Martin Lagerholm på Svenska Dagbladet har skrivit artikeln Promenaden var en del av kvinnans frigörelse. Den tänkte jag vi skulle spinna vidare lite på idag – för det är väldigt intressant.

”Vandring kom att forma det fria tänkande subjektet”

En fransK konstvetare har i en nyutgiven bok skingrat europeiska kvinnors frigörelse genom vandring och hur promenarande och vandring under åren fungerat som ett samhällskritisk agerande.

För två århundranden sedan vandrade män för ideologi och dunklet.

På 20-talet började kvinnor på allvar bryta nya marker. Som designers, skribenter, konstnärer och äventyrare. På flera parallella områden i samhället kom nu kvinnor in med kraft och skapade sin verklighet på sitt sätt.

Hitta boken här: Women Walking – Freedom, Adventure Independence 

Människan har alltid vandrat

Jeanette Varberg är en dansk arkeolog som studerat människans vandrande och fotförflyttning de senaste 70 000 åren. Tack vare vår förmåga att förflytta oss har människan överlevt flera miljoner år här på jorden.

Människan har alltid vandrat. Ibland har hon vandrat frivilligt, lockad att utforska det okända, ibland ofrivilligt, driven på flykt av krig, svält eller klimatförändringar. De stora vandringarna har ofta ägt rum vid vändpunkter i historien och betytt mycket för samhällsutvecklingen. Romarriket. Migrationen till Amerika. Vikingarna. Nomaderna. Fotfolken. Faktum är att människan under 95 % av sin tid förflyttat sig till fots och varit jägare. Det är först på senaste århundradet eller så som vi blivit bofasta – som vi sår, skördar och sitter vid skärmar. Jeanette kallar det vi har nu en mellantid. Sådana finns historiskt mellan perioder av stora förflyttningsströmmar. Hur länge tills vi behöver bli jägare igen?

 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara