Friluftsfrämjandet firar 125 år och jag delog under kunglig premiär av Skogsmulles Hinderbana som underlättar rolig och naturnära rörelseglädje för barn (och vuxna).

Cajsa Rännar på scenen. Under dagens konskapsseminarium pratade en panel bestående av forskare och politiker kring barn och rörelse. Enligt WHO behver barn röra sig minst en timme om dagen men inte ens hälften av femteklassarna i sverige kommer upp i de rekommendationerna. Svenska barn sitter stilla nio timmar om dagen och utmaningen är att få ut fler i aktiv rörelse – något som förbättrar både hälsa, välmående och studieresultat.

Nästan 200 förskolebarn invigde skogsmullebanan tillsammans med kronprinsessparet.  

Under dagen uppmärksammades den 500:e Skogsmulleförskolan. Varje dag går över 10 000 barn i någon av Friluftsfrämjandets förskolor.  

Kasta kottar i ringar byggda av pinnar.  

Klättra över hinder. 

Busa i lövhögar. 

Miljöminister Karolina Skog och Friluftsfrämjandets generalsekreterare Lars Lundström.

”Det är viktigt att det är roligt. Ingen fortsätter röra på sig om det är tråkigt” sa Karolina

 

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Det viktigaste jag ger min son, förutom mammakärlek, är möjligheten och uppmuntran till rörelse. Det är vår prioritet. Det ska vara enkelt och inte kräva några särskilda utrustningar. Vi springer, kryper, plockar, gömmer, hittar och allt det som går att göra runt husknuten. Så viktigt att Kronprinsessparet lyfter den här frågan.

  • Åh, underbart att läsa. Verkligen helt fantastiskt 😀

   Så är jag uppväxt. Jag och min syster har lekt i lövhögar, byggt snökojor på väg hem från fritids, tävlat om att göra upp eld på helgerna. Det finns ingentinting mer värdefullt att få med sig senare i livet.

   Men för många barn idag ser det inte ut så – speciellt bland barnen is ocioekonomiskt utsatta områden där föräldrarna kanske inte känner till naturen, det är långt till naturen och låg kunskap om alemansrätten osv. Där är man hellre inne och i det trygga / vana istället för att ta sig ut. Så jag är jätteglad att Kronprinsessparet lyfter frågan och inte minst samhällspåverkan som Friluftsfrämjandet gör. Det är stort och det är viktigt.

 2. Pingback: Svenska barn rör sig långt under rekommendationerna - Vandringsbloggen

 3. Pingback: Projekt som främjar ungas fysiska rörlighet - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara