Läsarbrevet jag fick igår är skrivet som ett nödrop. Jag kan inte tolka det som någonting annat. 

(Bilder: Läsarens privata)

Mannen som hör av sig berättar att de boende kämpat i tre år för att få storföretaget att skapa en framkomlig väg över kraftverket som de miljardsatsar på. Kraftverket ligger mitt på en pilgrimsled, men det har tidigare alltid gått att ta sig förbi med både fordon eller till fots. Nu har företaget satt upp dubbla säkerhetsgrindar, taggtråd och övervakningskameror. Det är 10 meter av leden som är oframkomlig i dagsläget, men det innebär flera kilometers omväg i obanad terräng för de vandrare som ska ta sig förbi. Brevskrivaren frågar sig – vad ger det här för signaler till de turister som kommer hit från utlandet?

Läsarbrevet: Kraftdammen vid Höljessjön i Värmland

Jag bor i Karlstad, värmland. Och kände för en lite mindre vandring för två helger sedan. Jag skulle dessutom gå in mina nya sommarvandringskängor. Så fredag eftermiddag efter jobbet så packade jag ihop väskan, på med kläderna och körde norrut.

gå sträcka på vägen

Jag tänkte gå Nordvärmlandsleden. Starta i Bastuknappen vid norska gränsen och gå till Höljes till en början. Det är den första etappen på svenska sidan och den är ca 3,2 mil. Så fredag kväll börjar jag gå. Efter 5 km kommer man fram till ett vindskydd vid ett fint vindskydd. Jag slår läger för natten. Fantastisk varierande terräng, dalar med vattendrag och toppar med utsikt över många fler toppar. Målet för dagen är Höljes.

Bebyggt

Efter att ha stört två vita älgar och en vanlig älg i sina frukostar. Efter att nästan ha trampat på en huggorm så kommer smällen. Jag kommer fram till vattendraget som går från Höljessjön och ner till Höljes. Där finns och har alltid funnits en kraftdamm. Det har alltid varit möjligt att både gå och köra över. Det är dessutom så att en pilgrimsled även korsar vattnet här.

Kraftverk

MEN nu har Fortum lagt mer en halv miljard på att rusta upp dammen. Det innebär bland annat dubbla säkerhetsgrindar på båda sidor dammen. Höga stängsel med taggtråd. Övervakningskameror. Så där tar leden slut. Exakt 10 meter från grinden på östra sidan, där är det en skylt som markerar vandringsled igen.

Fortum bygger

Jag har försökt prata med Torsby kommun om detta utan framgång. Flera lokalt boende arbetar på kraftdammen har påpekat problemet under dessa 3 år som bygget har varit igång. Men ingen bryr sig.

Stopp mitt på en pilgrimsled

För min del löste det sig bra ändå. Ren tur. Men det kommer garanterat stå en tysk eller holländsk familj där i sommar. Det är flera kilometerm omarkerad omväg på en stor rikväg för att komma över vattnet på annan plats.

LEDUPPROPET!

Min spontana reaktion efter det läsarbrev jag fick igår var att alla aktörer i samhället måste börja prioritera vandringsleder bättre! Det är så lätt att säga ”Det här är inte mitt problem” och ”Det här ligger utanför mitt ansvarsområde”. UPPROP: Hur är status på lederna där ute i Sverige?! Jag är väldigt nyfiken på att veta mer om hur det ser ut och ni skickar in bilder till mig så ska jag sätta ihop dem till ett samlingsinlägg.

  • Mejla mig en bild på hur det ser ut i ditt närområde
  • Namn på leden/etappen
  • Beskrivning av vad du har observerat
  • Vilken stad du bor i

Du får självklart vara anonym om du vill. Kontakt: [email protected] eller så lämnar du kommentar här i kommentarsfältet eller på Facebook under Vandringsbloggen  

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara