Att bestiga Kebnekaise, Sveriges högsta berg, är en rejäl utmaning som ger en adrenalinkick du kan leva på många år efteråt! Kebnekaise kan antingen bestigas via västra leden, som är den vanligaste vägen, eller via östra leden som förutsätter att du har kunskaper i glaciärklättring. Att vandra upp för Kebnekaise är krävande då många partier är mycket branta. Höjdskillnaden mellan Kebnekaise Fjällstation och Sydtoppen är 1413 meter. Sydtoppen ligger 2106 meter över havet.

Ha gott om tid på dig och var ordentligt förberedd Att nå sydtoppen med utgångspunkt från fjällstationen och att sedan vandra hela vägen ned igen tar mellan 12-14 timmar för en person som är hyfsat vältränad. Det är en vandring med rejäla höjdskillnader och steniga partier med rösen som är krävande att vandra så det är viktigt att ta paus ofta. Dessutom är leden bitvis svårt att följa då markeringarna på stenarna som du följer sitter rätt glest vid rösena. Ta med en egen karta och kompass.

Stenigt och brant på Kebnekaise

Vandring, Kebnekaise

Lätt dagspackning med mat, snacks, vatten och en varm tröja räcker långt.

Vandring, Kebnekaise

Brant. Det är riktigt brant i flera partier och det krävs lite envishet för att ta sig hela vägen upp.

Sveriges Tak - Utsikt från kebnekaise

Utsikten från toppen är makalös och det ger fina kontraster till vandringen.

KebnekaiseSverige

Det mörknar fort och solens sista strålar färgar landskapet i gyllene toner.

Vandringstips för dig som ska bestiga Kebnekaise

Vandring, Kebnekaise

Toppen i synhåll – vilken känsla!

Tänk på detta när du ska bestiga Kebnekaise: Packa lätt! Ett av mina bästa tips är att du packar så lätt du bara kan. Det är tufft att vandra uppför med en höjdskillnad på 1413 meter från fjällstationen.Viktigt, precis som vanligt, är att ha med proviant, vatten och förstärkningsplagg. Lämna så mycket annat som möjligt nere vid fjällstationen. Det finns få ställen att fylla på vatten och det finns risk för förorenat vatten.

Ha stöd i tillvaron! Något som är väldigt bra att ha är vandringsstavar. Har du inga finns det att hyra stavar på Kebnekaise Fjällstation för en billig penning. Vandringsstavarna är till stor hjälp vid de steniga partierna på leden.

Ha gott om tid! Det är lätt att överskatta den egna förmågan.  Vädret kan ändras mycket snabbt eller så kan någonting oplanerat inträffa. Då är det bra att ha marginaler. När det väl blir mörkt kan det gå snabbt. Se till att packa ned en liten ficklampa. Om vandringen skulle ta längre tid än planerat kan det vara räddningen att kunna se vart du sätter fötterna. Ta alltid det säkra före det osäkra. Om vandringen tar längre tid än du först räknat med är det bättre att vända om och gå tillbaka än att behöva kämpa mot klockan för att hinna tillbaks till Fjällstationen igen.

Ta paus ofta! För den som är målfokuserad är det lätt att vandra på timme efter timme. Det finns flera faror med det. För det första ökar det risken för skador, det är lätt att snubbla om man är trött. För det andra behöver fötterna både vila och torka för att du inte ska få skavsår och blåsor. För det tredje är det trevligt att stanna till och njuta av naturen. Drick kaffe, ät en bit choklad och njut av de helt fantastiska omgivningarna!

LÄS OCKSÅ: Kebnekaise – Så planerar du resan och bestigningen

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Dryden.se - Traveler's Edition Svara

    Ah, Keb! Underbara berg! Hade nog min livs svettigaste dag där, helt galet vad det tog på krafterna och jag tror aldrig jag somnat så fort och lätt i tält tidigare som efter de där 13 timmarna. 🙂

    Bra tips med stavarna förresten, det ska jag absolut ha med nästa gång.

Kommentera

Spara