Lyssna på fem avsnitt om Vandring i p1 Vandrarna. Ett utav de bästa avsnitten tyckte jag var det om pilgrimsvandrande. Lyssna här: P1 Vandrarna – Pilgrim (25 minuter) Två oavana vandrare vandrar pilgrimsled i Norge, St Olavsleden. Syftet för många vandrare är att nysta i sitt ursprung. – Att skynda är att vara marathonlöpare. Det är ingen vits med vadnring om målet är allt – då kan man lika gärna ta bussen eller tåget. Jämför vandring och längtan vidare med konsten att skriva en bok; målet är vagt och både målet och hon själv kan förvandlas under färdens gång. Det tycker jag är en intressant tanke, en intressant insikt. Att vi är inte samma människor när vi slutar vandra som när vi börjar vandra. Det händer någonting på vägen. Och det är ingen mening att skynda på för fort för det tar bort upplevelsen ur vandringen. Som en trerättersmiddag utan att man stannar kvar för att smaka utav efterrätten.

”Allt omkring mig har resonans i själens dunkel” Att pilgrimsvandra kan vara nyckeln till en ny uppplevelse, en ny dimension i livet. Under radioprogramet beskriver de medverkande det såhär: – Pilgrim betyder främling, att komma från en plats långt borta. Handlar om att lämna det man vet bakom sig. -Gränsen mellan mig och omgivningen upplöses. Jag blir en del av vinden. Allt omkring mig har en resonans i själens dunkel. Allt är en del av mig. Allt detta finns kvar den dagen jag är borta. I det finns en stor frid. Lika många mål som det finns vägar. Pilgrimmer, turister, flyktingar, nomader, krigsherrar – de kan gå samma väg men se olika saker. En man går 500 varv runt en sjö, vill slippa fundera på vilken väg han ska gå utan bara fokusera på själva vandrandet. Han går varje dag runt den där sjön. En dag berättar han att han når känslan av att tiden stannat – en känsla av att han alltid har funnits och alltid kommer att finnas.

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Lena - gott för själen Svara

    Ska helt klart lyssna på det där. Har nyss fått upp intresset för längre vandringar och är riktigt nyfiken. Det verkar spännande.

    Kram Lena

Kommentera

Spara