Jag fick in en läsarkommentar appropå diskusionen efter Vandring – en rikemanssport för priviligerade tjänstemän där jag lyfte fram ekonomi och tid som hinder för att komma ut och vandra. Nu ännu en synvinkel på vad som kan stå i vägen för drömäventyret. Logistiken.

Hej!

Jag har ofta funderat kring denna frågeställning. Det är fjällen som lockar och drar men samtidigt skrämmer skiten ur mig. Vågar jag? Vad behöver jag för utrustning? Överlever jag? Har jag råd? Klarar jag av att bära på så mycket packning? Hur mycket packning behövs? Det slutar oftast med pannkaka. Att det inte blir någon vandring alls, det är så mycket roddande och meckande för att få det att fungera.

Jag har ofta funderat på närmare alternativ bor i Skåne, så skåneleden känns ju väldigt optimal. Det har blivit några turer. Nu är Eurorando på intåg och därmed har det kommit mer reklam för vandringsleder i närheten av där vi bor.

För oss är det inte så mycket en kostnadsfråga det jobbigaste (jag har tre barn o man som ska med) är logistiken. Att ta sig till och från vandringsleden med hela familjen och packningen, vi drömmer om att kunna vandra från plats a till b till c och kanske d (dvs med övernattning) men att bära sovsäck osv till hela familjen blir omöjligt. Minstingen är snart tre år och orkar gå några kilometer men knappast en dagsetapp på en vandringsled. Hon sover fortfarande middag (vilket funkar utmärkt i en bärstol, men då blir det en vuxen kvar till all packning (barnen bär sitt eget vatten och regnkläder).

Fast på ett sätt är det kanske en kostnadsfråga, möjligt att vi hade orkat bära mer packning o barnen med om vi haft utrustning som väger mindre.

Jag efterlyser tydligare och smidigare sätt att ta sin packning från a till b osv att ha två bilar med dubbla barnstolar har vi använt en gång, att ta bilen till en parkering o därefter bussen o gå till bilen en gång. Kanske därför fjällvandring låter lockande, men kan bo i en stuga o gå på dagsturer, utan att behöva gå samma väg hem igen. De flesta ”slingor” som finns i strövområden upplever jag som för korta och de flesta runt vandringsleder blir för långa för att gå på en dag. Har inte hunnit läsa hel bloggen ännu, du kanske tar upp detta i något inlägg.

  Små vita blommor på mossen

3 tips för att hantera logistikångesten!

Det är mycket roddande. Det är så många små och stora saker som behöver falla på plats för att det ska bli av. Logistiken blir ett hinder. Och det förstår jag. Med en växande familj är det inte bara att kliva ut genom dörren och tänka på sig själv. Vandring definieras ofta som att förflytta sig till fots och det är ju bland det mest enkla och basala vi människor kan göra. Sätta en fot framför den andra, det gör vi ju hela tiden. Men det blir meckigt att flytta ut en hel familj i flera dagar, ta ledigt från jobb, leta rutter, organisera packning. Mycket planering krävs inför en tur.

1. Lättillgänglig information online underlättar planering och logistik. Många kommuner behöver bli mycket bättre på att paketera sina vandringar och friluftsaktiviteter så att de blir tillgängliga. Det behöver finnas väl organiserade hemsidor med kartor, ruttförslag och helst ska de vara utmärkta med vart det finns vatten att fylla på, vart man parkerar bilen, vilken som är den närmsta hållplatsen för den som tar sig med kollektivtrafik och några utav höjdpunkterna på vägen. Om du vet förutsättningarna för leden är det lättare att planera. Och det finns många mil underbar låglandsvandring som kan vara nog så vacker som fjällmiljön. Skärgårdsklippor, urskog och havsbris nära hemma blir ett nog så stort äventyr. Skåneleden, Bohusleden, Sörmlandsleden, Bruksleden, Högakustenleden… Listan kan göras lång. Tips: Kika in på Naturkartan och planera rutter utifrån den information du hittar där

2. Prata med andra som är i en liknande situation. Gå med i friluftsgrupper på Facebook eller hitta en lokalavdelning via Scouterna eller Friluftsfrämjandet eller liknande som kan bli ett stöd under småbarnsåren. Nu har jag inga barn själv, men tänker att det är synd att ”uppfinna hjulet” om man nu kan säga så om familjelogistik i fjällmiljö. Be om tips och råd om hur andra löser pusslet, vart andra barnfamiljer vandrar och om de har smultronställen. Om några år är barnen större och förutsättningarna annorlunda. Och ja det är knixigt att hitta de där sträckorna som är lagom korta och lagom långa. Jag vet väldigt väl av egen erfarenhet att det går att plöja ner timmar i att leta lämpliga ledsträckor. Här är friluftsnätverk guld värt. Jag sparar massor med tid av att haka på vänner som är bekanta med områden och tycker att det är otroligt roligt att vandra i olika gruppkonstellationer. Tips: Gå med i Vandringsbloggen Community på Facebook och få tips från andra vandrare.

3. Logistiken blir en del av resan. Det här tipset tror jag inte att jag själv skulle vilja få, haha. Men det är lite så att förberedelserna inför en vandring ÄR nästan lika stor del (om inte mer) än själva vandringen. Speciellt om man ska upptäcka ny terräng. Det tar tid. Att packa tar tid för hur många packlistor man än har, hur många gånger man än har packat så är varje resa unik och packningen behöver anpassas efter väder, vind, terräng och antal dagar. Det krävs ofta en resa med tåg eller buss eller bil för att komma till vandringens startpunkt. Och kanske gäller det att bli vän med tanken att detta är lika stor del av äventyret och underskatta inte förberedelsetiden. Tips: Läs mina bästa Vandringstips för skönast möjliga vandring i sommar.

Tycker du att det är krångligt med planering och logistik inför en vandring? Har du smarta knep för att få med hela famijen på tur? Dela gärna med dig av dina hike-hacks i kommentarsfältet!

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Marie-Louise Axelsson Svara

    Följer er på Instagram men är ej med på Facebook. Undrar hur och om ni samlas i grupper,om man sällskapa i en del underbara vandringar.Är ganska fjäll van efter boende i Åre. Numera bor jag i Skåne men ska,så snart jag finner boende flytta norrut.. Saknar skogen och lugnet m.m.Vänliga tidiga morgonhälsningar/Marie-Louise Axelsson t.070-2324715

    • Hej Marie-Louise! Tack för att du följer och att du hör av dig. Jag administrerar alla vandringsgrupper via Facebook, det är gratis och enkelt och jag har helt enkelt inte hittat något annat alternativ. Idag har jag startat vandringsgruppen Vandringsträning Skåne – Vandringsbloggen Community och den har i dagsläget ingen formell ledare som styr träffar. Men det är en plats att hitta likasinnade och bjuda med varandra på promenader, vandringar och utefika. Du är varmt välkommen dit när och om du i framtiden finns på Facebook. Allt gott! /Angeliqa

Kommentera

Spara