Från Operahuset i Köpenhamn till ett eget kanotcenter i skånska Immeln. Linda Marins liv har hittills varit fullt av spännande kontraster och äventyr. Jag pratade med henne om livet på de stora scenerna, om helomvändningen till ett helt annat liv och om kärleken – både till mannen och till naturen. Dessutom bjuder hon på sina 5 bästa vandringar och smultronställen i Skåne.

Berätta om livet på operan! 

– Jag har alltid haft ett stort intresse för kreativitet, scen, musik och konst. Jag hade alltid önskat att få jobba med teater, inte på scen men bakom, och utbildade mig till make up artist när jag bodde i Oslo. Under ett sommarjobb som reseledare på Malta träffade jag min kärlek, Jon. Han var dansk och kärleken gjorde att jag startade eget frilansföretag i Köpenhamn och fick jobb på Nörrebro teater. Där jobbade jag under flera uppsättningar och blev efter bara ett par månader uppringd från Operahuset och blev erbjuden jobb där. Och det var ett drömjobb för mig! Oerhört spännande att jobba tillsammans med dessa artister, hela apparaten, hur många mäniskor det ligger bakom en produktion. Jag njöt av att få leka med färger och former! Att se hur en uppsättning växer fram från skiss på papper till färdig föreställning.

Hur kom kanotcentret in i bilden?

– När jag och Jon bestämde oss för att gifta oss och skaffa barn började jag längta tillbaka till naturen. Jag är själv uppvuxen på landet och ville att mina barn också skulle få möjligheten att växa upp nära skog och sjöar. Mitt eget friluftsintresse har varit medfött och det ville jag gärna ge mina barn också. Vi bestämde oss för att flytta hem till Sverige och började se oss omkring för alternativ. Min man hade delvis vuxit upp i Danmark, men också i Skåne. I Nordöstra Skåne finns en liten by som heter Glimåkra och där bodde både då och nu hans föräldrar och det var en mycket fin och idyllisk miljö med bokskog och sjöar. Här ville jag gärna bo, vilket vi nu gör sedan snart 10 år. Så 2009 flyttade vi till Sverige, skaffade vårt första barn OCH startade eget företag. Vi köpte Immelns Kanotcenter, startade ett eget bolag och satsade på naturturismen, som vi då inte visste särskilt mycket om. ”Hur svårt kan det va?” Med facit i hand hade vi kanske inte gjort allt på en gång. Det har varit hårt jobb, men samtidigt är det nog lite av vår grej. Vi satsar och vågar gå in i projekt, vilket också gör oss starkare och livet blir mycket roligare om man provar olika saker. Sedan får man kanske inse ibland att vissa saker får läggas i idéboken och gro lite.

Berätta om vardagen idag – du lever mitt i naturen och av naturen. 

– Min vardag är väldigt varierad och säsongsbaserad. I och med att vi fortfarande är ett litet familjeföretag – fast med 18 anställda i säsong nu för tiden – är det Jon och jag som står bakom alla beslut, kundkontakt, och administration. Idag har vi tre ben att stå på: kanotingen, MS Immeln – ett kryssningsfartyg där vi har guidade lunchkryssningar, konferenser eller chartrade event – och nu även friluftsutbildningar och -event i olika format. Ena dagen går jag i friluftskläder och andra dagen har jag skepparuniform eller serveringskläder. Just nu är det mitt i högsäsogen.  Vi har 90 kanoter som ger sig ut på Skånes tredje största sjö, där det övernattas i tält på någon av de 100 öarna.  Vi har gäster som aldrig provat att paddla förut som behöver lite extra tips och trix. Sedan var vi de som ger sig ut i 14 dagar och inte behöver mycket mer av oss än en karta och kanoten förstås. Samma dag kan vi ha 80 matgäster som ska luncha och kryssa. Det är många bollar i luften och mycket som ska klaffa, men det är också otroligt roligt att kunna jobba såhär.

Utbildningsdelen är relativt ny hos er, hur kom ni in på den stigen?

– Vi har nu drivit kanotcentret i nio säsonger och märkt ett ökat intresse för friluftsliv och naturturism. Vi har då mött många nyfikna familjer som gärna vill prova på att paddla, men också märkt av en osäkerhet i det här med att vara ute. Lika mycket en önskan om att vara ute mer. Då föddes tanken om ett event där vi kan samla dessa nyfikna nybörjare och ge dem lite bättre verktyg till att ta sig ut. Att känna sig tryggare att vara ute och inse att det inte behöver vara så svårt att ta det där steget ut. Outcraft Family Weekend handlar alltså om att kombinera workshops, föreläsningar och aktiviteter inom friluftslivet. Möta inspirerande människor att lyssna på och ta lärdom av. Saker att testa som vuxen, barn eller vuxna och barn tillsammans. Förra året hade vi en gäst på 12 år som aldrig provat paddla kajak förut och som blev helt såld, vi hade barn som täljde sina egna godisskålar, några som provade att tända eld med eldstål första gången eller lärde sig laga mat över öppen eld. Det är underbart att se glädjen i ögonen av att vara ute och tillsammans! I år har vi en härlig blandning av friluftsprofiler: Johan Skullman pratar om hur man packar rätt, Elles Utemat håller svamp och matlagningskurs, Dave Canterbury håller workshops om överlevnad och navigering, Daniel Mendoza om att vara medveten positiv och Vandringsbloggen Community om vandring och hikefulness – och mycket mer!

Vad får du ut av dina äventyr?

– Äventyr för mig kan vara så olika saker. Allt från att gå på upptäcktsfärd med lupp med mina barn till att göra något extremt. Just nu förbereder jag mig för att vandra uppför Kilimanjaro i februari. Det kommer att bli en utmaning, men det ser jag fram emot. För mig är kanske inte det viktigaste att nå toppen, utan mer att komma iväg och göra något för min egen skull. Jag känner glädje och upptäckarlust när jag är ute. Jag laddar mina batterier och får inspiration. Väldigt ofta blir jag kreativ när jag kommer hem igen. Målar en tavla eller startar upp nya projekt. Det ger mig driv att fortsätta utmanas samtidigt som jag får vila i mig själv.

Hur ser framtiden ut?

– Vi kommer fortsätta att förfina och utveckla det vi redan gör arbetsmässigt. Att koppla ihop naturturismen, vandring, paddling, utbildningar och event. Det viktiga är att utveckla det vi redan gör, att tänka utanför boxen och förbättra snarare än att hitta på helt nya grejer. Det är viktigt att man håller sig inom ramen och har en röd tråd att följa – eller en grön! Privat är det snart dags för semester. Då åker vi till Thailand och har ”sommarlov” i okt, nov. Barnen får gå på Svenska Skolan och jag ska vandra på stränder och träna inför Kilimanjaro med bootcamp och Thaiboxning.

Vad har du för planer och drömmar?

– Jag drömmer om ett automatiserat bokningssystem, haha. Skämt åsido, hade jag kanske önskat att jobba mindre administrativt och mer utomhus. Men det kommer. Vi har sett ett ökat intresse från Holland och Belgien, och de vill gärna ha guidade vandringar och paddlingar, så jag ser ett fönster där jag kan vara mer aktiv ute i mitt jobb. Jag drömmer om en utomhusarena och inom ett par år hoppas jag att det kan bli verklighet här i Immeln. En naturlig mötesplats för naturturism. Det är den idén som gror mest i idéboken just nu.

Lindas 5 bästa vandringstips och smultronställen i Skåne

  1. Skåneleden känns kanske självklar, Österlen och Brösarpsbackar, men vad många inte tänker på är kanske bokskogarna här i nordöstra Skåne. Här härjade Snapphanarna och man kan gå på den gamla vägen till Sverige. Många danska gäster kommer hit för att ”här börjar Sverige”. Här finns bokskogar och långa stenmurar, det är magiskt och trolskt. Det finns många mindre leder som passar bra för endagsturer, såsom Breanäsleden eller lederna kring Sporrakulla, en gammal snapphanegård från 1600-talet.
  2. Min favorit är att kombinera vandringen med paddling och att se naturen från flera perspektiv. Att vandra och bo i vindskydd en natt för att bo i tält på en alldeles egen ö den nästa.
  3. Jag kan också tipsa om att besöka äppelodlingarna i Vånga, där finns fina gårdsbutiker och Vånga 77,1 som har ett supermysigt gårdscafé.
  4. Gillar man skulpturkonst borde man besöka Wanås konstpark.
  5. Naturhälsan i Glimåkra har också en mycket härlig butik med örter och underbara teer. Här finns också vandringsleder och man kan köpa ett guidehäfte och gå en självguidad vandring i sägnernas skogar.

Följ Linda och Immelns Kanotcenter på Facebook eller besök www.immelnskanotcenter.se.

Författare Emelie

2 Kommentarer

Kommentera

Spara