Juluppladdning på min gata i stan. I år är julreglerna: Enkelt. Roligt. Maxmysigt. Som ambassadör för Morakniv testar jag just nu köksknivar mitt i julstöket vilket blev en dundersuccé för mig som haft för slöa verktyg. Nu är det roligt i köket!

Jag är riktig traditionalist när det kommer till jul. Älskar klassiska julsånger – helst sjungna av skolkör. Tända ljus, lussebak och pynt. Julhelgen är tid att umgås, spela brädspel och mysa lös riktigt rejält. Igår hade jag traditionsenligt julbak tillsammans med mina tjejkompisar – en tradition vi håller i för tionde året i rad nu. Det är så himla mycket mysigare att stöka tillsammans än var och en på sitt hål. I år var vi hemma hos mig och jag lagade min favoritsoppa av sötpotatis och morötter, vi bakade pepparkakor och chokladpraliner, spelade julmusik på högsta volym och pratade skit i timmar. Nu är juluppladdningen komplett, julpyntstaxen hänger i granen och bara julklappsinslagningen kvar ikväll.

Rivig Morotssoppa med fräs

Till den här soppan använder jag en stor näve morötter, två sötpotatis, tre charlottenlök som jag fräser i stora kastrullen tillsammans med gurkmeja, riven ingefära, yttepyttelite chili och sedan häller jag över en liter vatten så att det får koka mjukt. Efter sisådär 20 minuter när hela köket luktar ljuvligt av alla glada kryddor häller jag av vattnet, mixrar ingredienserna till mos och späder ut soppan med spadet och kokosmjölk. Den här soppan går inte att misslyckas med och slutresultatet blir en riktigt härligt orange soppa som gör vem som helst glad.

Jag serverar tillsammans med surdegsbröd, ost och smör. Riktigt, riktigt bra om det kommer många gäster, veganer, vegetarianer eller andra allergiker. Den är liksom lätt att anpassa. Paradrätternas paradrätt hemma hos mig. Blir också riktigt social verksamhet om man som jag tycker det är lite småtrist att laga mat och kan sätta alla gäster på att skala och hacka grejjer. Gjort på ett kick. Sen är det bara att duka och tända ljus så är det klart.

Chokladpraliner med tre ingredienser

I år var minsta motståndets lag melodin och vi köpte färdig pepparkaksdeg. Kavlade. Formade. Gräddade. Sedan gjorde vi chokladpraliner som jag fick som tips under senaste Stockholmsträffen med Vandringsbloggen Community. Chokladpraliner med grundrecept från Zeinas Kitchen. Kokos, kondenserad mjölk och saffran sjuder ihop i kastrull under några minuter, sedan svalnar det några timmar tills de kan rullas små bollar av. Receptet tipsar om att rulla bollarna i ännu mer kokos men det blir liite väl nyttigt för min del så jag har doppat mina i smält Blå Fazer istället. Vips så blev det chokladpraliner värdiga det mest dignande julbord. Enkelt. Foolproof och gott.

Köksknivarna från Morakniv hittar du blandannat på Cervera. Kniven har det klassiska röda, spolformade skaftet och tillverkas enligt lång tradition i Mora.

Jag gör alla storlekar på mina praliner. Så får gästerna välja – chokladbollsstor eller tatvåstor.

Tomten kommer från en julmarknad i Skokloster.

Nu tänder jag ljus i hela lägeheten och myser i mörkret. Julefriden är här.

Vad är ditt bästa jultips? Ge mig enkla recept, mysiga pyssel och kul brädspel 😀

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara