Vi säger hjärtligt välkommen till Anton Kalland som förstärker Vandringsbloggen-redaktionen som krönikör. Men vem är egentligen mannen bakom de uppdragna huvorna på instagramprofilen Prettybackward?

Hej Anton, varmt välkommen till Vandringsbloggens redaktion. Vem är du?

Jag jobbar som friluftsjournalist, produktutvecklare inom friluftsbranschen och slöjdlärare. Egentligen beskriver det bara vad jag gör och lite hurdan jag är, men inte vem jag är. Jag är född i södra Finland men tiden när jag levde i de nordligaste delarna av Finland formade mycket det som jag är idag.

Som person är jag rak, analytisk, impulsiv men mer introvert än extrovert. Jag älskar människor och umgås med äkta, djupa och kloka människor, men avskyr folkmassor och alla slags mingel. Mina prioriteringar i livet följer inte samhällets allmänna förväntningar och därför kan jag verka utåt lite konstig och annorlunda.

Hur ser din relation till naturen ut?

När jag lever min vardag mitt i vårt civiliserade samhälle, känns det som att jag ligger i tandläkarens stol – i konstant spänning och i väntan för en vidrig tandborr som sjunker ner i tandköttet utan varning, samtidigt när en slajmsugare torkar ut tungan. Alltid när jag kommer ut till naturen har jag samma känsla som man har när man går ut från tandläkaren och äntligen kan slappna av. För mig är det inte bara skönt att vara i naturen utan livsviktigt.

Vilken är din favoritvandringsled?

Jag trivs i alla naturtyper. Jag drömmer om vandringar i australienska ödemarken eller i Anderna. Men jag känner de nordligaste delarna av Nordländerna bäst, som gör att jag hör hemma i Tundran. Jag älskar Muotka-fjällen i Finland.

Vem är din största förebild?

Jag tror på att människans kvaliteter ökas med tiden, när livserfarenheter har hunnit forma tankeförmågan och kunskaperna har fått ett större perspektiv i relation till den levda tiden. Mina förebilder är äldre människor som har förädlat sina förmågor till toppen under deras livstid, men ändå är ödmjuka och tystlåtna. Jag älskar att lyssna på gamla fågelvetarens prat, titta på gamla slöjdarens händer som jobbar snabbt men målmedvetet och skapar ren skönhet ut ur materialet. Deras kunskapsområde spelar ingen roll. Dessa människor är mina förebilder!

En hemlighet ingen vet om dig?

Jag har en örnformad födelsemärke på min höger axel. Fast det är ju inte hemligt.

Berätta lite om vad du kommer bidra till framöver här på Vandringsbloggen. 

Jag är intresserad av det primitiva inom oss, det som undermedvetet tänds inom oss när vi tillbringar tid i det vilda. Jag har två barn som jag uppfostrar till riktiga naturälskande människor (så mycket jag kan påverka) och vill gärna dela mina erfarenheter om friluftsliv med barn. Och eftersom jag har jobbat länge med friluftsprylar kommer jag att prata om dem men på djupare nivåer.

Foto: Anton Kalland
Författare Angeliqa

Kommentera

Spara