Morakniv Adventure är ett årligt återkommande event som samlar knivtokiga skapare och naturälskande människor. Helgen startade med Fabriksbesök och avslutades med tre dagar med lägereldshäng, workshops och vandring i Moras skogar. Idag får du följa med på hur det var under helgen. 

Att vara nörd är bland det finaste man kan vara i mina ögon. Det betyder dedikation, noggranhet, vilja och engagemang att lägga tiotusentals timmar på att förfina sina kunskaper och färdigheter inom ett ämne. Under helgen har jag träffat en massa, massa såna. Nördar. Och det gör mig så glad. För de här människorna håller månghundraårig kunskap vid liv. Sådant som var självklart förut men som allt mer faller i träda med den tekniska utvecklingen idag. Vi behöver ju inte särskilt ofta bry oss om vilka läkande växter som kan användas i sår, hur man gör eld med hjälp av friktionen mellan två träbitar eller hur man skapar sitt eget fodral till kniven med hjälp av näver och rötter. Allt det här har och mycket mer har vi djupdykt i under helgen på Morakniv Adventure.

Morakniv Adventure Morakniv Adventure

120 deltagare från alla världens hörn och då är det ju inte direkt läge att langa fram ett gäng frystorkat. Helgen blev en kulinarisk upplevelse med mat som jag inte ens kan stava till.

Barn the Spoon – Heltidsträskedmakaren

Barn the Spoon lever heltid på att tälja träskedar och har skrivit en bok i ämnet. Det tycker jag är svincoolt. Under tre års tid levde han som uteliggare och fick in pengar genom att sitta på trotoarkanten och tälja träskedar som han sålde. Idag har han byggt upp en hantverksskola och har flera anställda som hjälper honom att lära ut skedtäljarkunskap till en bredare allmänhet. Barn the Spoon imponerar.

Morakniv Adventure Morakniv Adventure Morakniv Adventure Morakniv Adventure Morakniv Adventure En amerikansk man i min vandringsgrupp har gjort ett verkligt mästerverk med sitt knivblad. Bladet kan monteras i skaftet och används som halsband. Det var en riktigt snygg lösning. Jag önskar så jag hade tålamodet att sätta mig ned och både komma på och skapa något sådant. Jag minns tillbaka till träslöjden i högstadiet när vi fick göra egna skaft och skapa mönster med olika träslag och det var så mycket sandpapprande – men slutresultatet blev riktigt fint om än inte i närheten av detta.

Sjukvård i vildmarksmiljö med Torbjörn Selin

Torbjörn Selin är överlevnadsinstruktör med bakgrund inom Försvarsmakten och lärde ut första hjälpen i vildmarken, hur man planerar ett säkert äventyr, gör riskbedömning och vad man kan göra om det allra värsta händer i skadeväg ute på vandringsleden och vilka växter som kan användas i medicinskt syfte.

Morakniv Adventure Torbjörn Selin Morakniv Adventure Morakniv Adventure Morakniv Adventure Morakniv Adventure

Morakniv Adventure

Navigering med Johan Skullman

Under workshopen med Johan Skullman fick vi lära oss om steglängd, att vara uppärksam på avvikelser och tecken i naturen. Ett exempel var hur man kan se på en bil om det är värt att sitta och vänta bredvid den med en bruten arm i hopp på att få hjälp eller inte. Efter det fick vi ge oss ut med långa störar i skogen och försöka mäta upp en perfekt fyrkant med fotsteg genom den snåriga skogen. Är det någonting alla frilufsare ska bry sig om så är det att lära sig så mycket sm möjligt om just navigering.

Morakniv Adventure

Michele Lupoli står här med utsträckta armar och har förmänskligat kompassriktningen. Han lyssnar efter åt vilket håll stor vägen är, ser höjdskillnader i naturen och pekar hela tiden under vår vandring ut riktningen med sina armar. Han har en överlevnadsskola utanför Rom i Italien och längs med en extra slingrig del av vandringsleden i Mora kröp det fram att han är operasångare också. Barryton.  Vi roade oss med mycket sjungande efter vägen. Han av hantverkarmässig konstform, jag av ren glädje men knappast tonsäkert.

 Dagens utmaning är att ha fokus framåt och inte på fötterna i det strömmande vattnet som så tydligt gör sig påmint vid de glesa plankorna i den provisoriska bron.

Skapa knivfodral i Näver med Beth Moen

Beth Moen visade hur det går att skapa knivfodral med hjälp av näver och rötter. Rötterna är allra lättast att hitta vid myrar och lite sumpigare mark. Nävret från björken är den enda barken som har ett specifikt namn, kanske just för att den kan användas till så många saker.

Matlagning med  Kieren Creevy

I en skogsglänta navigerade vi rätt in i ett matlagningswonderlandet som vildmarkskocken Kieren Creevy skapat till oss. I en packpåse knådade vi bröd och åt tillsammans med färskost skapad av kvarg silad genom en snusnäsduk. På spritköket stekte vi kött som smaksattes med granskott och serverades tillsammans med en kompott av lingon och äpple. Innovativt ute i skogen och jag tar verkligen till mig av inspiration att lägga mer kärlek på maten. Min insats för dagen blev att tärna äpplen.

Vilda växter och överlevnadstricks med Dave Canterbury

Den välkända överlevnadsexperten Dave Canterbury från USA lärde ut sina allra bästa trick för att klara sig i naturen. Två riktigt smarta saker att tänka på oavsett om man ger sig ut långt ut i vildmarken eller bara vandrar nära hem är att alltid, alltid ha med sig en vattenflaska i plåt och en stor scarf. Vattenflaskan kan användas till att samla vatten och värma vatten i över öppen eld. Scarfen kan användas som mitella om olyckan skulle vara framme, du kan använda den som scarf, huvudbonad eller som rem till ryggsäcken om den vanliga skulle gå sönder. Dessutom är det ett perfekt skydd mot solen om du behöver skapa skugga.

Vi fick med oss chaga, även känt som sprängticka. Dessa är förbjudna att skära av från träden i Sverige eftersom trädet de sitter på dör när man tar dem, så om du är ute och samlar – se till att fråga markägaren om lov först. Det fiffiga med de här rackarna är att de innehåller en massa, massa nyttiga ämnen som sägs minska risken för cancer och ger värdefull energi i en överlevandssituation. Köps svindyrt på nätet. I I skrivande stund kostar 5o gram chaga 250 kronor.

Lägerlivet på kvällarna: Morakniv Adventure i ett nötskal

Bästa täljhänget hittade jag med Johan kriga, Jonathan Sälg och Joacim Ljadas som fiskade upp middag och bjöd på från tentipikminen och sedan satt vi i tyst gemenskap och tittade på vattnet, hörde musiken från stortipin och täljde en stund. Stillhet.

Tack Morakniv Adventure för fantastiska möten, en hel massa inspiration och glädjefyllda stunder tillsammans framför lägerelden. Vilken friluftsgemenskap. På återseende!

Författare Angeliqa

1 Kommentar

Kommentera

Spara