Jag har testat menskoppen i snart ett halvår och idag skriver jag en sammanfattning av allt du behöver veta för att komma igång. Och jag utvärderar vad jag tyckte efter den här testperioden.

1. Rengöring och hygien

När det kommer till hygien så kan man ju tycka att de värsta bakterierna skulle finnas i de nedre regionerna, men det är faktiskt händerna som är den allra största boeven. Så aldelles oavsett vad du gör ska du se till att alltid ha bra handhygien. När det kommer till själva menskoppen så är det bra att koka den innan första användningen för att få bort alla eventuela bakterier som kan finnas på den. Under användning så sköljs den bara ur med kallt vatten och mellan mensarna kan man göra en grundligare rengöring. Läs också: Hur du gör rent menskoppen i vilda förhållanden.

2. Förvaring av menskopp

Antingen förvaras menskoppen i en liten tygpåse eller så kan den bara vara som den är i ett badrumsskåp eller en låda. Så länge den är skyddad från solljus och står torrt så är det lugnt. Jag har min i badrumsskåpet, sen när den behöver åka i ryggsäcken så har den ett supersnygg förvaringspåse (som btw finns att hitta här). Det är smidigt och enkelt och man vandrar runt med mensskydd som räcker hur länge som helst det är plus-sidan. Sen är jag superfan av att använda tampong-fluff till att starta eldar med – och det kan man med bestämdhet inte göra med menskoppen, så det är till dess nackdel.

3. Hur funkar det då?

Det bästa är att läsa den här korta sammanfattningen av hur det går till rent praktiskt: Hur använder jag menskopp? Men den stora frågan är ju egentligen Hur funkar det i friluftssamanhang?? Jag frågade Vandringsbloggen Communitys medlemmar vad de har för erfarenheter.

 • Tar ett tag att få in snitsen. ”Jag tycker det är jättebra. Dock tog det några ggr innan jag fick in snitsen så jag använde ett trosskydd innan.” Linda
 • Det är ovärderligt. ”Menskopp var ovärderligt när jag var ute på cykelsemester Nordkap-Stockholm för ett antal år sedan. Hade varit meckigt att pyssla med sopor annars, eftersom det främst var dagar i ganska enslig miljö. Minns inte om jag utsatte sambo för att koka den på friluftsköket… ” Anna
 • Lyssna på kroppen. ”Jag har provat, två olika sorter, och det fungerar inte alls för mig tyvärr. Jag fick jätteproblem med underlivssmärtor och efter konsultation med gynekolog så slutade jag använda koppen. /…/ Jag har hört att så många är jättenöjda med sina koppar så det var jättetrist att det inte fungerade alls för mig.  Inte så mycket till tips dessvärre, men jag vill berätta att lyssna på kroppen och känn efter så allt känns bra när du provar och avänder koppen.” Ulrica
 • Ingen höjdare. ”Tycker inte den är bra varken inne eller ute .. (tyvärr) Och utan rinnande vatten är den ju ingen höjdare..” MVH en som bor utan rinnande vatten
 • Funkar alldeles perfekt. ”Använder menskopp både i hemma och ute i naturen. Funkar alldeles perfekt för mig och är mycket smidigare att ha med ut än bindor och tamponger. Sköljer av i det vatten som finns tillgängligt, sjö, hav, bäck och kokar när jag kommer hem. Paddlar mycket kajak så jag har alltid vatten till hands.” Fanny
 • Kälrlek. ”❤ menskopp!” Elna
 • Det går finfint med hjälp av friluftsköket. ”Tips är att införskaffa steriliseringstabletter och en vikbar kåsa. Häll upp rent vatten i kåsan, släng i menskoppen och en bit av en steriliseringstablett. Ett annat kan vara att vid mensens slut koka upp vatten och slänga i menskoppen (efter att den rengjorts med tvål) och koka i 5-6 minuter. Detta tänker jag går finfint om en har ett friluftskök att nyttja. Jag älskar min menskopp och köpte den 2010 och kan inte tänka mig att vara utan den! Trosskydd kan vara att rekommendera ifall den hamnar lite snett eller under de blodigaste dagarna.” Anja

Mina personliga reflektioner av att ha använt menskopp.

 • Våga prova. ”Jag ser många fördelar med att ha med menskoppen ut på vandring. Det blir inga sopor jag behöver släpa runt på och det är smidigt att alltid ha den med och kunna återanvända den. Det knixiga är om man skulle vara på ett ställe där det inte finns tillgång till så mycket vatten. Personligen kommer jag inte fortsätta använda menskopp. Jag kom inte överrens med själva fysiska användningen av den. Men jag gillar konceptet och tror det här kan vara en smidig och bra lösning för alla friluftsälskande kvinnor. Våga prova!”  Angeliqa

Den här videon av Lisette som testar menskopp kände jag igen mig i väldigt mycket. Men eftersom jag inte känner mig bekväm med att youtuba live från min toalettstol så får ni svincoola Lisette istället. Cudos.

För att sammanfatta. Det var käääämpigt. Men bara för att jag hade kämp som jag inte riktigt alls tog mig över betyder det inte att det här inte är en världsbästast grej för dig. Så åter igen ut och prova. Det finns jättebra hjälp man kan få från apoteket eller ställena där man beställer menskoppar. Jag testade min från menskoppen.se och där fick man först fylla i en enkät om mensande, osv osv för att få en skräddarsydd modell och sedan var det superbra support efteråt också för alla tänkbara och otänkbara frågor. Instruktionsvideos i alla former finns här: Menskopp – Isättning, urtagning, tvättning och allt annat man vill veta.

Vad har du för erfarenheter av menskopp? Vad använder du helst för skydd när du vandrar och frilufsar?

Författare Angeliqa

11 Kommentarer

 1. Perfekt att ha på vandringar och friluftsliv, man behöver inte alls vara hysterisk med rengöringen och det finns mindre storlekar om den skulle göra ont. Hade den på en vintervandring förra året och den enda ångesten var ifall jag skulle tappa den i den djupa mulltoan, hur hade jag gjort då? Tack för en bra blogg!

 2. Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr Svara

  Menskopp är så himla bra! Jag gör ju bara dagsturer, sover aldrig i tält och ytterst sällan i vindskydd och menskoppen gör att jag känner mig trygg och fri när jag är ute med kängorna. Likaså när jag tränar och tävlar mtb – menshelvetet funkar mycket bättre med kopp. Jag fick prova flera modeller och storlekar och det var en jäkla massa strul innan jag fick det att funka, var nära att ge upp men till slut fick jag in snitsen.
  Brukar ha specialvåtservett med mig ifall jag behöver tömma den utomhus.
  Blir jätteglad att du skriver om friluftsmens, tycker det är så himla viktigt att vi snackar om mens eftersom det påverkar så många så himla mycket.

 3. Jag testade för många år sedan när det var ganska nytt, typ 2008 eller så. Men jag kom aldrig överens med den för den var så svår att få ut tyckte jag och jag fick nästan panik flera gånger och trodde jag skulle behöva gå till gyn för att få ut den. När den satt inne var den ju toppen, men besväret med att få ut den gjorde att jag tröttnade. Kanske borde testa igen nu när jag fött barn och så…

  • Jag hade också problem med just uttagningen. Den liksom sugploppade fast sig. Men kan vara värt att prova en mindre storlek eller så kanske banafödandet gjort susen.

   Tycker verkligen att konceptet är jättebra, att spara miljö och alltid ha mensskyddet med sig om man nu kan säga så. Okrångligt om väl det tekniska funkar.

 4. Älskar menskoppen! Förstår att den inte passar alla, och särskilt skönt att sätta i den är det ju inte men när den väl sitter på plats så älskar jag den. Precis varit i italienska alperna med mens och det var så skönt att inte behöva kränga av sig alla kläder för att få i en ny tampong på en trång sunkig lunchtoalett. Love it!

 5. Jag tillhör också gruppen som älskar menskopp! Gör oftast bara dagsturer, men oj vad det har underlättat med menskopp jämfört med när jag använde tamponger. Skillnaden är enorm, jag känner en helt annan frihet (vilket iofs. också är en av anledningarna till att jag ger mig ut över huvud taget. Att slippa stadspulsen och bara vandra runt i det fria). För mig tog det ett tag innan jag hittade ”rätt” kopp, jag använder numera en MonthlyCup från http://www.menskopp.se som jag är supernöjd med! Kommer inte att byta bort den i första taget. 😉

 6. Pingback: Mens helt enkelt - Vandringsbloggen

 7. Kom ihåg att det finns mååååånga olika menskoppar runtom i världen – köp inte första bästa 🙂

  Läser en del som skriver här i kommentarerna att det inte funkade, att menskoppen är si och så – men menskoppar finns i alla upptänkliga designer, material, längd, vidd etc – så det borde finnas en menskopp för varje snippa 🙂
  På apotek och i affär finns det oftast bara ett märke i några storlekar, men när det gäller menskoppar så är sanningen oftast inte så enkel. De kan ändå vara för stora/små/långa/smala etc för dig 🙂

  Utgå i första hand ifrån hur mycket du blöder – OCH: bara för att du fött barn betyder inte att du ska ha en stor kopp.

  Mer om hur olika menskoppar kan vara – och en stor menskopp i ett märke kan vara en liten i ett annat märke:
  http://menskoppen.se/ingen-menskopp-passar-alla/

Kommentera

Spara