Rätt ryggsäck till rätt äventyr. Just ryggsäcken är enligt min mening en utav de viktigaste investeringarna för vandrare. En ryggsäck som sitter rätt på kroppen och har praktiska detaljer underlättar vandringslogistiken på leden och ger energi över till att njuta av den fantastiska naturen där ute.

När du ska köpa ryggsäck kan du ställa dig flera olika frågor för att vara säker på att du får med dig rätt ryggsäck efter just dina behov. Tänk igenom vilka behov du har och passa på att ta hjälp av kunnig personal i en friluftsbutik nära dig om du är osäker eller har några frågor.

Hur många liter behöver vandringsryggsäcken vara?
Du kan välja mellan  vandringsryggsäckar som får plats med allt  från 50 liter upp till 100 liter. Jag brukar räkna med att enklare dagsvandring kräver upp till 30 liters ryggsäck, stugturer 30-50 liter och fjällvandring där både mat, tält och sovtillbehör ska få plats från 50 – 70 liter. I valet av antal liter på ryggsäcken kan det vara bra att ta en lite mindre än en lite större – det är bättre att lämna alla ”bra att ha saker” hemma än att släpa runt på sådant du ändå inte kommer använda. Alla saker du ska ha med ska gå ned i ryggsäcken och inget ska hängas utanpå, det är risk att de sakerna försvinner.

Vilka fack, remmar och fickor är viktiga för dig?
Olika modeller och märken av ryggsäckar har olika tillbehör och detaljer. Jag tycker väldigt mycket om ryggsäckar som har sidofack med dragkedja, där packar jag förstärkningsplagg, kök, mat och snacks som jag vill ha lätt åtkomligt. Vissa ryggsäckar har funktioner som avtagbart topplock, det kan vara behändigt om du någon gång vill ge dig ut på små avstickare och upptäcka området omkring din tältcamp.

En annan funktion jag uppskattar stort på ryggsäckar är de som har fack för vätskesystem, jag glömmer lätt att dricka när jag vandrar med tung packning och måste stanna, ta av ryggsäcken för att nå vattnet – då är det mycket enklare att i farten kunna sippa lite från munstycke som fästs på axelremmen.

En annan bra funktion som kan finnas är möjligheten att fästa vandringsstavarna på ryggsäcken i farten, väldigt behändigt när det är dags att läsa karta eller om det kommer något parti där du vill ha händerna fria. Se alltid till att ryggsäcken har, eller att du köper till, regnskydd. Ofta finns de integrerade i ryggsäcken eller en påse som följer med i topplocket, men andra säljer det som extrautrustning.

Hur tung packning ska du gå med?
Tyngre packning gör att du behöver ställa högre krav på ryggsäckens avbärarsystem. Din nya ryggsäck ska sitta bra – det vill säga att avbärarbältet går att knäppa mitt på höftkulorna och att ryggen har sådan längd eller är justerbar så att axelremmarna följer din axel.  Ska du ha ryggsäcken till vandring i Sverige eller även för backpacking och äventyrsresa utomlands? Behöver du regnskydd eller flightbag för att skydda din ryggsäck och dess innehåll? Möjlighet att låsa ryggsäcken?

1. Dagsryggsäcken (10-35 l)

En dagsryggsäck ska kunna innehålla det viktigaste du behöver för att vara ute över dagen. Lite matsäck, en kaffetermos, varm tröja och vattenflaska. Ofta räcker 10-35 liter väldigt bra för de kortare turerna.

Beroende på vart du ska använda ryggsäcken någonstans och till vad ställs olika krav. Enklare dagsryggsäckar kan du ofta köpa med integrerat datorskydd och fack för nycklar, plånbok och glasögon eller fack för sittunderlag. Det kan vara perfekt om du vill kunna ha nytta av den nya ryggsäcken även till jobbet och i vardagen.

2. Vandringssäcken (40-125 l)

Vada säkert - Fjällsäkerhet

Om du ska vandra mellan stugor kan du klara dig med ganska lite packning, då kan det räcka med 40-55 liter. Men när du ska ha med dig all utrustning för att klara dig utomhus i flera dagar behöver du gott om plats (60 -125 liter) och ett ordentligt avbärarsystem som hjälper dig avlasta vikten på ryggsäcken. Se till att ha blats för sovsäck, tält, liggunderlag och mat som du behöver.

Läs mer: 

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Christer Nilsson Svara

    Hej,
    har du provat den svenska nya säcken CoXa carry?

Kommentera

Spara