen. Det ska jag berätta mer om senare! Tack för härliga stunder runt lägerelden!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara