Förhoppningsvis hamnar du aldrig i en situation där du behöver rädda dig från de ovarsamma krafterna från en lavin. Men om olyckan skulle vara framme är det bra att veta vad du ska tänka på och hur du kan förbereda dig redan innan du ger dig ut.

En lavin kan innehålla tusentals ton snö och om du överlever eller inte avgörs av kunskapen du och dina kamrater har, den utrustning ni har med er och kan använda inom 30 minuter från olyckstillfället. Efter 30 minuter är du så nedkyld att du knappt lever.

Det finns bla lutningsmätare som appar eller kartverktyg i mobilen från Lavinprognoser.se med nationella prognoser om laviner från Naturvårdsverket. Undvik att vistas på platser brantare än 25 graders lutning, där är risken som högst för en lavin.

Se upp om du rör dig i områden med branta sluttningar och mycket lössnö och lite träd, stenar och buskar som håller kvar snön på berget. Om vädret varit fram och tillbaka mellan varmt och kallt ökar lavinrisken, stark sol luckrar upp snön.

I Europa dör varje år ungefär 200 personer i laviner. Vanligast gäller det skidåkare, snöskoterfarare och klättrare. Snö som rör sig i branter kan få fart upp emot 100 kilometer i timmen. Tyngden från en enda människa kan skapa kedjereaktioner där snötäcket kollapsar och en lavin skapas. Läs mer: Fakta om Laviner – Fjällsäkerhetsrådet

Var noga med att söka information om området du ska röra dig igenom.

  • Prata med lokalbefolkningen som känner till området.
  • Läs lavinrapporter. Tidigare laviner är en hint om att fler laviner är nära. 
  • Följ väderleksrapporten. Snabba ändringar i vädret ökar risken för laviner. Snöfall, vind, regn och ökad temperatur är särskilda riskfaktorer.
  • Välj färdvägar som är säkra när du ska röra dig som platt mark, på åsryggar och om möjligt barmark. Gå alltid så högt upp som möjligt.

Om din kompis tas av lavinen:  

Försök hålla rätt på området där du senast såg din kamrat. Det underlättar för räddningspersonalen när de sedan ska börja sökandet. Ring 112 så fort du kan för varje sekund är dyrbar.

Om du hamnar i en lavin:

  1. Lösgör dig från all utrustning och försök hitta någonting du kan hålla dig fast vid som en trädstam eller klippa.
  2. Försök kryp ihop och skydda ansiktet med armarna och andas djupt och lugnt medan du försöker hålla så mycket snö som möjligt borta från mun och ansikte så att du kan ha fria luftvägar.
  3. Håll dig så nära ytan som möjligt genom att paddla eller trampa vatten med fötterna.

Om du ändå måste röra dig genom områden som är lavinfarliga, se till att ha med dig lavinsökare och spade och förbered dig i förväg på vad du gör om du eller någon i gruppen skulle drabbas av en lavin. Om du är osäker på vart du kan röra dig vintertid gör du klokt i att ta med en guide som är erfaren, gå en kurs och läsa på så mycket du kan innan du ger dig ut. Välj alltid det säkra före det osäkra.

Boktips till dig som vill förbereda säker vistelse i naturen alla årstider:

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara