En teknisk analys och historisk genomgång av produktutvecklingen av långfärdsskridskor och dess tillbehör. Vad har hänt de senaste decennierna? Det gick fruktansvärt dåligt för min premiärtur på loppisfyndade långfärdsskridskor. Men jag hade svårt att sätta fingret på vad som gjorde turen så skakig – därför bad jag Mattias som jobbar på Lundhags att göra en snabb analys av vad som kan ha hänt på skridskomarknaden sedan mina stål-och-läderrems-underverk tillverkades. – Generellt kan man säga att produktutvecklingen gett fler och smartare produkter. Det är alltså en hel del som hänt på långfärdsskridsko-marknaden de senaste 50 åren eller så. Det går inte (som jag först trodde) att se själva skidskon  som ett isolerat problem, eller för den delen en isolerad möjlighet, för sig själv utan allt hänger ihop som ett paket med skridsko, pjäxa, säkerhetsutrustning och klädsel.

Skridskor – Lättare material som tål mer

När det kommer till själva skridskorna så har materialen blivit starkare och produkterna har blivit lättare samtidigt som de håller bättre över tid jämfört med sina föregångare. Sedan finns det rörliga delar mellan skenan och skridskon som gör att åkradien inte förändras om det slår om och blir kallare under en tur. Lundhags produktutvecklare skriver i Älska Årstiderna att deras helt svensktillverkade skridskor är, båda när det gäller design, konstruktion och materialval, anpassade efter naturens skiftningar. Naturen förändras varje dag och därför har de utvecklat skridskor med rörliga delar som lätt kan repareras och gör att produkten håller i många, många år. En av sakerna som utmärker sig med den nya teknologin är att skenan är fäst med fjädrande rörnitar som ger en stark och säker skridsko. Dessutom har bindningen på skridskon flyttats fram vilket medför att foten flyttas fram optimalt i förhållande till skridskon åkyta. Det gör att trycket blir rätt och åkaren får ett bättre skär! Jag tror bestämt att det är HÄR VI HAR FÖRKLARINGEN till min egna mycket vingliga, instabila och svåråkta upplevelse. Att binda, eller surra fast, foten med läderremmar på en bred, tung och otymplig skena utan någon flexibilitet verkar höra till det förgångna.

Pjäxor – Stabilare pjäxor ger kraftfullare frånskjut

-Ett stort problem inom skridsko kan ju vara att det soliga dagar är både blött och slaskigt på isen. Pjäxorna idag är stabilare vilket ger ett mer kraftfullt frånskjut i åkningen. Dessutom har de en bättre vattentäthet samtidigt som de andas, det är en funktion som håller fötterna torrare och i slutänden ger roligare åkning. En skridsko med lös häl ger ett bra frånskjut och fin kraftöverföring jämfört med fast häl som ger en stummare åkning. Nu finns det skridskopjäxor med snabbinding. De har fördelar som att:

  • Du sitter fast ordentligt mot skridskon.
  • Du kan enkelt koppla i och ur dig från skridskon.
  • Du använda samma pjäxa för både skridsko och skida.

Smartare säkerhetsprodukter och anpassade kläder

Säkerhetsprodukterna, som linor, pikar, stavar och säckar är lättare och mer tåliga. Dessutom är säkerhetssystemen betydligt mer utvecklade idag.

Exempel på hur säkerhetssystemet kan se ut vid långfärdsskridsko-åkning. – Kläderna är smidigare, mer vattentäta och har smartare funktioner även dem. Vi har ett speciellt set med softshelljacka och byxa – de kännetecknas av att åkaren har hög rörelsefrihet och god ventilation tack vare plaggens tekniska utformning. Se exempelvis jackan Dimma eller Termik för den som åker mer högintensivt.

Slutanalys – Investera för framtiden

Sammanfattningsvis är det här i runda slängar vad som hänt gällande produktutvecklingen av långfärdsskridskor och dess tillbehör. Och jag säger det igen – nästa gång jag åker långfärdsskridskor så är det med de senaste produktnyheterna. Den tekniska utvecklingen inom långfärdsskridsko-området är såvitt jag kan bedöma stor, det har hänt riktigt mycket inom området, och det är både roligare, lättare och säkrare att frilufsa med bra grejer. Åter igen – Stort tack till Mattias på Lundhags som tog sig tid att berätta mer om vad som har utvecklats rent tekniskt kring långfärdsskridskor. Det är härligt att kunna pränta i ord vad det var som ”kändes så fel” under min egna tur men där jag själv saknade den produktmässiga och tekniska kompetensen för att göra en egen vidare analys. När du ser bilden nedan förstår du varför det är lätt att bli förälskad i tanken av att färdas med långa, stabila skär över blankisen:

Lundhags_Q0B3921

If it makes you happy – go for it! (Foto: Lundhags)

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara