Det värsta som finns är kockar som säger – gå på magkänslan när du kryddar. När man är matlagningsanalfabet som jag så blir det mest JAHA men vilken krydda? Hur mycket då? Och hur vet jag när jag gör rätt?
 
Dagens läsarfråga fick mig att inse att jag ibland beter mig precis sådär som de hemska kockarna. Jag säger saker som rasta ofta, fyll på med energi i jämna mellanrum. Och ja, det säger ju egentligen ingenting. Så idag benar jag ut hur du som nybörjarvandrar kan tänka för en lyckad tur.

Hej!

Du skriver hur ofta man behöver rasta vilket är ett jättebra mått att gå efter! Men jag undrar hur länge man bör stanna per rast?

Jag förstår att det är väldigt mycket beroende på hur trött man är och hur mycket man behöver vila och återhämta sig, men har du något ungefärligt mått? Räcker 10 minuter? Eller ska man sitta så länge som 30 minuter varje timme? Det känns länge.

Jag undrar också om du rekommenderar att fylla på med nötter och så på varje rast eller hur ofta ungefär man behöver göra det?

Jag ska ut och vandra i Norge i sommar och kommer vandra i både medelsvår och svårare terräng, så behöver så mycket tips och råd som möjligt! 😉

Vill även ge beröm för alla dina tips du redan lagt ut, mycket välskrivet och lätt att förstå. Det verkar även som att du får med det mesta man behöver veta, vilket både underlättar och tar bort lite inre stress från en som aldrig vandrat förut.

Och en fråga till! Det här med att tejpa fötterna, du har skrivit väldigt utförligt hur man går tillväga men för en som jag som aldrig tejpat en fot i mitt liv så är det fortfarande svårt att förstå. Har du möjlighet att göra någon slags bild- eller video tutorial? Där du bara snabbt tejpar en fot så jag förstår exakt hur tejpen ska sitta?

Tack så mycket för svar och tack för en lärorik blogg!

Hej Therese, Tack så mycket för att du hör av dig, det är viktiga och bra frågor. Och inte minst tack för berömmet och att du hittat värdefull information inför vandringsturerna i sommar.

Hur ofta ska man pausa under vandringsdagen?

Det är lite som att fråga ”Hur långt är ett snöre?” för det beror ju på så många saker. Som om man går i tuff terräng, hur fysiskt förberedd man själv är, om man bär på mycket packning. Och såklart vad man vill ha ut av vandringen. Läs mer: 4 tips på bra vandringsrutiner Jag vandrar gärna och helst tillsammans med andra som uppskattar att ta mycket rast på både kota och långa vandringar. Det ger chans att stanna upp, lyfta blicken och njuta av omgivningarna och inte minst brukar jag ägna rasterna åt att byta strumpor, lägga fötterna i högläge och fylla på med något varmt att dricka. Det höjer välbefinnandet rejält.

Bra riktlinjer för rast tycker jag är följande:

  • Hårt terräng – Gå 40 minuter, vila 20 minuter
  • Mellan terräng – Gå 45 minuter,  vila 15 minuter
  • Lätt terräng – Gå 50 minuter, vila 10 minuter

Det viktigaste är att komma överens med vandringskamraterna om en takt som passar alla. Att titta på kartan tillsammans och se ut några fina rastställen, kanske vid en bäck eller sjö. Och låt den som går saktast i gruppen gå först om det är stor skillnad i fysiska förutsättningar. Annars är det lätt att ”gå slut” på den som går saktast och alltid får pressa sig lite för mycket. Läs mer: Tips så förebygger du vandliga vandringsskador  Jag brukar räkna med att gå ca 3 kilometer i timmen längs med vandringsleden.

Rastrutiner för mat och dryck – Fatta bättre beslut på mätt mage

Hur ofta ska man fylla på med energi? Så ofta man behöver! (Nu fick du ett luddigt svar igen). Mycket av att ha en bekväm och skadefri vandring handlar om att lyssna på sin kropp. Det gäller både att inte pressa sig så hårt att det är risk för slitskador, skavsår, överbelastade knän och sådant som vätskebrist. Läs mer: Undvik skavsår och blåsor

Matrutiner: Tänk ungefär som hemma. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, mellanmål. Se till att dricka något varmt och gärna sött på rasten, som varm choklad eller soppa. Det ger bra energi om du vandrar i tuff terräng. Du kan med fördel äta lite nötter medan du går om du har dem lättillgängliga i någon ficka.

Vätskerutiner: Drick små klunkar ofta. Att ha vätskebrist minskar prestationsförmågan. Dricker du för mycket vatten på en gång gör dig bara kissnödig. Så drick små munnar med jämna mellanrum och hitta bra rutiner för att inte glömma bort att dricka. Fungerar det bäst för dig att ha ett vätskesystem med ett sugrör som du fäster fram på ryggsäcken? Eller föredrar du en vattenflaska som du fäster på ryggsäcken? Läs mer: Undvik vätskebrist Jättebra idé med videofilm på tejpning – det ska jag såklart styra upp – för det är den absolut viktigaste vandringsrutinen. Den har räddat många, många vandringar och den delar jag gärna med mig av. Hoppas du får en riktigt härlig vandringssommar!

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Therese Svara

    Tack så hemskt mycket för bra svar!!! 🙂

    Ha det fint!

    Therese

Kommentera

Spara