En av de stora fördelarna med kajak är att det i princip inte krävs några förkunskaper och att det är lätt att komma igång. Jag hyr kajak, det är smidigt för då får jag all utrustning som behövs, sedan har alltid personalen tips om trevliga öar och spännande dagsturer. Rätt ner i sittbrunnen – å ba kör! En solig söndag för några veckor sedan var jag ute och paddlade kajak runt Björnön.  Jag trivs att vara så nära naturen man bara är från sittbrunnen. Med en positiv inställning och vattentäta packpåsar löser sig det mesta. Sedan finns det några saker som man lär sig av erfarenhet. För att du ska slippa göra om mina misstag har jag samlat mina tre bästa tips för en lyckad kajaktur:

Dags för rast och vila på sandstranden på en mälarö. Härligt.

1. Ha gott om tid på dig För det första så kan kajakturen ta längre tid än vad man först tror. Att parera mot kommande svallvågor och att paddla i motvind är exempel på sådant som gör att turen kan dra ut på tiden. Mitt bästa tips är att planera så att det finns gott om tid att paddla och utrymme för att stanna och pausa. Du behöver vila händer, rygg och axlar som du använder mycket under paddlingen. Planera in gott om tid att njuta av naturen och omgivningarna.

2. Skydda dig mot solen För det andra är det bra att ha någonting på huvudet vid kajakpaddling. Jag skulle starkt rekommendera keps, fiskehatt eller en annan liknande installation med skärm för att skydda pannan som blir väldigt utsatt för solens strålar. Och sen var det ju det här med solkräm, det är inte roligt att komma hem röd som en kräfta i pannan och med kritvita ben. Det ser lustigt ut.

3. Förbered dig på att bli blöt För det tredje kan jag tipsa om att det är när man ska kliv i och ur kajaken som det är störst risk för den blöta sortens olyckor. Det följer med en tvättsvamp i kajaken, den är bra för att torka ur mindre mängder vatten från kajaken med. Blir det en rejälare vattenintag är det bästa att försöka vända kajaken och hälla ur vattnet vid strandkanten. Se till att packa allt värdefullt, som mobiltelefon och extra kläder, i vattentäta påsar. Det finns ofta vattentäta packpåsar att låna eller hyra i samband med att du hyr kajak.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Hej och tack för bra tips! Jag är en total nybörjare på kajak men fick ändå chansen att testa förra veckan. Det var ju snudd på magiskt att få glida tyst rakt in i naturen. Vi såg bl a flera olika sådana där fåglar, både flygande och flytande! Har dock en fråga, varför är inte ”en flaska rödvin” med bland dina tre tips? Jag upplevde ju att kajakturen blev blev ännu mer magisk med vinet innanför flytvästen. Eller det kanske ligger på fjärde plats? Eller är det ett annat vin du rekommenderar att avnjutas tillsammans med natur?
    Ser fram mot ditt svar.

    Med vänlig hälsning
    Björn

  2. Pingback: Kajak | Blodad Tand

Kommentera

Spara