Dagens fråga kommer från Emma som vill vandra med sin familj i Hallandstrakterna. Jag ger mina bästa tips om hur man hittar smultronställen att vandra på.

Hej,

Jag, min syster och min pappa funderar på att vandra över en helg i augusti. Vi har aldrig vandrat innan och tänkte om du har några tips på bra vandringsleder för nybörjare. Vi bor i Halland som kan vara bra att veta.

Med vänlig hälsning Emma.

Hej Emma, Vad roligt att du och familjen planerar vandring i augusti.

Planeringstips – Hur du planerar en lyckad vandring! När jag planerar vandring brukar jag bland annat titta på vilka guldkorn och smultronställen som finns längs vägen, det ger mervärde på vandringen. Vad som är ett smultronställe är förstås personligt efter tycke och smak. Jag brukar titta efter mysiga rastplatser, kulturminnen, fornlämningar, utkiksplatser och varierande omgivningar för vandringen.

– Planera in att stanna och fika på något riktigt mysigt ställe. – Titta gärna på lämpliga tältplatser redan innan ni ger er ut. – Gå en etapp, eller lägg på fler etapper till önskad längd. – Välj den etapp, eller sträcka som har bäst smultronställen!

Hallandsleden – Kultur, historia och öppna landskap För er som bor i hallandstrakten skulle jag rekommendera någon av etapperna på Hallandsleden. Nu har jag inte själv vandrat dessa sträckor ännu, men ni ser ut att ha väldigt goda möjligheter till vandring i historisk miljö. Hallandsleden är totalt 380 kilometer och finns indelad i 25 stycken etapper. Vandringen går genom lågland och landskapet längs med leden varierar mellan tät skog och öppna landskap.

Etappförslag – Mina favoritetapper på Hallandsleden

– Stationshus och banvall. Längs med etappen Varberg-Åkulla, 21 km vandrar du längs med banvallen som inte varit i bruk på nästan 50 år. Du kan också passa på att se kallbadhuset, det nedlagda stationshuset och Varbergs Fästning längs med vandringsleden. – Nära till ett dopp. Etapp Gällarpesjön- Åkulla är 20 kilometer lång. Du vandrar längs med flera sjöar på denna sträcka.Varma sommardagar är det stor fördel att vandra badplatssäkrat. Ta med badhandduk! – Ängar, ljung och åker. Svensk sommaridyll längs med etappen Assman-Mästocka, 16 km. Vandra med utsikt över åkerterasser, odlingsrösen och ljungängar.

Planera din vandring längs med Hallandsleden – Kartor och etappförslag Hoppas ni får en riktigt härlig vandring tillsammans! Angeliqa på Vandringsbloggen

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara