Jag gillade aldrig orienteringen i skolan och har fått kämpa mig till att lära mig börja förstå hur kartan ska läsas. Idag ger jag dig mina bästa tips till hur du kommer igång med navigering på ett enkelt vis.

Fem tips till Kartdyslektiker 

 1. Ta med någon som kan läsa karta och upptäck naturen tillsammans.
 2. Läs böcker, titta på You Tube filmer och läs artiklar om navigering online.
 3. Gå en grundkurs hos ditt lokala orienteringsförbund.
 4. Köp en karta och kompass och börja prova själv i områden du är bekant med.
 5. Öka svårigheten vartefter du blir bekväm.

Varför är det viktigt att kunna navigera när man vandrar?

Först och främst är det för din egen säkerhet. Ju mer otillgänglig terräng du ger dig ut till – desto viktigare är det att du kan läsa karta för att ta dig fram säkert.  Undvik att vandra nattetid i mörker eller vid riktigt hårt väder och dimma om du inte måste – det kan vara svårt att ta ut riktmärken och en extra natt i skydd från ett bra tält kan vara ovärderligt.

Grunden i att navigera med karta och kompass:

Fjälllkartor är ofta tryckta i skala 1 : 50 000 och finns att köpa i olika papperskvaliteter (leta efter de kartor som trycks på tyvekmaterial – de står emot regn bättre än andra eller skaffa en plastficka som skydd) eller att ladda ned till mobilen via Fjällsäkerhetsrådets Fjällsäkerhetsappen. Se till att alltid ta med karta i pappersform och lita inte på att mobilen har täckning eller batteritid när du är ute. 

På kartan ser du en överblick över val av leder, hur naturen är utformad med höjdkurvor, vattendrag och sjöar.

Läs mer: Vanliga Karttecken (Orientering.se)

Börja med att titta ut vart du är och vart du ska sedan planerar du bästa vägen att ta dig dit genom informationen som du får från kartan. Det är ofta väldigt tacksamt att vandra i fjällmiljö eftersom det är stora öppna landskap och du har bra riktlinjer att förhålla dig till.

Läs mer: Så tar du ut kompassriktningen

Vandra smart och spara energi

Försök att hålla dig på så jämn höjdnivå som möjligt, det kräver mycket energi att gå upp och ned för backar och ibland kan det vara ett härligare alternativ att gå runt ett berg än över det. Om nu inte målet är att nå toppen förstås. Leta efter dalgångar du kan vandra genom och ta den säkraste rutten du kan hitta på kartan – exempelvis genom att följa en bäck

Mitt första möte med fjällen så var jag ganska kaxig – jag visste ju såklart att de röda träkryssen VAR fjällvandring förkroppsligad. Så jag följde de röda markeringarna och vandringen blev bara mer och mer våt sumpmark och blöta mossar. Till slut var det så blött att jag var tvungen att vända. Den dagen lärde jag mig att de röda kryssen markerar vinterleder.

Läs mer: Säkerhetstips för dig som vandrar på fjället

Jag hatar navigering – måste jag verkligen bry mig om detta?

Du kan klara dig genom att gå med erfarna ledare eller guider, eller en vän som är duktig på navigering. Eller så väljer du vandringsområden du är bekant med och hittar i. Men det är alltid roligt att förstå vad som väntar framför sig på leden – genom att kunna läsa kartan och dagssträckan på morgonen så vet du om du kommer passera någon vacker utsiktspunkt där du sparar kafferasten till, om du kommer behöva vada och annat intressant. Och så blir det roligare för den som är navigeringsansvarig att kunna släppa på lite press av att fatta alla navigeringsbeslut på egen hand. Så ju mer du lär dig desto roligare är det att vara ute.

Vad har du för relation till navigering? Skriv gärna dina bästa tips, värsta navigeringsmissar eller bästa minnen i kommentarsfältet. 

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

 1. Hehe, jag har tävlat på elitnivå i orientering och var väldigt kaxig inför min första vandring. Vi skulle inte gå fel en enda gång sa jag till maken. Slutade med att vi gick iväg på fel stig ifrån start… Min största utmaning vid fjällnavigering har varit att vänja mig vid skalan och att inte kunna använda samma hållpunkter som jag är van vid från orienteringen. Mitt bästa inköp har varit ett kartfodral att hänga runt halsen!

  • Angeliqa Svara

   Jaaa karta nära till hands – superbra tips! Och don’t get me going on skalan – minns när jag vandrade in mot Alesjaure söderifrån och gick och gick och gick en hel låååång vandringsdag och såg nästan slutet i hur många timmar som helst. Det var en mental tillknäckare 😀 Desto härligare att komma fram sen.

 2. Matilda Svara

  Minns när jag gick Ska’Ut och vi skulle ta oss en sträcka på 900 meter som tog 3 timmar för vi insåg inte att det var ett bergsstup och riktigt tät skog där det fanns färska spår från älg 😀

  • Angeliqa Svara

   Vad spännande, snackla om äventyr! 😀 Superroligt =) Närvaro av skogen konung.

 3. Stefan Gustafsson Svara

  Tror fjällkartan oftast är i skala 1:100 000, vanliga fältkartan eller Gröna Kartan som den hette tidigare är på 1:50 000.

Kommentera

Spara