Allt du behöver veta för att förbereda vandringsturer

Hur mycket energi gör du av med under en dag? En kropp helt och hållet i vila gör av med 1 500 kalorier och en kropp som arbetar med att förflytta sig en hel dag kräver energi därefter. Det finns massor utav appar till mobilen som kan hjälpa dig att göra beräkningar efter din kropps längd, vikt och exakt rörelseschema så att du får ut exakta siffror (jag använder lifesum och tycker den är enkel att använda). Men en bra riktlinje jag brukar gå efter är att sikta på att ha minst 2 500 kcal med på för en dag.

Ett bra tips är att ta med ett dygns extra mat om du skulle råka ut för något oväntat längs med vägen.

Lika viktigt att äta, om än inte ännu viktigare är det att dricka vatten. Du klarar dig mycket längre utan man men med vatten (30 dagar) än med mat utan vatten (3 dagar). Lär dig rena vatten och hitta drickbart vatten, planera för att göra av med minst 3 liter om dagen och undvik vätskebrist och uttorkning.

Hur ofta ska man äta? Se till att fylla på med energi kontinuerligt. Ungefär som en dag hemma. Frukost, lunch och middag. Sedan snacks mellan måltiderna när du känner att det behövs.

Exempel på mat för en hel dag:

 • 08.00 Frukost: Gröt av havregryn eller rågsmörgåsar med mjukost och kaffe.
 • 10.30 Snacks: Jägarsnus med russin och nötter
 • 12. 30 Lunch: Frystorkat portion med pasta och kyckling
 • 15.00 Snacks: Digestivekex och mörk chokladbit
 • 19.00 Middag: Potatis, lax och paprika över elden eller en frystorkad rätt
 • 21.00 Kvällsmål: Smörgås och te

Är du ute för att överleva eller för att leva? Du kan hitta mat längs med vandringsleden i restauranger, fjällstugor eller hos privatpersoner. Det kan också vara så att du behöver bära med dig all mat du behöver på egen hand.

Frystorkat och Mjukkonserver – Enkelt och Lätt

Frystorkad mat finns i flera olika varumärken och med många olika smaker. Börja äta dig genom sorterna och hitta dina favoriter. När jag ska vandra längre tid eller i otillgänglig terräng har jag alltid med frystorkad mat. De väger nästan ingenting och är väldigt enkla att laga till. Du kokar upp vatten, häller direkt i påsen med mat, rör om och väntar i 10-15  minuter.  Jag gillar Ola Skinnarmos frystorkade Pasta Carbonara – pasta gör att jag känner mig riktigt mätt och sedan är den ganska salt vilket jag gillar.

När jag går kortare perioder och jag kan lyxa till det med mer vikt för mat i ryggsäcken så använder jag gärna mjukkonserver. Det är färdiga måltider som bara behöver värmas i vatten – antingen direkt på friluftsköket eller med en engångsbrännare som man fyller med någon deciliter vatten och sedan låter koka upp och väntar sedan tio minuter. Busenkelt. Tuna Pasta är en av mina favoriter bland mjukkonserverna.

Fördel är också minimalt med disk och kladd med båda dessa alternativ. Det finns speciella skedar som är avsedda att nå ända ner i påsarna. Mina sporkar går alltid av på mitten, så mitt frystorkätande revolutionerades av en aliminiumsked (blev dessutom billigare i längden).

Ett tredje alternativ är att torka mat på egen hand – det är lite mer jobb och planering för att blötlägga mat inför varje måltid och sedan tillaga den ute på leden – så det är en konst jag rekommenderar att du erövrar med hjälp av guidning från en rejäl bok om att torka mat som går igenom detaljerna och så en torkugn avsedd för att just torka mat så effektivt som möjligt.

Gjutjärnspanna – Lyxigt och gott

För lägereldsstunder och sådana där kvällar när man packar in vänner, mat och gjutjärnspannan i en bil och lever livet. Då är det här det absolut härligaste som finns om du frågar mig – alla kategorier. Mat ute hellre än utemat! Ta med färska grönsaker, potatis, fisk eller kött och tillaga på gjutjärnspannan.

En annan favorit är souvas med potatis och lingon. Sover du över i vindskydd är det superhärligt att starta dagen med pannkakor över öppen eld, bacon och toast. Här är det egentligen bara din fantasi, ingrediensernas hållbarhet och ditt matintresse som sätter gränserna. Och det roliga är att allt du kan laga till hemma på spisen går att få till här ute också.

Öppen eld – Klassiska favoriter

Lyxa till det med efterrätt som banan med choklad i folieinslagning, koka kaffe på elden och prova att baka egen kladdkaka inuti apelsiner om du vill prova något riktigt gott och mer oväntat. Annars kan jag varmt rekommendera äpplen med kanel och socker som värms på elden eller koka eget chaite med julgryddor.

Vid elden går det också bra att värma konserver av olika sort, såklart baka pinnbröd och grilla korv.

Utan öppen låga 

Ta med en picknick som varken kräver friluftskök eller öppen låga. Perfekt för dagsturer eller sommardagar när du inte kan använda friluftskök på grund av brandrisken. Investera i riktigt bra burkar och matlådor som håller maten säker utan att rinna ut och som kan användas i många år. Mattermos är också ett riktigt hett tips, både för att ta med glass ut på leden varma sommardagar men också för mustiga soppor och varm korv.

Fler tips till utepicknick: 

 • Kokta ägg mättar bra.
 • Färdigstekt kyckling i bitar.
 • Potatissallad i mattermos.
 • Vraps med grönsaker och falafel.
 • Tomater, äpplen och vindruvor håller bra.
 • Soltorkade tomater, oliver och pesto är lyxigt.
 • Låt en god ost mogna under vandringsdagen.
 • Kex och bröd håller också bra.
 • Konserver går att hitta med skinka, pulled pork och annat gott.
 • Nachochips, salta pinnar.
Författare Angeliqa

Kommentera

Spara