Under Vildmarksmässan i våras var jag med på Johan Gossas föreläsning och workshop om att ladda upp fysiskt och mentalt inför ett stort äventyr. Till vardags jobbar Johan med expeditionsresor på Swett och idag får du ta del av hans allra bästa tips. 

För mig har kommande långvandring längs med St. Olavsleden varit ett stort äventyr att se fram emot och planera inför. För dig kanske det är en fjällvandring i höst, snöskovandring i vinter eller något äventyr du vill göra nästa sommar. Oavsett vad du har för mål med ditt frilufsande eller din träning så har Johan Gossas riktigt bra strategier för hur du kan tänka för att ladda upp så bra som möjligt.

Tankar att ta med sig kring träning

Johan berättade om hans äventyr till vad som kallas Otillgängligehtspunkten, det är Europas mest otillgängliga punkt med en radie om 50 kilometer till civilisationen. När han berättade för sin omgining att han skulle ta sig dit så sa personer i hans omgivning saker som att: ”Det går inte!”, ”Helt idiotiskt!” och ”Du kommer aldrig klara det!”. Johans bästa tips för att hantera det är att använda det till motivation, ”Jag använder de kommentarerna att kasta på motivationsbrasan”.

Det här är Johans bästa tips när det kommer till träningstänk:

 • Den bästa träningen är den som blir av
 • Krångla inte till det
 • Var nöjd med det du gör

Tre olika delar inför äventyret

1. Vad vill du uppnå?

 1. Ställd dig frågan om vad är ditt drömäventyr
 2. Bryt ned det i mål. De ska vara tydligt så att du vet när målet är uppnått. Målet ska vara utmanande men framför alt realistiskt. Och det ska vara roligt – välj ett motiverande mål.
 3. Varför gör du det här? Svaret på den här frågan är vad som motiverar dig när det blir tufft. Skriv ned fem punkter som besvarar varför du ska göra det här äventyret. Skriv ned det på ett papper du kan ta fram när det känns tungt.

2. Vad har du att jobba med?

Vilka förutsättningar finns det för att genomföra äventyret? Du kanske behöver ta hänsyn till jobb, familj, träningsförberedelser eller utrustning.

 • Börja på rätt nivå.För att det ska vara roligt behöver du börja på rätt nivå.
 • Hur mycket tid vill du satsa? Jobb, familj och andra åtaganden tar tid.
 • När ska du vara klar? Bestäm om hur lång tid ska du genomföra äventyet.

3. Hur ska jag göra det rent praktiskt?

Sätt upp delmål för hur du praktiskt ska kunna nå ditt drömmål. Skriv ned vilka mål du har och vad du behöver göra steg för steg. Det kan handla om träning eller andra förberdelser.

 • Krångla inte till det
 • Den bästa träningen är den som blir av
 • Var nöjd med det du gör.

Träningsplanering

Krångla inte till det utan träna när det passar dig och i den form som passar dig. Det är bara bra att träna varierat. Och om det någon gång inte blir som du tänkt dig – passa på att träna mentalt.

 1. Gör en plan som du håller dig till. Bäst är att göra en plan varje vecka, exempelvis på söndag kväll inför kommande veckan. Så kan du se till att du får med alla träningspass eller annat som du vill hinna med.
 2. Bestäm dig för ett pass varje vecka som är ett nyckelpass, där du går all in, sedan gör du de andra passen efter dagsform och humör.
 3. Variera träningen och öka successivt genom att ta en ny väg eller springa anvdra varvet runt sjön eller elljusspåret.

3 träningsformer vandrare behöver:

 1. Kondition – för hjärta och lungor. Välj det du tycker är roligast av cykel, löpning, spinning, längdskidor. Ger dig grundkondition och vänj muskler och leder för konstinueligt arbete. Du blir bra på det du gör.
 2. Backträning. Gå upp och ned i en backe. det ska vara lågintensivt och inte löpning. Passa på med vandrngskängor och vandringsryggsäck.
 3. Vandra med packning. Variera vart du vandrar, hur mycket du bär och terrängen du går i. Du behöver träna med utrustningen. Gå i skogen och inte på asfalterad terräng.
Författare Angeliqa

Kommentera

Spara