Jag går genom kvarteret Montmartre med fötter som jag drar efter mig så långsamt det bara går för att jag ska ha tid att insupa alla intryck och för att jag inte vill att tiden här ska ta slut. Bland gatukonstnärer som ritar av människor som karikatyrer av deras mest utmärkande drag, mimartister som står så stilla att de vid första anblicken är statyer och stånd med färsk frukt och bord fulla av antikviteter. Vid en uteservering stiger sorlet och jag stannar till en bit längre bort för att titta på rostiga nycklar och blommiga skålar.

Jag skulle beskriva Montmartre som ett av världens mest romantiska platser. För de snirkliga blomstergjuterierna kring balkongerna, de smala gränderna och många små utecaféerna. Men historiken för kvarteret är väldigt mycket mörkare. Namnet Montmartre kommer från ”Mont des Martyrs” vilket betyder Martyrernas Berg. Här halshöggs människor på platsen där du nu kan hitta basilikan Sacre Cour.

Sedan 1800-talet är kvarteret allra mest känt för en plats som samlar konstnärer. Både Picasso, Monet och Dali har vandrat längs dessa gator. Kanske är det därför många konstnärer sitter här bland hörnen och insuper atmosfären. I sanna legenders anda. jag vill i alla fall tro det.

Mont

 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara