Det  har kommit in flera bra frågor om Vintervandring. Jag svarar efter bästa förmåga på en härlig blandning bestående av snöskor, vintertältning och vindskydd. Längst ned finns värdefulla länkar för dig som vill lära dig ännu mer om att slå upp tält vintertid.

Hotell Utter Inn utanför Västerås

Sommartid kan två gäster spana på mälargäddor genom fönstret på Hotell Utter Inn, Västerås.

Vad är att föredra på vintern; Färdigbyggt vindskydd, eget vindskydd/koja eller tält?

Åh, det här är en bra fråga som jag skulle kunna filosofera mycket kring. Vad som är att föredra mellan tre (om du frågar mig) fantastiskt trevliga boendealternativ… Alla alternativen har sina för- och nackdelar. Vad som är att föredra beror på dina preferenser, väderleken och vilket område du befinner dig i. Jag drömmer om att bygga egna snöbivacker i olika former, har du kunskapen, snödjupet och redskapen/utrustningen så tveka inte på att prova det alternativet.

Ett färdigbyggt vindskydd går snabbt när du är på plats och du kan lägga fokus på att göra i ordning god mat och varm dryck. Jag tänker att du menar den vanligt förekommande typen av vindskydd som finns längs med många vandringsleder, sådana som är öppna på ena sidan och där det finns möjlighet att tända en eld. Klämmer man in sig ett helt kompisgäng blir det extra varmt och mysigt, en fördel är om det går att turas om att sitta eldvakt så att lågan inte slocknar. En klar nackdel däremot är ju om det snöar och stormar från fel håll, då är ett färdigbyggt vindskydd inte flexibelt.

Att bygga ett eget vindskydd eller koja kan ge stor tillfredsställelse, det är härligt att lägga sig i ett eget-tillverkat krypin efter hårt slit med att få allt på plats. Då gäller det att veta hur vindskyddet ska byggas, det finns en hel rad olika modeller som antingen kan innebära en hel massor med grävande i snön eller en tokig massa insamlande av små träd och granris. Allemansrätten är ju tillåtande för mycket  – men att ta levande träd eller bryta kvistar kräver tillstånd från markägaren. Så om detta är ett alternativ se till att både ha designen klar för dig, sök de tillstånd som eventuellt krävs och se till att du har riktigt gott om tid på dig för att göra i ordning ditt vindskydd innan det blir mörkt.

Tält har fördelen att du bär med dig ditt boende och förhoppningsvis kan slå upp det med stor flexibilitet. Ett bra tält tål hård väderlek och skyddar dig från vinden. Det är viktigt att slå upp tältet på rätt sätt. Exempelvis bör du gräva ned tältet en bit i snön och  tänka på att förankra tältet på något vis så att det inte far iväg med starka vintervindar när du tar ut det ur förvaringspåsen. Olika typer av snö kräver olika typer av fäst-teknik för tältpinnarna (massor med bra tips kring detta i länkarna längst ned på sidan).

Har du möjlighet att sova i en Tentipi med vedeldad kamin vintertid så är det en varm rekommendation. Förr i tiden gick det att hitta dem på Överskotts Bolaget, idag finns de ibland till salu på Blocket för den som har tur, vissa friluftsföretag hyr ut dem och de går såklart att köpa direkt hos leverantör.

Huvudsaken är att säkerheten går först oavsett boendealternativ. Se till att ha provat att bygga ett eget vindskydd och slå upp ditt tält innan du ger dig ut långt från civilisationen i många minusgrader.

Kan man använda ett tresäsongstält på vintern och ändå överleva natten?

Av säkerhetsskäl skulle jag inte råda dig att använda ett tresäsongstält i vintermiljö om du har andra alternativ.

Skillnaden med fyrasäsongstält är att materialen tål mer påfrestningar, ventilerna är möjliga att stänga (för att det inte ska snöa in om det blåser kraftigt), tältet tål tung snö, tältduken går ända ned i marken och det finns ofta specialanpassade tältpinnar.

När det kommer till val av tält är det bra att fundera på frågor som vilken terräng tältet ska användas i, hur många personer som ska få plats och hur långt det ska bäras med. Läs mer i min tältväljar-guide med Fjällrävens produktutvecklare.

Fungerar mina Meindl-kängor tillsammans med snöskor?

Det här med snöskor är en hel vetenskap i sig. Utan att gå in på för mycket detaljer kan man säga att det inte finns något bra, konkret svar på din fråga. Det beror på vilken typ av snösko du får tag i. Vissa snöskor har spännband som passar de flesta kängor och andra snöskor kräver att du har specialtillverkade kängor just för det ändamålet. Mitt bästa tips till dig är därför att du tar med dina kängor till din närmsta butik och provar på plats.

Kör du med ”vanliga” sommarkängor på vintern eller separata vinterkängor?

Jag kör med mina vanliga kängor även vintertid. Mina kängor är grova (för att passa tuff vandring i stenig terräng), Hanwag Tatra, och sedan har jag alltid dubbla sockor på mig. Först ett par tunnare yllesockor och sedan ett par grövre yllesockor. Läs mer om fotvård och förberedelse av fötterna inför vandring.

Det var svaren för idag på de suveräna läsarfrågor som kommit in! Fortsätt gärna att ställa frågor i kommentarsfältet eller via mail. Nedan har jag samlat riktigt bra länkar för dig som vill ha vintertips och en mer fördjupad, praktisk kunskap om att tälta vintertid.

Länktips Vintertältning och Vintervandring:

Peter som bloggar på In i Vildmarken tipsar om vintertältning i sin vildmarksskola. Fjällsäkerhetsrådet har bra tips för  dig som tältar på fjället vintertid. Fjällrävens Polarguide är proppfull med alla tänkbara vintertips. Hilleberg ger praktiska tips om vintertältning – och en grym video.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara