Livslångt lärande och att hänga med i den digitala utvecklingen

Varje vecka får jag frågor om att jobba gratis. Ibland i utbyte mot ”jättebra exponering” i andras kanaler. Men bakom allt som syns utåt här på bloggen ligger otroligt mycket administrationstid, resor, kompetensutveckling, utbildning, nätverkande, möten, tekniska överväganden och hantering av teknik som inte beter sig som den borde.  Jag köper in kompetens som jag behöver och på samma sätt säljer jag kompetens som andra vill ha. Att vara egenföretagare är otroligt roligt och givande, speciellt för mig som får sådan direkt feedback på vad jag gör via mejl och kommentarsfält, det är också stenhårt jobb som är med all vaken tid på dygnet.

Läs mer: Om Angeliqa Mejstedt och Vandringsbloggen

Som person är jag nyfiken, jag älskar att förstå hur saker fungerar och jag har stora öron men liten mun – älskar att vara den som bevakar lite vid sidan om mer än att jag kliver in och ställer mig i strålkastarljuset. Jag älskar att jobba i projektform, vill ha snabba ledtider och går in 100 % i allt jag tar mig för. Jag vill leverera det bästa jag har och bästa jag kan gentemot alla de jag har kontakt med. Något som jag själv måste göra är att se till att få återhämtning, ha tråkigt, få in vila mellan varven. Som egen företagare och speciellt när det kommer in arbetsledande moment är det viktigt att känna sig själv, att kunna sätta stopp, be om råd, säga nej och säga ja. Att vilja mycket och arbeta stort men samtidigt se alla detaljer. Det här är mer mjuka värden om självledarskap som vi alla behöver fundera på oavsett plats och situation i livet. Allt jag gör påverkar andra människor – jag vill vara den som sprider glädje, positivitet och möjligheter – och det kan jag bara göra när jag har balans, mår bra och tar hand om min hälsa och har balans i livet.

Vill du starta eget företag och leva på ditt största intresse?

Jag får många mejl från er som också vill börja blogga eller starta eget företag så jag tänker att jag lika gärna kan ge mina bästa tips för det också nu när jag ändå gått igenom utrustningen som jag använder. Jag medverkade i podden We Are Influencers och berättade om min företagsresa och hur jag började tjäna pengar: Angeliqa Mejstedt – Att tjäna pengar på sin passion. Om du är intresserad av att höra hur jag gjorde är den podden mitt bästa tips, och inte bara mitt avsnitt, lyssna på alla de fantastiskt inspirerande entreprenörerna och egenföretagarna som där berättar om sina företagar- och livsresor.

Mina bästa tips för att komma upp på fötterna snabbt 

Det handlar om att våga be om hjälp, engagera sig i sitt företag och att själv dela med sig till andra. Egentligen är det dumt att kalla egenföretagare för just EGENföretagare för nyckeln till att lyckas om du frågar mig är att vara allt annat än själv.

 • Almia / Nyföretagarcentrum. Ta proffshjälp och gör rätt direkt. Om du funderar på att starta eget kan jag varmt rekommendera dig att skaffa proffensionellt bollplank via Nyföretagarcentrum och Almia på orten där du bor. De var till ovärderlig hjälp för mig i att hitta rätt bland pappersarbetet i att starta företaget – Verksamt.se är ett riktigt bra tips. Jag hade också en egen mentor via Nyföretagarcentrum som under ett år fanns som strategiskt bollplank och som vidgade mina vyer i tankesätt och förhållningssätt vilket gjorde att jag kunde skala upp verksamheten på ett hållbart sätt och snart kunde börja anställa och ta in konsulthjälp för att avlasta mig själv.
 • Hitta branschnätverk och skapa nätverk med likasinnade. Jag har varit med i Alumninätverk från Uppsala Universitet, kvinnligt nätverk för egenföretagare, bloggnätverket Influencers of Sweden, Marknadsföreningen, Nordic Travel Bloggers, Svenska Resebloggar
 • Älska bibblan!!! Underskatta inte värdet av biblioteket. Jag älskar fackavdelningen på Stadsbiblioteket i Västerås där har jag lärt mig allt från att tyda enklare HTML kod till att skriva anpassat för webben och massa, massa annat som gjort att jag snabbt kunnat erövra kunskap och kompetens inom områden där jag behövt bli starkare. Ibland kan det kännas svårt att ransaka sig själv. Vad är jag riktigt bra på och vilken kombination av min kompetens och erfarenhet sticker ut och vart är jag svar, vad behöver jag utveckla hos mig själv?
 • Sätt upp rimliga mål. Framför allt ska du ha glasklart för dig vad syftet med att starta eget är. Hur vill du att alla komponenter av ditt liv ska se ut? Rannsaka dig själv om du är beredd att satsa det som krävs. Har du tiden, engagemanget och ekonomin? Har du den sociala stöttning som du behöver privat och professionellt?  Vad driver  och motiverar dig? Det kan vara pengar, frihet, flexibilitet, status, egenbestämmande, snabbrörlighet. Eller något helt annat. Vart vill du vara om 2 och 10 år? Sätt upp smarta mål och en hel drös med delmål. Var beredd på att du behöver klappa dig själv på axeln och komma ihåg att fira dina framgångar, ingen annan kommer se allt hårt slit du lägger ner så just att vara snäll mot sig själv – det är så viktigt.
 • Spotify. Faller väll lite mer under företagets arbetsmiljöarbete. Men jag älskar att lyssna på musik när jag sitter och skriver eller på väg mellan möten eller på högsta volym när jag kör bil eller i hörlurar när jag åker tåg. När jag vandrar är det enbart naturen jag vill ha i öronen så då är det största möjliga tystnad som gäller.

Programvaransom hjälper mig:

 • Speedledger. För att hantera företagets ekonomi har jag programmet Speedledger. Där sparar jag kunduppgifter och skriver fakturor.  Sedan har jag en bokföringsfirma och en egen redovisningskonsult som hjälper till med allt det praktiska. Och jag minns så väl första gången jag hade råd att ta in hjälp med ekonomin. Vilken fantastisk lättnad det var. För även om jag själv är utbildad Civilekonom så är det otroligt mycket som alltid händer på ekonomiområdet som man behöver vara uppdaterad på, det ändras ju beroende på politiska beslut osv osv. Det sparar mig många timmar varje månad som jag istället kan ägna åt det jag gör bäst. Går du själv i företagartankar är nog det mitt bästa råd – köp in kompetensen du saknar och släpp taget om allt det du inte själv måste göra.
 • Gratis program: Jag kan ändå tipsa om några gratis program som jag använt och som duger superbra om man är hobbyanvändare.
  • Canva: Gör fina presentationer, broshyrer, CV och allt du kan tänka dig där du kombinerar bild och text och vill ha det grafiskt snygggt. Ett år gjorde jag vykort av mina finaste vandringsbilder från pilgrimsvandringen längs St Olavsleden och skickade tackkort till alla platser där jag bott längs med vägen.
 • Google Drive: Lifesaver delux, i Google Drive delar jag dokument, planerar arbete, prioriteringslistor, agendor för möten, mötesanteckningar, framtidsplaner, viktiga foton. Lätt att bjuda in medarbetare, och samarbetspartner till en mapp med filer.
 • Trello: Att göra listor som kan checkas av. Använder den från och till. Tycker ändå den är rätt klumpig och föredrar faktiskt fysiska handskrivna listor och att få ta fram en penna och rita ett kryss i en box när något är klart. Det känns så befriande.
 • Checklista på sådant du behöver ta ställning till innan du startar:
  • Affärsidé
   Marknadsundersökning
   Här kan du få hjälp på traven – Almia, affärsnätverk,
   Skaffa en mentor
   Vikten av nätverk professionellt och privat
   Ef eller AB
   Anställa
   Så marknadsför du företaget
   Vad ska du sälja – tjänst eller produkt
   Vad är dina starka och svaaga sidor (ta in hjälp på svaga)
   Hur vill du ha ditt liv – vart, hur, när – designa efter behov
   kompetensutveckling med tiden
   Säker övergång – sätt dig inte på parkbänken
   Varför biblioteket är din bästa vän
Författare Angeliqa

Kommentera

Spara