Om du tar väl hand om vandringsutrustningen håller den längre. En väldigt sann sanning.

Den här biten tycker jag alltid kommer med viss mental utmaning. Äventyret är avklarat, kroppen är skönt trött och jag vill bara kasta mig in i den varma duschen, äta något med alldeles för mycket kolhydrater och sedan krypa upp i soffan med en varm kopp te. Istället kommer sunda förnuftet och tankarna in och gör det enda vettiga. Prioriterar materielvård. Så när jag väl sitter där i soffan då har jag verkligen förtjänat det.

Tält – Torka bort myror och döda myggor ordentligt

Börja med att packa upp tältet och gör rent det från all lera och gräs. Torka noggrant bort lera, gräs och döda myggor från tältduken annars möglar tältet lätt. Häng sedan tältet på tork luftigt under några dagar. Diska alla tältpinnar så att de är rena och fina. Ta för vana att alltid, alltid packa tält och pinnar tillsammans i förvaringspåsen innan du lägger undan den så att du inte av misstag åker på utflykt utan tältpinnarna som är kvar hemma i bestickstället.

Bor du trångt i lägenhet kan duschutrymmet vara en bra första anhalt för tältet, balkongen om det är fint väder. Kanske finns det allmänna utrymmen med torkmöjligheter eller ett oanvänt vindsförråd eller liknande.

Kängorna – Pilla bort små stenar, torka av jord och impregnera

Se till att göra rent kängorna ordentligt när du kommer hem. Skölj bort smuts och lera med hjälp av ljummet vatten och mjuk trasa eller borste. Peta bort alla små stenar och grus som har fastnat  de grova spåren under sulan. Ta ut innersulan och låt insidan torka riktigt ordentligt i rumstemperatur. Är kängorna riktigt blöta kan du stoppa i tidningspapper – men torka dem aldrig vid element eller vid eld då de går sönder.  Använd skoblock när du förvarar dem.

När du behandlar  kängorna tar du av skosnörena och ser till att smörja in kängorna på plösen och runt om hela utsidan noggrant. Smörj in läderkängorna med vax. Använd inte produkter med olja. Använd allra helst handen för att smörja in vaxet.

Kängor i nubuck, suede, textil och syntet impregnerar du ordentligt innan du använder dem första gången. Rengör dem så fort de blir smutsiga och återimpregnera dem med jämna mellanrum. Det finns en lång rad olika material i kängor så hör med din försäljare vad som gäller för just din sort.

Sovsäcken – Torka, torka, torka och förvara luftigt

Häng upp sovsäcken och låt den torka riktigt ordentligt när du kommer hem från äventyret. Genom att använda sovsäckslakan skyddar du sovsäcken från att bli smutsig. När säcken behöver tvättas gör du det med specialtvättmedel, skölj många gånger och torktumla den med tennisbollar under lång tid på svag värme.

Om den lufttorkar så kan det ta ett par dagar innan den är torr. Se till att alltid knöla ner sovsäcken i sin påse och vik/rulla aldrig ihop den så ökar du livslängden för den. Förvara den inte i kompressionspåsen mellan äventyren – om den får vara så luftig som möjligt bevaras de isolerande egenskaperna längre.

Liggunderlaget – Förvarar du det rätt?

Lägg ut det helt och låt det torka riktigt ordentligt innan du lägger undan liggunderlaget. Är det riktigt smutsigt så kan du skölja av det i duschen.

Liggunderlag i skumgummi eller cellplast kan rullas ihop och läggas undan. Uppblåsbara liggunderlag mår allra bäst av att förvaras helt utrullade med öppen ventil. Ett tips är att lägga det bakom kläderna i garderoben, bakom soffan eller under sängen så är det inte i vägen så mycket.

Termosen – få bort ungen lukt med husmorsknepet bakpulver

Du får bort dålig lukt ur termosen genom husmorsknepet att fylla den tre fjärdedelar med varmt vatten och sedan lägga i ett par skedar bakpulver och sedan låta det stå en kvart.

Ryggsäcken – Lufttorka med god ventilation

Töm ryggsäcken helt och hållet på utrustning, kom ihåg att hänga upp regnskyddet så att du inte glömmer kvar det blött och ihopknycklat och skaka ur all jord, sand och barr som kan finnas inuti ryggsäcken och sidofickorna eller topplocket.Tvätta av fläckar på din ryggsäck med ljummet vatten och en disksvamp. Låt den lufttorka någonstans där det är god ventilation. Impregnera med speciell spray för utrustning.  Ofta finns det så många detaljer, spännen, remmar och andra detaljer på ryggsäcken som går sönder i tvättmaskin.

Gummistövlar – Bevara med silikonolja

Gör rent dem med tvål och vatten om de är smutsiga när du kommer hem och torka dem torra med trasa.  Ha för vana att då och då även behandla dem med skovårdsprodukter avsedda för gummi som innehåller silikonolja eller latex.

Handskar – torka rätt och använd balsam till läder

Utsätt inte dina handskar för stark värme om de är gjorda i läder. Låt dem torka med fingrarna uppåt, är de mycket blöta kramar du ut vattnet från fingertoppen och ned mot handleden, men var noga med att inte vrida ur dem. När de är torra så behandlar du dem med exempelvis speciellt läderbalsam.

Osäker på val av tvättmedel och impregnering? Fråga i din närmsta friluftsaffär eller från butiken där du köpt din utrustning. De hjälper gärna till att hålla livslängden på dina produkter.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara