Det behöver inte vara kostsamt att ha vandring som fritidsintresse! Jag har massor med bra tips till dig som vill agera för ett hållbart samhälle och minskad miljöpåverkan samtidigt som du faktiskt kan spara pengar. Låter som win-win i mina öron.

Idag vill jag uppmana dig att hitta ditt eget sätt att värna om det hållbara samhället. Vandring är en friluftsaktivitet som passar alla. Då tänker jag dels på att vandring kan anpassas efter allas fysiska förmåga och dagsform och dels på att det är en aktivitet som passar alla plånböcker. Det behöver inte vara ett dyrt intresse och du behöver inte ha den senaste utrustningen.

Regel 1: Låt bli att köpa saker!

Det allra bästa sättet att spara både miljö och pengar  är att inte köpa onödiga saker. Och kommer du fram till att du behöver något kan du med säkerhet låna utrustning från bekanta.

1. Köp inte saker du inte behöver

Vad behöver du egentligen? Börja med att tänka efter vad du faktiskt behöver ha i din utrustnings-park. Du kanske inte behöver den där jackan i softshell, vattentäta packpåsar till vandringen eller led-lampan för att hänga i tältet? Det kan vara hur bra och smarta saker som helst men det kanske inte är något just du har användning av.  Det allra bästa är såklart att göra genomtänkta köp.

2. Låna utrustning från bekanta

Varför inte använda Facebook-feeden lite innovativt och skicka ut en allmän förfrågan till dina vänner och bekanta för att låna ihop utrustning till vandringen? Det kan hända att din granne har samma storlek på kängorna, din systerson har en sovsäck du kan låna och chefen ett spritkök över i sitt garage. Det är dessutom ett smart sätt att produkttesta olika sorters utrustning inför ett avgörande framtida köp.

3. Glöm det där med märken…

Ska du nu köpa saker behöver de faktiskt inte vara dyra eller ha speciella märken. Mina fiskestövlar kostade 149 kronor på Jula och klarade galant en hel veckas klampande på mossar, vadande över bäckar och strandnära fiske. De följer med på nästa års fisketur också!

Regel 2: Köp miljömedvetet!

Om du behöver komplettera din utrustning så finns det flera smarta saker du kan göra för att värna om miljön och spara pengar.

1. Loppis, Second hand och Blocket!

Jag föredrar så långt det går att köpa friluftsutrustning begagnat. Det finns stora möjligheter att handla på secondhand, blocket eller något av de många friluftsforum som finns på nätet. Det är inte det senaste outdoor-modet som ger dig en trevligare vandringstur eller upplevelse av naturen. Jag köpte till exempel en supersnygg ylletröja på läkarmissionen för överkomliga 60 kronor. Den följer med som ett värmande andralager på vandringar.

2. Hitta varumärken som väljer miljösmart…

Vad finns det för alternativ när du måste köpa sprillans ny utrustning? .  En sak du kan tänka på när du ska köpa någonting nytt är att varan ska vara från en leverantör som agerar miljömedvetet. Redan i tillverkningsprocessen tar företag hänsyn till hur miljön påverkas och väljer att utforma produkten så miljövänligt som möjligt.

Hitta ditt sätt att värna om det hållbara samhället!

Det finns många små saker du kan göra för att dra ditt strå till stacken mot ett hållbart samhälle. Det behöver inte vara dyrt att vandra och det handlar inte om den senaste utrustningen – utan om rätt utrustning vid rätt tillfälle. Skriv i kommentarsfältet om ditt bidrag!

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

  1. Katarina Wohlfart Svara

    Väldigt bra tips faktiskt. Second hand framför allt som blocket tipsen osv är verkligen tänkvärda. Jag vet inte om du har tagit upp det men fick mail från Greenpeace om Haglöfs och miljögifter. Det verkar som att de hittat väldigt mycket miljögifter i någon/några av deras produkter men även i andra tror jag. Det var nog dock inte i de som du nämner här. Jag har också en Haglöfs rygga/ eller hade innan någon stal den, och går i god för hur bra de är..

    http://www.greenpeace.org/sweden/se/press/pressmeddelanden/Rapport-Gifter-i-skidklader-och-friluftsutrustning-/

  2. Pingback: Friluftshacks: Är det dyrt att vandra? - Vandringsbloggen

  3. Pingback: Lyssna: Prylhetsen bland friluftsfolk - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara