I torsdags kom det ett alldeles speciellt mail till min inkorg, en akut läsarfråga inför en vandring tillsammans med en ny grupp människor. Så hur gör man nu om man vill hitta andra att vandra med? Vad är bra att tänka på inför första vandringen tillsammans? Lotta skrev följande frågor inför helgens vandring:

Hej!

Vad trevligt att hitta dig!

Jag är en medelålders kvinna som bor ensam nu när barnen flyttat ut, jag har hur mycket tid som helst för mig själv. Jag har gått långa sträckor själv, men det är ju inte roligt att vandra ensam. Har försökt få kontakt med grupper att vandra tillsammans med utan att lyckas, tills nu.

På lördag ska jag vandra tillsammans med några andra längs med Berslagenleden (vet inte hur många personer vi blir, men inte så värst många) och vill göra bra intryck…

Vad ska jag har för mat? Tänkte göra något sallad och skall ha kakor till alla… Vill inte ha tung packning. Har bra skor och starka ben, det är en bra början. Finns det någonting jag absolut måste ha eller tänka på?

Hälsningar Lotta

Hej Lotta! Vad roligt att du vänder dig till mig med dina frågor. Jag ska försöka besvara ditt e-mail så bra jag kan. Akuta vandringstips prioriteras alltid i mailkorgen!

Hitta likasinnade – dela vandringsglädjen med andra

Tack för att du skriver om att vandra i grupp. Det här är någonting som många tänker på, men som kan vara svårt att komma förbi. Hur hittar man en grupp att vandra med om man inte längre vill vandra själv? För den som inte vill vandra själv finns många olika organisationer och föreningar som anordnar vandringsturer över hela Sverige, och några enkla knep som kan vara värda att prova för att hitta nya vandringskompisar i sitt närområde.

Tips till dig som vill hitta någon att vandra med:

 1. Friluftsfrämjandet har vandringsgrupper, i skrivande stund 95 inplanerade vandringar
 2. STF har guidade vandringar runt om i Sverige
 3. Prata med vänner och bekanta, kanske en bekants bekant saknar vandringssällskap?
 4. Sätt upp en lapp på ICA med dina kontaktuppgifter
 5. Starta en facebookgrupp för dom som vill vandra nära dig
 6. Anmäl dig till Fjällräven Classic eller något av de andra vandringsevenemang som äger rum och för-vandra tillsammans med andra deltagare

Några kloka råd på vägen om mat, fika och snacks

När det kommer till maten så kan du i princip ta med vad du vill på en kortare dagsvandring, den mesta maten håller sig bra över dagen. Men se upp med mjölkprodukter om det är varmt ute! Om du gör en sallad att ta med under vandringen är det perfekt att preparera den med extra mycket kolhydrater, kanske din favoritpasta smaksatt med pesto eller finhackade soltorkade tomater? När du vandrar gör du av med mycket energi och kolhydrater hjälper dig att hålla humöret och orken uppe hela dagen. Friluftskocken Anders Klint har många inspirerande tips i sin blogg om friluftsmat. När jag väljer fika till vandring brukar jag vilja ta med sådant som går ned i byx- eller jackfickan, det underlättar att ha snabb åtgång till snacks. Choklad och nötter är perfekt att ha med sig under vandringen. Vill du stanna och ta en längre fikapaus går det att lyxa till det med singoalla eller kanske hembakad chokladbrownie. Det behöver inte bli så tungt i packningen om man fikar ganska snart, kaffetermos och fikalådor brukar inte vara tunga särskilt länge.

Att bryta isen när man kommer ny till en grupp

Hur gör man ett bra intryck när man kommer ny till en vandringsgrupp? Du nämner själv att du tänkte ta med fika till alla, jag vet av erfarenhet att kakor och kaffe kan bryta isen i princip vilken gruppkonstalation som helst. Glatt humör kommer man också långt med. Att bara vara sig själv är oslagbart!

Mina bästa vandringstips till dig:

 • Ta med en vikkåsa att dricka kaffe ur, den väger lite och får plats i fickan.
 • Glöm inte vattenflaskan, du kommer behöva fylla på med vatten.
 • Sköna och stabila skor är ett måste och ta med ombytesstrumpor att byta med halvvägs.
 • Packningen bär du i ryggsäck så att du inte blir trött i axlarna.
 • Ha roligt och njut av omgivningarna och dina nya vandringsvänner

Hoppas du får en härlig vandringstur på lördag!/Angeliqa

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara