Att konsumera är alltid mer eller mindre slitsamt för naturen och mänskligheten kommer inte att kliva tillbaka till det tillståndet, där människan bara är en oskadlig och ödmjuk del av naturens kretslopp. Även om det ibland gör ont att bli påmind om hur mycket oönskade spår man lämnar efter sig av att bara leva ett vanligt liv som alla andra vanliga och snälla människor lever, ska man vara klarvaken och medveten om sina konsumtionsvanor och dess påverkan. Det är nämligen ett tecken på att även de bra egenskaperna hos människan fortfarande finns kvar: förmågan till konsekvensanalys och förmågan att göra rationella beslut efter ens slutsatser.

Går det att köpa miljövänliga friluftskläder? Nej. Men det går att minimera den negativa påverkan på miljön från sina friluftskläder. Skillnaderna mellan miljömässigt dåliga friluftskläder och bra de alternativen är väldigt stora. Jag valde en jacka som representerar en produkt som orsakar så lite onödig skada till naturen eller till människor som möjligt.

Produkten är inte miljövänlig i den bemärkelsen som jag uppfattar ordet miljövänlig. För mig betyder ordet vänlig någonting som är fördelaktigt, skonsamt eller påverkar positivt och därför vill jag inte kalla någon produkt som orsakar någon slags av utsläpp eller spår för miljövänlig. En träsked som hantverkaren har tillverkat med en täljkniv av en fallen gren är det närmaste en miljövänlig produkt jag kan komma på.

Däremot kan en väl designad skaljacka vara ett bra val i det utbudet som vi har i dag. Alltså så lite miljöovänlig som möjligt. Jag särskiljer de egenskaperna som gör den här produkten till ett bra alternativ om man ska köpa en vattentät friluftsjacka.

Du kan använda de följande punkterna som ledtrådar för bättre val i andra produktkategorier också.

1. Fri från fluorocarbon. En av de mest populära men samtidigt skadliga kemikalierna inom klädindustrin är fluorocarbons. De berikas i näringskedjan och orsakar hormonella ändringar hos fåglar och däggdjur.

2. Enkelt att byta dragkedjan. Dragkedjan är sydd på tyget med enkla stygn så att man kan byta den hemma och utan specialkunskap. Många bra produkter slängs i soporna eftersom en del har gått sönder, men det är för tidskrävande och dyrt att byta den delen.

Exempel på ett lätt fixad dragkedja.

Ibland är dragkedjorna insydda i produkten med krångliga sömmar som gör det svårt att byta ut dem.

3. De flesta delarna går enkelt att byta ut eller reparera. Fast tryckknapparna, kardborreband, gummisnören etc ger sig kan man fixa dem enkelt och fortsätta använda produkten.

Med enkla sytekniker kan man förlänga sin utrustningens livslängd med tiotals år.

4. Enkelt att riva isär delarna för att återvinna plagget. De flesta tekniska friluftskläderna innehåller många olika material som är sydda ihop på så avancerade sätt, att produkten är närmast omöjlig återvinna. Den här jackan kan du göra i bitar och återvinna relativt enkelt.

5. Maskintvätt i 40 grader. Den största andelen energi konsumeras inte och mest utsläpp släpps inte när produkten tillverkas eller transporteras. Utan det är tvättandet av plagget som ofta orsakar den största miljöbördan. Om produkten inte behöver tvättas ofta och kan tvättas i låga temperaturer med milda tvättmedel – är den mindre ovänlig mot naturen.

6. Polyester monomaterial. Jackan är tillverkad till hälften av återvunnen polyester som är blandad med ny polyester, men allt det är en och samma polyester. Polyester är lätt att återvinna. Om polyestern hade blandats med bomull eller något annat syntetiskt material, skulle det vara omöjligt att återvinna.

7. Stryktålig. Med det här menar jag inte att jackan kan strykas, utan att den tål stryk, hård användning. Den är slitstark och därför en långvarig produkt.

8. Klassisk och enkel design. Det sägs att alla generationer skrattar åt gammalt mode men följer det nya. Om produkten är för starkt stämplad av en viss tidsperiod, kommer den att se löjlig ut i framtiden. För att använda produkten länge ska den ha en mild och klassisk design.

9. Byggd av återvunna material. Återvinningsprocessen kan vara tung för naturen, men ännu dyrare är att hela tiden pumpa ut nya material. Med återvunna material minskar man produktens naturovänlighet.

10. Bluesign certifierad. Certifikationer minskar risken på grön-bluff. Om stora, starka och stolta miljöcertifikationsföretag låter produkten använda deras stämpel, är det ett gott tecken. Bluesign fokuserar bland annat på att minska farliga kemikalier.

11. Fair Wear Foundation member. FWF är som Bluesign men arbetar mot bättre förhållanden för de människor som gör kläderna. Certifikationen minskar risken för att kläderna har tillverkats på ett icke humant eller oetiskt sätt.

12. Företaget lär kunden att använda produkten på ett hållbart sätt. Företag som tillverkar friluftskläder kan bära sitt ansvar och utbilda sina kunder till att använda kläderna på ett klokare sätt. Till exempel att det i jackans produktinformation rekommenderar att använda låga temperaturer när den tvättas och undvika starka tvättmedel. Företaget uppmuntrar kunden använda produkten länge och laga den om den går sönder. För att minska microplastutsläpp bör tvättpåsar användas.

Produkten är Eco Proof Jacket från Haglöfs. Inlägget är inte skrivet i samarbete eller påverkat av leverantören utan valt av Anton personligen. Läs gärna mer i Vandringsbloggens Publiceringspolicy om du har funderingar om sponsrade inlägg versus personliga. Oavsett vilket går det aldrig att köpa personliga åsikter och vi rekommenderar aldrig produkter vi inte själva kan stå för. Det gäller alla inlägg.

Mer från Anton Kalland:

Författare Anton

2 Kommentarer

  1. Per Karlsson Svara

    Tack för ett mycket värdefullt och lärorikt inlägg! ???

Kommentera

Spara