Det finns lika många modeller av vandringsbyxor som det finns stjärnor på himlen. Det kan kännas svårt att hitta rätt och när temperaturerna letar sig upp emot 30 grader på sommaren funkar det väll lika bra att vandra med shorts?

Jag har provat alla varianter av benbeklädnader till sommaren. Svettats i långbyxor, rivit sönder benen i shorts, trixat med att göra shorts till långbyxor och långbyxor till shorts. Lär dig att hitta rätt plagg till rätt tillfälle.

Angeliqa Mejstedt och Jonna Jinton på Kungsleden under Fjällräven Classic

Lite skitig, några rivsår och en del myggbett – Det är priset för svalkande vandringsklädsel.

Jag blir alltid väldigt, väldigt varm när jag är ute och vandrar. Det är mycket oftare jag vandrar i t-shirt eller underställströja än att jag har jacka på mig. Men låt mig berätta om varför det sällan är en lika strålande idé som det först kan tyckas att vandra i shorts och varför du istället ska välja dina vandringsbyxor med långa ben.

Skydda benen mot rivsår, smuts och myggbett

Vid vandring i mark, terräng och skog kommer du kanske behöva klättra över steniga partier, gå genom buskage med taggar och längs med igenväxta stigar kantade av brännässlor. Skydda benen mot att bli rivna, brända eller på annat sätt tilltygade. Långbenta byxor är ett bra sätt att undvika att bli biten av både knott, myggor och fästingar. Visst kan myggor bita igenom tunnare material men det är avsevärt mycket bättre att ha långa ben än att gå barbent.

Det finns smarta byx-alternativ

  • Avtagbara ben
  • Svalt material
  • Ventilationsdragkedjkor

Jag blir väldigt varm när jag vandrar. Därför har jag investerat i ett par tunna vandringsbyxor med avtagbara ben. De vandringsbyxorna har en dragkedja under knät som gör att byxorna snabbt kan förvandlas till shorts när strapatserna genom mer vildvuxen terräng är över. Flera modeller av vandringsbyxor har dessutom smarta ventilationssystem. Kläder som har  flera olika variationsmöjligheter sparar plats i packningen och ger en trevligare vandring.

Vad använder du för vandringsbyxor på sommaren? Vilka funktioner och material föredrar du?

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara