För mig har helgen kommit att rensa, rensa och rensa. Det är egentligen en större process som jag hållt på med i två år.

Att rensa ut för att skapa plats.

Det började med att jag rensade ut sånt där som legat länge i förrådet. det var inte så sentimentalt. Semesterfynd. Överblivna möbler. Dubletter av porslin. Sen fortsatte det med att rensa ur garderoben. En dag lämnade jag fyra sopkassar kläder till Läkarmissionen. Det var fina kläder men inte rätt passform eller storlek. Sådant andra fick glädje av. Till slut blev det jobbigt. Att börja rensa bokhyllan. Vem är jag när jag inte har min bokhyllevägg i vardagsrummet? En livstid av böcker. Från Kitty och Bröderna Hardy till kurslitteratur och litterära klassiker. I torsdags lade jag upp en hel massa frilufsprylar på Blocket  och sålde av många utav dem nästan direkt så galen av bara farten lade jag också upp min soffgrupp som blev upphämtad idag.

Naturen i hemmet

Genom årens lopp har jag fyndat massor med saker på loppisar och jag är så som person att jag kan falla aldelles handlöst förälskad i fina träsniderier, murriga färger, mörka träslag, mässing. En flytt fyndade jag en mörkröd sammetssoffa, matchade med rosa trasmattor och hade franslampa till. det har gjort att min inredningsstil också liknat en loppis. Olika rum har haft olika känsla och tema. Indiskt i sovrummet, modernt pastell i arbetsrummet och retrosammet i dova färger i vardagsrummet.

Nu har jag bott i min lägenhet i snart ett halvår och jag börjar äntligen ha rensat ut så mycket att det är dags att sätta min egen prägel på hemmet och jag vill att det ska ha naturlig känsla. Den här känslan av att landa i naturen. För hemmet är ju platsen att samla energi. Jag drömmer om att ha massor med krukväxter, ljusare färger, skandinaviska klassiker där modernt möter tidlöst. Där naturen är i fokus och det som har fått växa fram av tiden. Som handarbete i makramé som någon knytit för hand.

Jag började med att alla väggar här har en ljust, ljust grå ton. Den är lugn. Den tar fram de tidstypiska detaljerna i den gröna marmorn i fönsterbrädena och det är en perfekt bas att bygga vidare på. All ledig tid hänger jag på pinterest och google. Letar inspiration. Låter det falla på plats hur framtiden ska se ut inredningsmässigt. Men en sak har jag blivit helt aldelles jättesäker på och det är att mer space ger utrymme till kreativitet. Jag har slängt och sålt och rensat och ingen endaste pryl har jag saknat. Jag känner mig lättare. Saker definierar mig inte. Framför allt sitter inte minnen i saker. De finns i hjärtat. Och nu är det dags att skapa ett hem att landa i. Tills jag kan bo närmare naturen så får naturen komma hem på mitt vis.

Hur tänker du inredning? Får du till näranaturenkänslan på något vis? 

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

 1. Jag har verkligen börjat älska att rensa. Friheten det innebär att släppa taget om ting är så stor. De äger en ju.

  I mitt nästa hem vill jag ha naturmaterial. Sten, trä och så lite järn där det passar. Sen kommer jag ge lite kärlek till grejerna som finns här på gården. En gammal trästege, ett vackert, hemsnickrat linneskåp, en gammal mjölkkanna. Ja du fattar. Och så tänker jag grankvistar till jul, ängsblommor på sommarn osv. Blir fint så 🙂

  Ser fram emot att få se var du landar!

  • Åh – men helt underbart – jag bara älskar att du samlar fönster och bevarar det gamla. För jag är inte alls emot att man ska skapa mysigt, äga saker, ha saker. Det måste ju varje varevigaste människa. Bara det är ett aktivt val – att man har saker som man vill ha och mår bra av att ha. Inte släpa runt på en massa bagage som bara råkar ligga kvar år efter år. Att inreda med årstiderna – det tar jag verkligen med mig och till mig. Det vill jag göra mycket mer av. Ta in naturen rent fysiskt. Får se vad det kan bli nu redan till jul 😀

 2. Intressant! Jag flyttade hem till Sverige efter flera år uromans. Då ägde jag få saker. Idag är jag ägare till redan alltför många saker. Jag samlar bl.a. på fönster och bygger sedan med det nya projekt. Jag kör flera gånger per år till PMU i Öjebyn det jg inte längre ska använda och lika ofta följer nygamla saker med mig hem.

 3. Jag kör med mycket gröna växter, horn och pälspläd lite överallt.
  När jag söker efter inspiration så tänker jag på Norsk hytteliv. Det andas fjälliv där och det är så mysigt. =)

  • Åh, det låter helt underbart 😀 Norrmännen är fantastiska på att blanda det genuint naturnära med modern arkitektur och råa material som gör att det både är fräsht och traditionellt bevarat samtidigt. 😀 😀 Ska snegla västerut jag med 😀 Allt gott!

Kommentera

Spara