Jag tycker att ett riktigt härligt sätt att bevara minnen är att fotografera dem. Idag är mobilkamerorna riktigt bra och rätt använda kan de skapa minnen väl värda att bevara och dela vidare med nära och kära via sociala medier eller för all del kan de behållas bara för egen räkning. En gång i tiden när den här bloggen startade så fanns bara mobilbilder, med tiden har jag utvecklat mina fotokunskaper och uppgraderat fotoutrustningen för att skapa en ännu härligare upplevelse för dig som läser. Men syftet är fortfarande prick detsamma. Att dela en känsla. Att ta dig med dit där jag har varit.

Jag minns alldeles särskilt en workshop jag gick – det handlade om att föreviga en stund i naturen med bild och text. Den gången gick jag personbästa på saktapromenerande. En och en halv kilometer på tre timmar. Naturen kändes för stor för att ta in. För många vinklar, tankar och färger kom emot mig när jag gav utrymme att verkligen titta på den.  Den gången kom också att bli en utav de påtagliga gånger som förändrade min syn på att skapa och bevara. För innan dess trodde och tyckte jag någonstans djupt inom mig fortfarande att tekniken förstörde min upplevelse, att det var fult att släpa ut teknik utomhus. Att det förstörde upplevelsen. Men det visade sig så starkt vara tvärt om. Prick tvärt om. Jag hade inte kunnat ha mer fel. Där fann jag en ännu starkare koppling till naturen. Och därför vill jag dela den här julutmaningen till dig. Att bevara de där fina minnena så de finns att plcoka upp igen som en liten lyckobank. Fotografera med mobilen. Skriv en dikt.  Måla med akvarell. Plocka med ett minne hem. Hitta ditt sätt.

Mina tre bästa tips för riktigt bra mobilbilder:

Det spelar inte så stor roll om du använder en digital kamera eller din mobilkamera – mest avgörande är faktiskt att du hittar bra ljus för dina bilder och komponerar dem så att du får med det du vill minnas.

  1. Hitta dagsljus: Fotografera i dagsljus hellre än sent på kvällen när mörkret kan göra bilden blir suddig eller gulaktig och det kan vara svårt att se motivet. Allra finast ljus har du strax efter solen gått upp och strax innan den gått ned, när det blir sådär guldrosa. Ett annat viktigt tips är att du verkligen är noga med att sätta fokus – se till att peta på skärmen så fokus hamnar där du vill att det ska vara skarpt.
  2. Jobba med vinklarna: Ta gärna lite tid och hitta den där rätta vinkeln på det du vill minnas. Om du går förbi ett vackert vindpinat hus kan du fundera på om du bäst bevarar känslan genom att fotografera det rakt framifrån eller om du vill ha med sidoväggar, vinklar och vrår. Kanske behöver du ta flera bilder. En på håll och en närbild på en vacker detaljs. På så sätt kan flera bilder tillsammans berätta en historia.
  3. Städa bort allt som inte ska vara med: Försök hitta en bakgrund som är så lugn som möjligt när du ska fotografera. Ta bort alla småsaker, plastpåsar och annat jox som ligger i bakgrunden och kan förstöra bilden, gör det så rent och fint som möjligt. Kanske behöver du vänta på att ett gäng turister ska flytta sig från det vackra vattenfallet för att få bilden så fin som möjligt att längta tillbaka till.

Vad som är en bra bild är förståss väldigt subjektivt. Alla har vi olika tycke och smak och de flesta sociala medier idag har en lång uppsjö filter och programvaror för att försköna bilder ytterligare. Kanske är charmen i det helt opåverkade kanske är charmen i det tillrättalagda. Hitta din stil – fånga det där magiska ögonblicket – och sätt det på din dator som skärmsläckare så du får härlig påminnelse om något fint många gånger varje dag. Så har jag gjort.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara