Året jag andades samma luft som Avicii och Björn och Benny och några tankar om årets bidrag Norrsken med Jon Henrik Fjällgren.

Tusentals händer som klappar. Musik som strömmar ut peppande och stark så att den tar över hela mitt väsen, blir en del av mina hjärtslag. Från läktaren tillsammans med alla ukrainska fans, fråga inte hur jag hamnade där, klappar vi i takt till musiken medan årets bidrag går med stolta steg in mot scenen. Jag är i varje cell medveten och meddragen i euforin och stoltheten över 2013 års Eurovision Song Contest som avgjordes i Malmö. Aldrig har jag känt så mycket stolthet och tillhörighet. Bara tanken av att vara där i lokalen och andas samma luft som Björn och Benny, Avicii och alla låtskrivare och artister som lämnat större eller mindre fotavtryck längs musikhistorians väg är svindlande.

Avicii och Björn och Benny frontade Sverige för Europa

Alla artister leds in med en stor fana för sitt lands till tonerna av det musikaliska samarbetet mellan Avicii och Björn och Benny:  We write the Story. Nutid möter dåtid. Odödliga klassiker  för generationer.

Ukrainska bidraget Gravity

Här är jag tillsammans med ukrainska sångerskan Zlata Ohnevytj som bidrog med sången Gravity.

En del av texten går:

”Nothing comes from dreams but dreams
Still you believe in wonder
Something happens and it seems
Like a strike of thunder”

Norrsken och samesång med Jon Henrik Fjällgren

Bland årets bidrag skulle jag verkligen säga att jag vill att Jon Henrik Fjällgren ska vinna med bidraget Norrsken. Jag älskar renen och sången och jojken och jag är med i tanken direkt där i Norrlands allra kallaste vinternätter bland snytyngda granar och norrsken som letar sig ned på himlen. Det om något behöver världen mer av enligt min mening och hur fint vore det inte att marknadsföra Sveriges bästa tillgång till resten av Europa från scenen?

När jag gick i gymnasiet så var Melodifestivalen årets händelse. Vi bunkrade upp med godis, chips och alla tänkbara tillbehör. Ställde i ordning egna resultatlistor och gav artisterna poäng som sedan under stor uppbådelse jämfördes med TV-ambassadörernas utdelning av poäng.  Året när SVT införde delfinal efter delfinal och den helt outgrundliga andra chansen. Där slutade jag följa melodifestivalen och sedan dess är det mest ett vårtecken att se affischerna på löpsedlar utanför butikerna.

Hur förhåller du dig till melodifestivalen?

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara