Om livet på fjällstationen vore en realityserie skulle det vara som en kombination av Farmen, Så mycket bättre och Paradise Hotel. I varje fall om STF Saltolouktas sportchef Amanda Mannervik skulle stå för regin. Här berättar hon om hur hon hamnade i fjällvärlden, om vardagen på fjällstationen, om fenomenet ”Singel i Salto” och om framtidsplanerna.

Du gick från ett hektiskt entreprenörsliv i storstan till sportchef på fjällstation. Hur gick det till?

– Jag jobbade som projektledare inom universitetsnära entreprenörskap i Mälardalen, men med resor runtom i Sverige och världen. Ett väldigt roligt och utvecklande jobb! Med tiden och i takt med att jag lärde mig mer om fjällen och blev en starkare löpare blev också längtan till ett mer fysiskt rörligt jobb utomhus allt större. Jag hade sökt STF:s stugvärdskurs och hade redan arrangerat ett par traillöparläger i norra Spanien tillsammans med några löparkollegor. Att bli sportchef på STF var inte alls något jag hade i kikaren när jag var på väg att avsluta utbildningen, utan jag hade redan startat eget bolag och börjat kombinera uppdrag som guide med att hålla utbildningar inom HLR och första hjälpen samt ta uppdrag inom produktutveckling och destinationsmarknadsföring. När jag fick frågan av min nuvarande chef, Emma Frisell som är platschef på STF Saltoluokta, om jag ville komma och jobba med henne så var det såklart väldigt roligt och jag hoppade på direkt!

Hur ser din vardag ut idag?

– Jobbet är väldigt varierat, med allt från driftspass på fjällstationen, med till exempel servering eller reception, till veckolånga arrangemangsveckor med mycket guidning. Minst en dag i veckan försöker jag hålla fri för administration. Livet på fjället är fantastiskt! Tänk dig att vakna upp till den mest magiska utsikt du kan tänka dig – varje morgon! Det är en otrolig lyx att ha stigarna utanför dörren och att få jobba och leva med likasinnade människor som inspirerar dig med träning, fjällkunskap, hantverk och tankar om livet.

Vad har du i matlådan?

– Matlådor blir det inte mycket alls av tyvärr, utan vi har lyxen att bli serverade supergod personalmat av våra duktiga kockar på fjällstationen. Vår restaurang är KRAV-märkt och våra råvaror är i stor utsträckning lokalproducerade. Vi serverar enbart viltkött och viltfångad fisk och det tycker jag känns både bra och är viktigt. Själv äter jag helst veganskt, men ibland på tur är jag viltvegan av praktiska skäl.

Amanda Mannervik-Sjöfallsstugan

Berätta mer om Saltoloukta och vad som händer där!

– Saltoluokta fjällstation har funnits sedan 1912 och ligger bredvid nationalparkerna Stora Sjöfallet (Stour Muorrke), Padjelanta (Badjelánnda) och Muddus (Muttos). Stamgästerna återvänder för den genuina stämningen, maten och den goda servicen. 1996 utsågs Laponia till ett världsarv av UNESCO och är Sveriges enda, och ett av de få världsarv i världen, som är en ”mixed site” – alltså värt att bevara både för sina unika naturvärden och för den mångtusenåriga samiska kulturhistoria som finns i området. Saltoluoktas arrangemang är märkta med ekoturismmärkningen Nature’s Best och vi är en av få aktörer som har tillstånd att bedriva återkommande organiserade turer i nationalparkerna.Till Saltoluokta kommer många olika sorters besökare i olika åldrar. Vi har många aktiva barnfamiljer på besök. Antingen sådana som vandrar eller skidar på egen hand eller att de deltar i någon av våra arrangemangsveckor. Folkmusikfestivalen Saltofolk har femtio år på nacken och är också en viktig del av fjällstationens själ. Gungande polskor på det hundraåriga trägolvet, socialt buskspel till småtimmarna och nykära nyblivna fjällfantaster. 

Vad är egentligen ”Singel i Salto” och är det nästa realityserie?

– Haha, ja det där med Singel i Salto är en återkommande fråga jag får faktiskt! Det är ingen dejtingvecka, även om det blivit en del par där genom åren. Det är en vecka för ensamresenärer som vill träffa nya vänner att vandra och vara i fjällen med. Det brukar bli en otroligt go stämning på Singelveckan och våra roliga guider är en behållning i sig! Enkla men vackra dagsturer, besök i ett sameviste och massor med umgänge, bastu och god mat och dryck brukar bli en bra kombo. Vad gäller realityserie brukar vi faktiskt skämta om att det är sjukt bra underlag för att göra en realityserie att följa livet på en fjällstation. Tänk dig ”Fjällstationen”. Som en kombination av Farmen, Robinson, Så mycket bättre och Paradise Hotel. Fast med ett skönsjungande gäng slöjdande och skidåkande fjällnördar i Fjällrävenkläder som gillar att laga snygg mat. Jag tror det skulle funka.

Vad är på gång hos er i vinter?

– Vi faktiskt en väldigt spännande nyhet i vinterfjällkursen ”Våga vinter”, med mig och min fjälledarkollega Louise Östberg. Den kan jag varmt rekommendera för alla som känner sig lite osäkra på att vistas ute på fjället vintertid! En annan kul nyhet är att vi kör två avgångar av vår populära Grundkurs i turskidåkning, eftersom det snabbt blev fullbokat med många på kö i vintras.

Vad händer i framtiden? 

– För egen del är jag otroligt peppad på allt fint som våra svenska fjäll har att erbjuda – jag har så mycket kvar att se! Sen har jag fått en samojedvalp i familjen och jag längtar så efter att se honom växa upp och kunna följa med på allt ifrån långa löpturer på fjället till vinterexpeditioner. I jobbväg ser jag verkligen fram emot ett nytt år på STF Saltoluokta fjällstation. Förra året var vi många som var nya och det ska bli riktigt roligt att få ta sig an ett nytt år med lite mer kött på benen. Såklart också att få vara med och se arrangemangen jag suttit och planerat bli verklighet!

Läs mer om Amanda och följ hennes fjällvardag på @trailsofpassage på Instagram och håll även koll på vad som händer på Saltoloukta: @stfsaltoluokta. Amanda bloggar även då och då hos Outside Sweden

Amanda Mannervik

Mer om livet på fjällstation:

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara