Ylletröjan med fina genomarbetade detaljer kommer från Brödet och Fiskarna och den gamla militär-ryggsäcken kommer från Myrorna. De kostade bara en spottstyver och är bra kompanjoner till dagsturer såväl vintertid som sommartid.

Second Hand Guide – 5 smarta sätt att hitta billiga friluftsartiklar

Billigare, trendigare och mer miljövänligt. Anledningarna att shoppa friluftsprylar begagnat är många. Men frågan är vart man hittar dem?

1. Nätforum  Ett bra tips är att helt enkelt fråga din vänskapskrets om någon vill bli av med ett tält eller har en skidannorack för mycket i garderoben. Sprid ditt meddelande via Facebook eller Instagram – ibland finns saker närmare än vad man kan tro. På Facebook kan jag rekommendera att du går med i gruppen Köp och sälj Friluftsprylar. Forumjätten Utsidan har en egen Prylmarknad  som uppdateras med begagnade friluftsprylar, det är också värt att lägga bevakning på Blocket där det då och då kan komma upp sjyssta friluftsartiklar. Vad köper du? Här kommer det ut många felköp, där storleken blivit fel och kvittot tappats bort. Håll utkik efter kläder i din storlek och kängor, tält, sovsäck eller ryggsäck.

2. Loppisar Ta för vana att bevaka dina lokala loppisar. Rätt vad det är så dyker det upp godbitar. Jag har fyndat många härliga retroprylar här hemma i Västerås där jag ofta springer förbi Myrorna, Brödet och Fiskarna, Läkarmissionen och Röda Korset för att se vad de får in i friluftsväg. I flera städer där Friluftsfrämjandet har lokalavdelningar anordnas Bytesmarknad för friluftsprylar. Enligt SVT går begagnad sportutrustning hem hos många eftersom det kostar att köpa nytt. Vad köper du? Ryggsäck, vandringsbyxor, skidställ, trangiakök, skridskor, skidor, kängor och underbara ylle-tröjor är bara några exempel på vanliga friluftssaker som kommer in.

3. Auktion Online-auktioner och lokala auktionshandlare kan ha både nya friluftssaker och charmiga retro-fynd. Åk till auktionernas visningsdagar för att kunna klämma och känna på produkterna i lugn och ro eller bevaka vad som kommer ut via internet där du kan lägga bud via distans. Online kan du hålla koll på Tradera. Vad köper du? Jag ser ofta gasol-lampor, flätade näverryggsäckar, primuslampor och kök, sameknivar och canvastält.

4. Brand Stores Vissa varumärken väljer att sälja begagnade varor som kunder lämnar in. Några som jag tycker föregår med väldigt gott exempel är Houdini som har Reuse i tre av sina butiker (Göteborg, Åre och Täby) där de säljer använda Houdiniplagg så att kläderna ska få ett längre liv när första köparen har använt klart dem.  Dessutom har alla egna Houdini-butiker Rental där det går att hyra skalplagg under både sommar- och skidsäsongen. Vad köper du? Här köper du varumärkets egna varor som får ett till liv efter första köparen tröttnat eller vuxit ur  plagget. TIPS: Ring till din outdoor-favorit och hör om de säljer inlämnade plagg – om inte annat kanske fler får idén att börja med det!

5. Hyr utrustningen Det kommer allt fler uthyrare av friluftsprodukter till marknaden. I Åre finns Rent-a-plagg, i Eskilstuna, Lidköping, Kungälv och Skövde hittar du Sporthyra och  i Västerås och Uppsala finns Aktivt Uteliv. Ofta kan du både hyra, testa och köpa utrustningen om du skulle fastna för pjäxorna eller långfärdsskridskorna. Vissa uthyrare ger möjlighet att hyra på säsong och ibland kan du köpa ut utrustning till bra pris när säsongen är över. Hör med din närmsta uthyrare vad som gäller. Vad hyr du? Du hyr framför allt utrustning som skridskor, skidor och pjäxor. Men det finns även de som hyr ut kläder, tält, vandringsryggsäckar och annan utrustning.

Tips inför Second Hand köpet

 1. Kontrollera produkten noggrant så att den inte har revor, hål eller annat som kan påverka dess funktion.
 2. Prova kläder så att du får med dig rätt storlek och att de sitter skönt och ledigt.
 3. Oftast får du inget öppet köp eller bytesrätt på varor du handlar second hand. Kolla vad som gäller!
 4. Handlar du av privatpersoner på nätet, se till att du för över pengar på ett säkert sätt och kom överens om hur varan ska levereras.
 5. Att leta friluftsprylar på second hand kan ta tid och kräver tålamod och ibland lite tur. För att få allra bäst pris kan du håll utkik efter det du behöver när säsongen är över. Leta snowboard kring midsommar och sommarsovsäck runt jul. De allra flesta handlar det de behöver precis innan de ska iväg och hög efterfrågan ger högre priser.

Läs fler tips om att Köpa Begagnat och Second Hand på Hallå Konsument som är oberoende vägledning genom Konsumentverket. Har du fler tips på vart du köper bra second hand friluftsprylar? Vet du fler butiker som föregår med gott exempel? Skicka en kommentar nedan.

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

 1. Caleebuuh Svara

  Borde finnas en årlig ”loppis” för oss friluftsnördar, någon med stor pondus borde ta tag i det!

  Tänk va saker man har som man tycker är för synd att slänga men som är för dyrt att skänka bort och för billigt att sälja, eller för smått för att ens annonsera ut! 😉

 2. Karro Ljung Svara

  Vet att de hade en fritidssektion på http://www.bastgratis.se/ förut där man kunde hitta affärer som hade rabatter. Kollade där nu men verkar tagit bort..
  Håller verkligen med om att det borde finnas en årlig loppis. Har massor saker jag både vill köpa och sälja.
  Förresten, finns det någon här som har erfarenhet av att vandra i östra europa?

 3. Pingback: Lyssna: Prylhetsen bland friluftsfolk - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara