Linnéa Krylén är kreatören som hämtar inspiration i naturen, i barndomens skogar och fjäll. Det är också i naturen hon hittade sin naturtröstan, efter att livet under lång tid varit svårt och kantat av utmaningar. Nu är hon aktuell med en föreställning som bygger på hennes senaste barnbok, där naturen har en självklar plats. Jag ställde fem frågor till Linnéa om hennes liv, tankar och framtidsplaner.

Linnéa Krylen författare barnböcker

Beskriv din bästa ”skaparplats”!

– Jag kommer från Jämtland och i min familj har vi två små stugor. En uppe i Ansättfjällen och en i skogen utanför Östersund. Där finns en sorts barndomskreativ stämning som jag kan hämta kraft från. När jag inte är där fysiskt kan jag tänka mig in i hur det är där och hitta inspiration. Eller kanske framförallt lugn. När jag har lugnet kan jag skapa nästan var som helst. Men extra glad är jag för mitt arbetsrum i lägenheten i Bandhagen. Äntligen har jag gott om plats för både illustration, måleri och författande! 

Naturtröstan” är ett ord du ofta använder, vad innebär det?

– För några år sedan förlorade jag en nära anhörig i en svår cancersjukdom. Jag tillbringade flera år på sjukhus och vårdavdelningar. Då fanns det bara glimtar av tröstande natur. En tyst strand, en vacker blomma, sol genom fönstret. När allt var över frågade en vän till mig om jag ville resa bort och se något vackert. Jag sa att jag gärna följer med upp till huset som jag visste att hon och hennes familj har uppe i Bodö. Där kom ordet naturtröstan till mig. Jag blev så tröstad av att allt var vackert. Den totala närvaron av liv. Av fjordarna, fjällen, blommorna och den absolut spektakulära storheten i utsikten. Det stod i sådan kontrast till de grusiga sjukhusparkeringar som jag sett ut över så länge. Ett norskt uttryck fastnade hos mig i samma veva: sitt inte inne när allt hopp är ute.

Du ska snart bege dig ut på ett eget stort äventyr längs med Kungsleden. Berätta mer! 

– Ja, nu tar jag nattåget till Gällivare och vidare till Saltolukta. Därifrån ska jag gå till Kvikkjokk. Det blir min första vandring som sträcker sig över flera dagar och som jag går själv. Där ska jag fylla på mitt lugn och min naturkälla. Jag kommer ha kameran och pennan i högsta hugg och föra anteckningar och skissa. Men framförallt bara vara. Se, lyssna och känna. Vinden, molnen, fjällen och stigen.

I dina barnböcker har friluftsliv och naturen en central plats, hur kommer det sig? 

– Jag tänker mig att jag hämtar från min egen uppväxt. Och jag var ett naturintresserat barn. ”Mitt i naturen” var mitt favoritprogram på tv och jag lekte mycket ute. Jag har alltid skrivit och ritat naturhistorier. Och åkt mycket skidor och orienterat. Men aldrig riktigt gillat tävlingsbiten. Därför passar friluftslivet mig perfekt nu som vuxen. Och naturligtvis vill jag sprida min fascination för naturen till de små läsarna. Det ligger mig helt enkelt varmast om hjärtat.

Hur ser framtiden ut? Vad har du för planer och drömmar?

– Till våren kommer min och Björn Peterssons bok Molnens melodi att spelas runt om på förskolor och bibliotek i Göteborg. Vi har några spelningar även i höst, i Stockholm. Jag tycker att det varit så fint att samarbeta med en annan konstnär, en kompositör. Att få höra mina bilder bli till musik har varit otroligt! Jag ser verkligen framemot att få se var den boken kan ta oss. Och vad det kan leda till för nya idéer. Min plan är att fortsätta skriva och skapa för barn, att vara aktiv i barnlitteraturvärlden och vandra vidare genom naturen. Och jag har precis förstått hur härligt det är att paddla! Så det ska jag göra mer av i framtiden!

Läs mer om Linnéa Krylén på linneakrylen.se. Bland hennes titlar finns barnböckerna Molnens melodiHandbok för molnskådare och Handbok för kartläsare

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Jag sitter inte heller inne när allt hopp är ute, men jag visste inte att det till och med är ett talesätt. Önskar all lycka till i läkandet och med kreativiteten!

Kommentera

Spara