El Camino de Santiago, den klassiska pilgrimsleden som följer precis under vintergatans alla stjärnor. Det är 800 kilometer mellan Saint Jean Pied de Port och Santiago de Compostella. I början gick jag cirka 1,5 – 2 mil om dagen och mot slutet gick det fortare då kom jag upp mot 3,5 mil när kroppen var van vid att gå länge varje dag i kombination med att ”turisterna” blev fler och naturen mindre spektakulär. Många väljer att bara gå de sista 10 milen innan Santiago de Compostella som krävs för att få ut sitt pilgrimspass. Jag lägger ingen värdering i det – men det medför en väldigt stor ökad mängd vandrare på just den sista sträckan – och för mig som hade vandrat långt och länge blev det lite av en chock att hamna med så många människor på samma ställe – det var skolklasser och grupper som vandrade mer ”som en kul grej” vilket gör att det är mer prat och tjo och tjim längs med leden – dvs. ganska stor skillnad mot alla oss som startade en månad tidigare och ofta hade leden som en anledning att fundera över en viktig brytpunkt i livet. ”If there is a will there is a way” – Alla som vill kan vandra långt  Det är kontrasterna som är det häftiga. Alla kan vandra Caminon – läste om en man som opererat sin höft och bara kunde vandra en kvart i taget innan han var tvungen att sätta sig och vila. Men han klarade hela sträckan. Jag startade vandringen samtidigt som en man som släpade ett tre meter högt träkors på ena axeln.

Vandrar av religiösa skäl, El Camino de Santiago

Alla gör Caminon på sitt sätt, och det gäller att vara medveten om vad man själv vill ha ut av att vandra – precis som alltid. Det finns alla varianter av hur man väljer att genomföra Caminon. Det fungerar bra att börja i någon av de stora städerna längs med vägen och det är lätt att ta bussen vissa sträckor om man vill välja ut de vackraste delarna av leden. Alla har sin egen väg – Om respekt och att acceptera sig själv och andra Det är viktigt att acceptera att alla gör sin Camino på sitt sätt. Vissa bor på lyxhotell hela vägen, andra vägrar att tvätta sina kläder på annat sätt än för hand med en liten tvålbit, ytterligare vissa pilgrimer skickar sina ryggsäckar med taxi till sitt förbokade hotell i nästa stad och bär bara vattenflaskan med sig och andra spontanstannar där de känner dag för dag.

Nya vandringskompisar

Det finns pilgrimer som går 10 kilometer om dagen medan andra går 40 kilometer om dagen. Det finns inga rätt och fel. Ingen är mer äkta än någon annan. Kanske den som jämför, ser snett och dömer får gå leden tillbaka igen bara för att fundera på vad som är viktigt i livet. Alla kan vandra både långt och länge. Det gäller att känna sina begränsningar, våga lyssna på kroppen och framför allt ha tillit till den egna förmågan. Det finns bara ett sätt att ta sig framåt och det är steg för steg.

Författare Angeliqa

8 Kommentarer

 1. ”Kanske den som jämför, ser snett och dömer får gå leden tillbaka igen bara för att fundera på vad som är viktigt i livet.” Såå himlans braiga ord Angeliqa!

 2. Hej,
  Jag ska gå el caminon i sommar, och ska gå ensam. Tack för bra tips men jag undrar om en sak i din packlista. Har du inget resebadlakan med dig? Ingår det på härbärget?

 3. Ove Garpeman Svara

  Jo, den är för alla typer av människor, jag pratade med en mexikansk kvinna, runt 60 som gick otroligt långsamt
  och hon trodde det skulle ta minst 50 dagar.
  En japan som jag gick med var 65 och han vandrade i stickiga fin-byxor, även han sakta som f-n.
  Pratade med folk från 20 olika länder och alla jag mötte var otroligt trevliga och öppna.

  Detta gav mersmak så i år går jag med min tjej från SJPP till Pamplona i början på Juni och den dag jag går i pension tar jag resten.

  Buen Camino 🙂

Kommentera

Spara