De mysiga utflykternas tid är här och jag är i full gång och produkttestar kläder och utrustning från svenska varumärket Urberg. Förra veckan lade jag upp ett inlägg om hur glad jag är att samarbeta med Urberg och visade några utav mina favoriter i inlägget. Ni var flera som återkom med jättebra frågor och funderingar angående hållbarhetsfrågor och produktion – så därför tog jag med dem och ställde vidare direkt till Urberg. Hållbarhetsfrågor är komplexa och engagerande så jag är jätteglad att vi kan diskutera vidare gemensamt.

Hej Cecilia – du är i allra högsta grad involverad i utvecklingen och produktionen av varumärket Urberg. Kan inte du berätta lite om hur tankarna gick när Urberg Skapades av Stefan? Hur länge har ni funnits och vad vill Urberg tillföra som saknas på marknaden idag? Det går att läsa på hemsidan Outnorth om det genuina skandinaviska arvet Urberg vill förknippas med – hur märks det för den som använder produkterna och hur syns det i kollektionerna?

Stefan som var med och startade Outnorth såg att det fanns ett behov av friluftsprodukter till bra priser. För snart 5 år sedan drog han igång projektet Urberg där tanken var att utveckla produkter som skulle se till att täcka basbehovet för den som ville vara utomhus. I Skandinavien har vi ett genuint intresse av att vara utomhus och det vill vi hjälpa till att uppmuntra. Som de flesta av oss vet så är det inte alltid det bästa vädret eller förutsättningarna, lika väl som om upplevelsen kan vara underbar kan det mesta förstöras av kalla händer och blöta fötter. Genom att ta fram plagg och utrustning som gör att våra kunder slipper dessa obehag kan naturupplevelsen komma i första hand. Vi har flera ledord som vi jobbar efter som är inspirerade av vårt Skandinaviska arv så som genuint, enkelt och tidlöst. Våra produkter är sällan skrytsamma och det behövs inga komplicerade instruktionsböcker. Det ska vara relevanta lösningar utan att överdriva.

Hur är egentligen kvaliteten på produkterna som ingår i sortimentet? De är så billiga jämfört med många andra kläder och utrustning som finns på marknaden. Hur är de testade att klara påfrestningar ute i vildmarken och vad är det som gör att ni kan hålla så låga priser?

Eftersom våra produkter säljs exklusivt på Outnorth har vi möjligheten att undvika mellanhänder. Det är detta som gör att vi kan sälja produkterna till rimligare priser. Det vi ofta får höra är att våra produkter är prisvärda. Vi är fullt medvetna om att våra produkter behöver klara vissa påfrestningar, däremot är de inte heller utvecklade för att kunna hålla om du vill bestiga Mount Everest. När vi rannsakar oss själva så vet vi också att vissa produkter tillbaka i tiden inte var de bästa inköpen. Detta är en del av processen. Ingen kan vara bäst redan i början och vi jobbar ständigt med att förbättra våra produkter både när det kommer till hållbarhet och kvalitet. Dessa två faktorer går inte alltid hand i hand, det är alltid avvägningar som behöver göras. Med all den erfarenhet som vi får av att ingå i Outnorth och i vårt team så tycker vi att vi kommit ganska långt och gjort många bra val. En del av poängen med Urberg är att vi vill ha kundernas förtroende, vi har gjort flera medvetna val som gör att kunderna slipper sätta sig in alla de komplexa utmaningar som finns i branschen.

Angående materialval, vilken hänsyn tas till miljöaspekter? Vad använder ni för impregneringar i produkterna? 

Miljö och hållbarhet ligger väldigt högt upp i vår prioritering. Det är något vi lägger mest tid på när vi produktutvecklar. Det är många komplexa frågor som vi hanterar både vad gäller kläder, skor och det vi kallar för hårt (tält, kylboxar, kök mm). Just nu prioriterar vi att följa Norges lagstiftning som är väldigt hård. Det här året har vi skickat flera produkter till kemikalieinspektionen för att säkerställa att våra leverantörer håller vad de lovar och våra ytterplagg som kommit in för hösten är impregnerade med Rudolf Bionic Finish Eco fri från PFC. Som läget är idag så kan ingen i branschen gå hela vägen ut när det kommer till miljöpåverkan, tyvärr är det så. Vi gör våra val med eftertanke, det är så vi får jobba med miljöfrågor helt enkelt.

Vart ligger fabrikerna som tillverkar era produkter? Hur är arbetsförhållandena där, har de anställda kollektivavtal och rimliga förhållanden när det gäller exponering för kemikalier, arbetstid och löner?

Våra produkter tillverkas både i Kina, Europa och Sverige. När vi gör urvalen för vilka fabriker vi vill arbeta med har vi som krav att de ska ha vissa certifikat som visar på bra arbetsförhållanden. Det som är skönt att se är att fler och fler fabriker under årens gång har prioriterat dessa, det efterfrågas inte bara av oss utan många andra.

En procent av försäljningen av Urbergs produkter går till 1% For the Planet – vad innebär det rent konkret?

Vi har sedan flera år tillbaka skänkt en del av vår omsättning till 1 % for the planet för att kompensera vår miljö. Som jag beskrivit finns fortfarande utmaningar i branschen när det kommer till miljö och hållbarhet, det här är då vårt sätt att ge tillbaka. Organisationen samarbetar med flera olika projekt och vi valde förra året att ge pengar till Protect Our Winters Sweden, Nordic Ocean Watch och Naturskyddsföreningen. Vårt samarbete med dem fortsätter och nästa år involverar vi gärna kunderna som får vara med att välja projekt!

Urberg är relativt nytt på marknaden – vad kommer hända inom en snar framtid för varumärket? Vad kan vi förvänta oss inför nästa vandringssäsong i form av nyheter och utveckling? 

Planeringen inför vandringssäsongen är så gott som klar inför nästa år och vi har utvecklat en ny serie med ryggsäckar, nya förbättrade syntetsovsäckar kommer till våren och vi kommer även uppdatera vårt mest sålda tält. Vi är också väldigt spända på att introducera nya kängor. Grövelsjö som är en nyhet denna säsong är vi så nöjda med att vi kommer ta in ett bredare sortiment med kängor. Dessa har en vibramsula och tillverkas i Europa. Utöver det kommer vi så klart fortsätta att ha ett öga på marknaden, det händer mycket när det kommer till hållbarhet och där vill vi vara med. Vi involverar gärna våra kunder och om någon har funderingar eller vill komma med kommentarer så tar vi gärna emot dem, både ris och ros. Det är en del av utvecklingen som vi ser det!

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

 1. Jag har en sovsäck från Urberg som jag är otroligt nöjd med, det enda är att den är en aning tung, men passar utmärkt för kortare vandringar. Det intressant är att den håller mig varmare än min brors sovsäck som jag har lånat några gånger (och som är ca 4-5 ggr dyrare men då också har halva vikten).

  • Angeliqa Svara

   Vad kul att du gillar sovsäcken, men förstår absolut att vikten gör skillnad under längre turer för att inte belasta kroppen i onödan.
   Det är väll som alltid en avvägning mellan nytta och nöje och kostnad. =)

 2. Så himla bra att du tog de här frågorna vidare till dem, tack! Viktigt att företag är mer transparenta kring sånt här, tycker de gav bra svar 🙂 Ska ta mig en närmre titt på deras produkter nu när jag vet lite mer om deras tankar bakom dem.

  • Angeliqa Svara

   Hej, ja men visst är det jättebra att få svar på frågor. Jag är så glad att Cecilia och Urberg tog sig tiden att beskriva så utförligt om hur de tänkt i alla led. =) Och jag är så glad att det satsas så mycket på att utveckla kläder och utrustning som blir tillgänglig till en bredare massa, och prissatta så att det minskar trösklar som jag vet många har att komma ut – jag får ju många frågor av tupen ”Måste det kosta månadslöner att gå ut genom dörren” så svenskt varumärke med bra kvalitet för priset går rätt in där jag tycker det länge saknats 😀 Kul att du också vill testa Urberg 😀 Vill höra vad du tycker sen 😀

 3. Hej!

  Jag undrar varifrån ullen i era produkter kommer och om ni ställer några krav på producenten.

  Stort tack för svar!

  • Hej! Tack för frågan. Vi har några olika leverantörer som gör ullkläder till oss. Ullen som dessa använder kommer från olika ställen men främst Australien. Det vi brukar ställa krav på är att merinoullen är mulesingfri. Ull är ett material som vi kommer arbeta mer med och vi är medvetna om både problematiken samt ullens positiva delar!

Kommentera

Spara