Förra veckan var jag i london. Storstadspuls. Efter ett tappert försök att åka tunnelbana i rusningstrafik bestämde jag att det allt blev att gå på sightseeing till fots istället. Smidigare. Roligare. Nästan 30 000 steg om dagen har tagit mig förbi charmiga secondhandbutiker där jag fyndat böcker, en läderhandväka och stickad 60-tals kofta. Förbi Big Ben, Westminister Abbey och musikalen Lejonkungen.

Fördelen med vardagar i november är att det inte är någon kö – till Madame Tousseau var det bara att kliva in. Hälsa på Brad Pitt, George Clooney, Barack Obama, Leonardo di Caprio och Angelina Jolie. Jag fick en fråga från en instagramföljare om vad jag gör i London – för där finns väll ingen skog eller vildmark eller vandringsstråk eller bushcraftsmöjligheter? Och nej det är ju sant. Men ibland är ju även jag en vanlig människa som gör helt vanliga saker. Som att tvätta tvätt, åka på London-weekend och ha på mig helt civila ofunktionella kläder. Kontrasterna är grejen även här.

På väg hem igen på flygbussen så insåg jag varför jag har så stark dragning till naturen. Jag behöver utrymme för att hålla mig i balans. Tystnaden och lugnet som infinner sig. Långsamheten. Bara varandet. För i den stora staden låter det hela tiden, julmusik på hög volym, långt många fler människor än tunnelbanesystemet är byggt för, larm, prat och brus från trafiken. Otaliga reklampelare med black friday rabatter och julspecialer. Och jag hoppas att vi alla köper sådant vi behöver i år. Köp med en framtid. Kvalitet. Det var och är det enda som snurrar i hividet nu. Tack London för denna gången, så mycket upplevelser på en och samma gång.

Härliga galna Londonbonanzan:

Det första jag möttes av var en bilbåt som faktiskt var en bilbåt på riktigt. Den kör runt turister på stan en sväng sedan kör den av kajen rätt ner i themsen och vattentäcks till de svarta påmålade linjerna – sedan är det en vattenfarkost. Om jag någonsin köper en företagsbil så är det i första hand en Mini Cooper, i andra hand en sådan här, i tredje hand en Volvo och i fjärde hand en Jeep som står på önskelistan.

Jag stod upphoppad på en parkbänk och lutade mig över relingen in till isrinken för att se hur de där inne åkte varv efter varv, skrattade, ramlade och fumlade sig fram på skridskor. Faktiskt exakt så fulromantiskt som en amerikansk film.

London gillar turister. De gillar turister så mycket att det är helt gratis att gå in på museum. Den här bilden visar något stort på två sätt. På ett sätt för att jag aldrig tidigare sett en dinosaurie. På ett annat sätt för att de är så enormt stora. Jag har nog inte förstått hur stora de här bestarna var förrän jag stod där brevid benmassorna (som man absolut under inga omständigheter fick peta på) och titta upp mellan revbenen. Sedan hittade jag ett litet hörn av utställningshallen där det gick att titta på animerade videos av hur snabbt de kunde ta sig fram springandes genom terrängen beroende på krökningen av ryggraden. Vissa var ruskigt snabba. Riktigt ruskigt snabba.

Det mest skogsaktiga jag såg under vistelsen var den här adventsgranen. I mitten av mitten av ingången till mitten av dörren. Så fint placerad.

London ZOO, kan varmt rekommendera ett besök i just november. Inte en kotte i kö någonstans. Inte ens till kaffet. Flodhästar, pingviner, giraffer och zebror stod där i sina burar. Sedan hittade jag Timon och Pumba i en mer avlägsen del av parken. Det var kul. För de träffade jag senare på kvällen också fast i en annan form.

Musikalen Lejonkungen. Det var Onsdgag kväll och just den här kvällen av alla onsdagskvällar var det en jättejttestor fotbollsmatch på samma tunnelbanelinje som den som går till teaterområdet. Det betydde i praktiken att alla 60 000 perosner som ville se fotboll skulle åka tunnelbana samtidigt som alla miljoner som har jobb vill åka hem från jobbet för att laga middag och samtidigt ville jag åka och se Lejonkungen. Det tog fyra tåg innan det fanns några centimeter över att kliva in på och sedan stå tätt, tätt tryckt mot främlingar och fönsterrutor en alldelles för lång tid. Låg ROI på biljettkostnaden. Men desto högre på musikalen som jag hann springa in till fyra minuter innan den startade, Den var helt magiskfantastisk och sångerna som inte alls var som i filmen stannade kvar i hjärtat. Magiskt.

Camden Market här var det en samling av skoj saker. Indiska små butiker, konstiga maträtter som minipankakor och kläder och tavlor och vintagebutiker och en restaurang som sålde massor med såser i glasförpackningar och en outdoorshop med en bergsguide som jag vill pumpa på vandringstips och mycket mer. Vissa stånd är väldigt tveksama och turistiga – men det är ju inte mer än att man går förbi dem och hänger på de andra istället.

Startstruck när man aldrig får VIP-inbjudan till Holywoodfesterna

Nu råkade det vara så att hotellschampoot gav mig svintohår – men jag var bara tvungen att ta selfies med några favoriter. George och Leo. Leo hade jag en stooor och plågsam förälskelse i när jag var 12 och Titanic hade premiär. Affish med hans ansikte vid sidan om nattduksbordet hemma i flickrummet. Nu är jag ju stor och inser att det bara var en film. Att Leo inte är Jack. Inget speciellt alls.

Secondhandloppisar och bokantikvariat

Min nästa stora passion är böcker. Och böcker hittade jag så otroliga mängder av. Sista kvällen, helt utan att jag hade letat efter det så råkade jag komma in på en antikvaratsgata. Tror det var tre eller fyra bokantikvariat i rad. Med hela väggar, diskar, källare och trappuppgångar fulla med böcker. Alltså inte lite böcker som på ett bibliotek utan ofantliga mängder böcker. Varje millimeter av butiken full med bara böcker. Och så någon stege här och där för att få tag i godbitarna högst upp. Kul. Läs mer: Min förra tur till London (London – Vad är det värsta som kan hända?) som också innebar en massa gående

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

Kommentera

Spara