Skadebutikens Lars Martinsson

Namn: Lars Martinsson

Yrke: Företagare, driver rehabiliterings-sajterna Skadebutiken och Mobilus

Bostadsort: Göteborg Idag har jag den stora äran att få presentera Lars Martinsson här på bloggen. Han delar med sig av sina bästa tips till dig som vill slippa skavsår och blåsor. Du får också lära dig vilka produkter du kan använda när skadan väl är framme.

Lärare, författare och egen företagare inom Idrottsmedicin

Lars har många års erfarenhet som fys- och rehab tränare inom både fotboll (IFK Göteborg), hockey (Frölunda Hockey) och tennis (ATP Touren).

-Jag har läst olika kurser i idrottsmedicin både i Sverige och utomlands, och haft turen att fått arbeta med de bästa läkarna under många år och som också blivit mina mentorer.

Tillsammans med några av sina mentorer och de främsta sjukgymnasterna har Lars varit med och skrivit böcker inom det idrottsmedicinska området. Dessutom har han undervisat studenter på sjukgymnastutbildningen i tejpning och akut omhändertagande. Idag driver han två olika bolag som båda har med träning, rehab och produkter att göra.

Tips: Var förberedd på det värsta

Med Lars bakgrund tyckte jag att det var roligt att få höra hans bästa tips när det kommer till vanliga vandringsrelaterade skador, hur de kan förebyggas och hur de behandlas när de väl kommit upp. Ett tips Lars vill skicka med till Vandringsbloggens läsare är att;

– Träna på att gå och prova ut olika skydd, strumpor etc för att vara beredd när det sker.

Lars fortsätter med att berätta om vad det bästa en vandrare kan göra för att slippa få skavsår:

-Sköta sina fötter givetvis, men också vara beredd på att om det händer något, ha rätt verktyg i lådan.

Lars har flera bra knep på vad vandrare kan göra när det börjar kännas som att foten skaver men när det inte har gått så långt att det uppkommit en blåsa eller blivit ett sår ännu.

-Vet man om att man är känslig är det ju extra viktigt att man är förberedd så att man kan förebygga med att tejpa t.ex. hälen med en klisterbinda (Optiplast) Elastoplast, för att skydda huden innan man får skav.

3 viktiga skadedokument att ha med i packningen:

Skriv ut de här dokumenten och läs på innan du åker iväg på en långvandring eller ta med dem i ryggsäcken så att du har stöd och råd om hur du tar hand om dig ifall olyckan skulle vara framme. >> PDF – Viktiga råd vid Akut Omhändertagande Läs mer om hur och när du ska lägga ett tryckförband, hur du tar hand om någon som är akut skadad och hur du kan använda kyla för smärtlindring. >> PDF – Hur du lägger Tryckförband Här lär du dig hur hur du lägger tryckförband och kompressionsförband vid en skadad fotled. Kan vara användbart för vandrare som trampar snett. >> PDF – Hur du tejpar fotleden Bra tips om hur du tejpar fotleden för att ge stöttning vid en stukning. Tipsen här gör att det går att komma igång fortare med fysisk aktivitet efter en skada. Tack Lars för fantastiska tips inför kommande vandringar!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara