Namn: Lucy Rist

Yrke: Integral coach, researcher, co-founder of Girls in Sport

Utbildning: PhD in tropical forest ecology

Bostadsort: Matsdal Lucy Rist är en av grundarna till stiftelsen Girls in Sport, i höst bjuder de in till ett stort event som heter Women in Girls and Sport och idag lottar hon ut ett inträde till festivalen och ger ett fint erbjudande till Vandringsbloggens läsare. Men först ska du få lära känna Lucy och hennes arbete lite bättre. ”We need to move from talk to action at all levels when it comes to womens sport and adventure sport” hälsar Lucy.

Hej Lucy! Berätta gärna mer om vad Girls in Sport är! Girls in Sport är en stiftelse baserad i Umeå som jag startade tillsammans med min bästa vän Jenny. Vi hade båda arbetat med att få in fler tjejer och kvinnor till de sporter vi utövade och kände att det behövdes någonting större. Därför startade vi Girls in Sport som arbetar med att i  en större skala få in tjejer och kvinnor i sportvärlden och att verkligen kunna göra skillnad. Vi fokuserar på att gå från prat till att något faktiskt ska hända. För det finns mycket prat om könsfrågor inom sportvärlden, som förhållanden och förutsättningar för proffesionella utövare ända ned till deltagandet av tjejer och kvinnor, men ofta fastnar det just där – vid mycket prat och inget som händer, eller till och med att fel saker händer. Vi bestämde oss för att börja förändra de saker som vi ser behöver förändras själva och vill på vägen engagera fler.

Berätta lite om vad Women in Sport + Adventure är? Festivalen är en mötesplats för alla med intresse av kvinnors deltagande i sport, äventyr och friluftsliv. Det gäller inte bara män och kvinnor som vill höra på fantastiska kvinnorsom pratar om sina erfarenheter men också beslutsfattare och politiker som arbetar med sport från en social aspekt. Festivalen består utav en mix av workshop, talare, aktiviteter och inte minst möjlighet att möta likasinnade.

Varför är det här ett viktigt event att genomföra? I nuläget finns inget forum för personer som har ett personligt eller proffesionellt intresse i kvinnors sport och äventyrande för att dela idéer och erfarenheter. Vi tror att mötet och att interagera med andra är nyckeln för att utvecklas och att vi kommer längre om vi slår oss samman. Det behövs också en ökad synlighet för kvinnliga atleter och äventyrare inte minst för att sprida fler förebilder. Äventyr, sport och friluftslivet borde vara öppet för alla och vi hoppas att ett event som detta kan bli starten till att fler uppmärksammar dessa frågor.

Till vem vänder sig den här festivalen? Förra året hade vi en ordentlig mix utav proffesionella atleter och personer inom affärsvärlden, forskning och föreningsliv. Vi hoppas att den här bredden finns representerad bland deltagarna även i år. Genom att föra samman personer från olika sektorer tror vi att nya ide’eer och vinklar kan belysas och att det är grunden för att vi ska kunna komma vidare.

Vad ser du mest fram emot under Women in Sport + Adventure? I år har vi lagt till en filmfestival i anslutning till festivalen. Det är första gången någonsin som det anordnas en kvinnlig äventyrsfilm festival i Europa. Jag har redan sett alla filmer som kommer att visas och jag kan knappt bärga mig för att få se reaktionerna från publiken på plats i biosalongen.

TÄVLING och Specialerbjudande för Vandringsbloggens läsare:

Women in Sport + Adventure anordnas mellan 15 – 17 september. Du som läser Vandringsbloggen har nu chans att Vinna en biljett till festivalen i Umeå! Biljetten är giltig för inträde under hela dagen på fredag.

Så tävlar du: Kommentera detta inlägg (eller inlägget på Facebook med länk hit) med en motivering på varför just du ska vinna. Dela också gärna med dig av vad inom kvinnors förutsättningar i sport, äventyr och friluftsliv du tycker behöver lyftas fram mer. Kanske har du egna erfarenheter du vill dela med dig av? Vinnaren väljs fredagen den 29e juli, bidrag tas emot fram till 15.00. Juryns val kan inte överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Priset är värt 650 kr (endagsbiljett fredag).

Specialerbjudande – Filmfestival på köpet: Alla vandringsbloggens läsare som köper en heldagsbiljett till fredagen får på köpet med inträdet till filmfestivalen på lördagen. Gör såhär: Skriv ”vandringsbloggen” i fältet där du frågas om hur du har hört talas om WS+A så aktiveras den gratis biljetten till filmfestivalen.

WS-A

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara