När du vandrar kan du möta alla sorters väder under kort tid och du växlar mellan fysiskt ansträngande aktivitet och vila. Genom att använda kläder enligt lager-på-lager-principen kan du se till att du alltid håller jämn temperatur och får en så bra vandringsupplevelse som möjligt.

1. Baslager

Baslagret är det du har allra närmast kroppen som underställ, innerstrumpor och linerhandskar. Se till att de plagg du använder här sitter ganska tight mot kroppen och framför allt att det inte korvar sig eller skaver på något vis.

Använd material som ull, polyester eller merinoull som transporterar bort fukt från huden. Jag använder oftast rena ullprodukter som Woolpowers underställ eftersom ull värmer även om det är blött.

2. Värmelager

Värmelagret håller dig varm och ska också kunna transportera vidare fukten från innerlagret. Här använder du exempelvis en lite tjockare tröja av ull eller fleece. Varma dgar aknske du har en skjorta som mellanlager.

Det här lagret ska du ta av dig så fort du blir varm om du vandrar. En bra grundregel är att du aldrig ska svettas. Speciellt vintertid går det snabbt att bli nedkyld om du svettas, men det ökar också risken för skavsår och exem på kroppen om du går länge och är småfuktig.

3. Skyddslager

Skyddslagret skyddar dig mot väder och vind. Se till att du väljer plagg som släpper ut fukten från bas- och värmelagret. Det gäller exempelvis regnkläder, handskar, kängor, ytterjacka. Se till att plaggen du väljer här ventilerar bra så att du kan få ut värme snabbt, exempelvis genom dragkedjor eller material som släpper ut fukt.

4. Förstärkningsplagg

Förstärkningsplaggen använder du nä du ska vara stilla som under en rast, i extremt kalla vinterförhållanden eller längre uppehåll från fysisk aktivitet. Då använder du en riktigt tjock och varm dunjacka extra iläggssulor till kängorna, mössa och tjocka vantar. Det här lagret är till för att du inte ska förlora värme.

Tänk på att: Låt det här med att hitta rätt plagg för avndring ta sin tid. Du kan behöva prova många olika märken, material och modeller innan du hittar vad som fungerar allra bäst för dig. Mitt bästa tips är att plaggen ska sitta skönt, ha praktiska fickor och slitstarkt material.

Mer tips för dig som väljer utrustning: 

Författare Angeliqa

3 Kommentarer

  1. Så himla bra tips Angeliqa! Jag kan lite om detta redan men behöver påminnas ändå och jag har mycket att lära. Ditt inlägg kommer så passande nu inför min Abiskovandring. Förhoppningsvis får jag iaf inte snö, hagel eller hällregn. Men bra goretexjacka och byxor har jag iaf och mina Meidlkängor är kanon, ska bara fetta in dem lite. Åh så mycket att planera men oj så kul samtidigt! Kram!

  2. Pingback: Säker på Fjället -10 saker du ska tänka på! - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara