Vi människor läser av och tolkar det mesta i vår omgivning, däribland de färger på kläder våra medvandrare bär. Men hur är det med andra djur? Har även de förmågan att snappa upp och påverkas av vilka färger vi klär oss i? För oss frilufsare är det kanske framför allt intressant ur ett praktiskt perspektiv, för om det på något sätt går att undvika myggor, flugor, knott, fästingar och andra rent ut sagt skitjobbiga insekter, är alla medel tillåtna. Så här kommer tipsen på hur du klär dig rätt, i färgerna som skrämmer bort krypen.

Läs merVad gör en rosa vandringsbyxa?

Det finns olika typer av insekter där ute och alla har sina individuella färgpreferenser, även om det finns många gemensamma drag. Forskare som studerat fästingar har till exempel konstaterat att det inte finns någon uppenbar skillnad mellan olika färger på kläder. Vitt, brunt och grönt drog till sig i stort sett lika många smådjur. Däremot kunde de konstatera att ljusa kläder – gärna långärmade byxor och tröjor – gjorde fästingarna lättare att få syn på och därmed avlägsna, vilket i sig förstås är bättre.

Rosa blommor på blomsteräng

Älgflugor är en annan ogästvänlig följeslagare för många vandrare. Även om de utgör en klart större plåga för älgarna, så har finska forskare konstaterat att eftersom flugorna bara kan flyga kortare sträckor kan de inte vara alltför kräsna. Visst utgör älgarna som sagt den trevligaste landningsplatsen, men om en människa råkar traska förbi så… Varför inte? One can’t be too picky. Vad gäller älgflugor verkar det dock vara en fördel att bära vitt, då svartklädda måltavlor drog till sig klart fler flugor.

Sen har vi då myggorna och bromsarna. Även dessa dras till mörka objekt och färger: blått, svart och rött är uppenbarligen mer tilltalande än vitt och gult. Dessutom har forskare konstaterat att få insekter vill landa på ”doftlösa” platser. Hurra, kanske vissa tänker nu, då gäller det bara att hålla stenhårt på hygienen och tvätta sig ofta. Om det ändå vore så väl. Tyvärr räknas koldioxid som en ytterst attraktiv doft i insekternas värld, vilket gör att vi bara genom att andas signalerar till krypen att en ytterst tacksam landningsplats närmar sig på stigen. Koldioxid förstärker de visuella intrycken som klädernas färg signalerar, så i kombination med till exempel en mörk klädsel blir det hela än värre.

Humla på rosa blommaTraditionellt är rekommendationen i friluftssammanhang ljusa kläder för att undvika att dra till sig mygg och knott. Alla som rört sig bland vandrare och skogsfolk har troligtvis fått inpräntat i sig att det är att föredra. Det finns alltså gott stöd för att föra de rekommendationerna vidare. Detta även fast det fortfarande är oklart exakt varför det mörka är mer lockande för krypen än det ljusa. Kanske är det för att de mörka färgerna är mer lika skogsdjurens ofta mörka pälsar. Kanske för att ljusa färger i högre utsträckning reflekterar ett för insekterna ogästvänligt UV-ljus.

Läs merSmå odjur längs med leden – Hantera knott, mygg, getingar, ormar och fästingar

Hur det än må vara kan vi konstatera att färgerna vi väljer att klä oss i sänder ut en hel del signaler även till djuren. Medan vi människor läser in både stereotyper, värderingar och personlighetsdrag i en rosa vandringsbyxa eller en militärfärgad tröja, verkar dock insekterna vara lite mer praktiskt inriktade. För dem handlar det istället om att ”maximera maten” så att säga, rent krasst att hitta ett värddjur som kan erbjuda så mycket göttigt blod som möjligt.

Egentligen är det ju sådana aspekter vi människor också borde utgå från när vi både klär oss och tolkar andras klädsel. Inte då den blodsugande, utan den rent praktiska aspekten av färgerna. Det är ju trots allt utevistelsen – inte de stereotypa värderingarna – som sätter guldkant på tillvaron. Så välj kläder med sunt förnuft, för att vandringen ska bli så trevlig och angenäm som möjligt. Helst också fri från blodsugande fästingar, älgflugor, myggor och bromsar.

Hur klär du dig för att undvika krypen i naturen?

Författare Emelie

Kommentera

Spara