Foto: Louise Forslycke Garbergs

Utanför fönstret singlar stora vita flingor ned som en omfamnande kram över landskapet med ett löfte om en ny årstid i antågande. På bordet ligger årets första bokformde och svagt kaffedoftande julklappar inslagna med gjutesnöre och sådant som går att hitta ute i naturen. Bredvid mig brinner ljusen sin sakta, sakta brinnande påminnelse och jag hör alltid melodin från Helen Sjöholms sång Koppången när ljus brinner i fönstret. ”Ett sken ifrån ljusen bakom fönstrets välvda ram har förenat de själar som finns med oss här i tiden” och ”Vi är fångar här i tiden som ett avtryck av en hand på ett frostigt gammalt fönster som fått nåd av tidens tand”. För mig är det ljus och det är något så fint över den där sången, med gemenskapen både den här och nu och den med alla de älskade som vandrat vidare. Det får mig att tänka på alla jular och alla fina stunder tillsammans med andra och kanske är det vad som är viktigast att komma ihåg inför jultiden som närmar sig nu.

Jag sitter uppkrupen med sockbeklädda fötter iklädd underställ av bambu och sippar på glögg som skickat sin doft över den lilla timrade stugan.  Louise räddade den från att brännas när jag i julfokusets upprymdhet glömde min uppgift som glöggvaktare. Det hade varit skämssynd om det varit någon form av procent i den. Jämtlandsfjällens fond är täckt av det svarta mörkret nu på kvällen men bara vetskapen av den beständiga närvaron gör mig varm på insidan. Slädhunden som jag promenerade med längs frostnupna vägkanter ner till sjön ligger nu vid fötterna. Med starka förhoppningar att en pepparkaka eller två ska råka ramla hennes väg.

Jag använder underställ i bambu från Svenska varumärket Urberg, gula raggsockar och Louise har grå myssockar med härligt vinternära mönster.

Nu säger jag varmt, varmt välkommen till snögubberullande, pepparkakeätarorgier och mysiga kvällar i gemenskap med vänner och familj. Jag tycker att julen är den mysigaste och härligaste högtiden som finns och ser så mycket fram emot att snart få plocka fram min tovade tax att hänga i julgranen och sätta upp belysning ute på balkongen.

Hur ska du fira in december, advent och julen som kommer? Har du rutiner och sådant du alltid gör?

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara