Hikefulness – mitt eget ord för medveten närvaro. Idag ska jag väldigt praktiskt berätta hur du kan jobba med det och det härliga är att du kan träna på att hitta mer närvaro i vardagen och tillvaron – precis som du kan träna på gym för att få större muskler.

Mindfulness kommer från den Österländska kulturen och budismen så det är en tusentals år gammal metod.

Så kan du leva mer i nuet

 1. Bli medveten om din kropp, tankar och känslor. Börja stanna upp notera hur och vad du känner.
 2. Rikta din uppmärksamhet mot nuet för du vet inget om framtiden och kan inget göra åt dåtiden.
 3. Acceptera din situation. Släpp taget om det du inte kan påverka.
 4. Sätt upp livsmål och var medveten om din riktning.
 5. Meditera kravlöst. Fokusera på en sak i taget; andning, ljud.

När du är mer medveten i nuet kan du göra en mer realistisk bedömning av din situation och hitta fler positiva utvägar. Du får lättare att läsa av kroppens signaler. Du minskar stressen och återhämtar dig mer effektivt. Du kan lättare sålla ut vad som verkligen är viktigt.

Från Ola Schenströms bok ”Mindfulness i vardagen”. Faktum är att en stor del av vårat liv är vi inte medvetna om vad vi gör – beteenden är automatiserade och vi gör saker utan att vara närvarande eller tänka efter när vi gör saker. Exempelvis i telefonsamtal, prata med barnen, diska, etc etc Vi lever på en autopilot men är inte med här och nu där saker händer det gör att en känsla av att vara uttråkade. Hör inte, ser inte, känner inte – bara kör på. Vi behöver öva många, många gånger om dagen i att vara medvetna.

En av psykologins pionjärer är Viktor Frankl som överlevt flera år i koncentrationsläger under Andra Världskriget. Det finns ett citat från honom som verkligen fastnat;   Allt kan man ta ifrån människan utom en sak, den yttersta friheten att välja förhållningssätt till det som livet för med sig. Från boken Livet måste ha en mening.

Kan du konsten att leva i nuet?

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. Kimberly Svara

  Jag gillar verkligen detta inlägg och jag själv har på senaste, efter att ha insett att jag måste förändra vissa saker i mitt liv för att må bra igen, försökt vara mer i nuet och inte tänka så mycket på det förflutna och vad som komma skall. Men jag har och har alltid haft otroligt svårt för att vara ”i nuet”. Även i yoga har jag fruktansvärt svårt att bara koncentrera på min andning.. Mina tankar är överallt och det kan vara rätt jobbigt ibland. Hur gör du för att försöka tysta tankarna lite och vara medveten om nuet och framförallt, uppskatta nuet?

  • Angeliqa Svara

   Hej, vad roligt att du uppskattar inlägget även om jag önskar alla människor på jorden att vara närvarande och ha balans utan att behöva aktivt leta efter den.

   Jag måste ofta, ofta påminna mig om just det här med balans och att ta det lugnt. Jag brinner starkt, vill mycket, är nyfiken och lite otålig att se resultat. Bland det värsta jag vet är att sitta still, vandra planlöst och ”bara vara” det går ju tvärtemot all den där äventyrslusten som finns. Men jag kämpar också med att jag ska hålla i längden och då är de där stunderna med nuvaro just nyckeln ändå hur lite jag än vill ha dem. Och vandring kom att bli mitt svar. Där ute på lederna i rörelse kommer jag lättare till ro och vila i själen. Så kanske, kanske kan det vara en väg även för dig. För sitta rätt upp och ned i soffan och vänta på salighet – det händer iallafall inte för mig. Men där ute i naturen kan jag upptäcka mer lagom. Det behöver inte vara de stora äventyren, utan bara att gå kortare bitar i närmsta naturreservat eller närmsta park för all del. Men att bjuda in mig själv till stillheten i det ändå aktiva.

   Önskar dig stort lycka till på vägen!

Kommentera

Spara