Dagen idag har tagit oss till Mordviken och vi bor över hos Tord som har låtit oss äta syrligt beska häggbär som växt in på verandan, plocka ruccolasallad direkt från landet och lärt oss om hur gamla huskonstruktioner reagerar på väder och vind. Till kvällen satt vi länge i bastun ute på gården och sedan skämdes vi bort helt och hållet med stekt potatis, viltfärs och hjortron tillsammans med glass.

Huset på gården i Eriksberg har stått här sedan slutet av 1860-talet. Genom åren har huset gett glädje och gemenskap till många människor genom åren. Dansanta besökare som glidit med lätta fötter runt, runt på trägolven i den stora salen på andra våningen. Huset har varit skydd för barn på flykt undan finska vinterkriget. Idag är stora delar av huset vattenskadat.

Tillsammans med Tord och Leanne kröp vi upp på vinden i huset och tittade på ett decimeterlångt förruttnat hål i takstrukturen som gjort att huset idag nästan är fallfärdigt. Klimatförändringar gör att de gamla husen lätt får fuktskador. De är inte gjorda för de snabba väderändringar vi har idag med smältvatten från snö som sipprar in mellan trälagren, sedan fryser till igen för att sedan tina. Tidigare ägare till huset har utsatt det för stor stress och om bara de fyra, decimeterstora hålen i taket hade öagats så skulle huset i mycket högre grad än idag vara plats för glädje och gemenskap.

Oavsett skicket på huset ute på gården så har Tord bjudit in oss med öppna armar och delat med sig av sin stora kärlek för matlagning och skapat en verklig fridstad här. I åtta år har hsn renoverat de övriga husen på gården och det är med smakfullhet och känsla för detaljer. Återanvända material. Tidsenliga färger och rustik charm. Vedeldad spis i köket med väntande långkok. Här är en plats att andas ut och känna tidens vingslag.

Det finns en historia om namnet Mordviken som berättar hur byborna i staden var förargade över prästen som kom och ville föra över sina kristna tankar. Istället för att mörda honom direkt bestämde sig byborna för att erbjuda en kompromiss till prästen. De satte honom på en öde ö ute i vattnet och om han kunde simma tillbaka skulle han överleva. Prästen hade inga simkunskaper och drunknade i viken.

Den överväxta verandan

Ute på baksidan av det gamla huset finns en stor vitmålad veranda. Där blir huset mer och mer beväxt för trädgården har bokstavligt slingrat sig in och tagit över. Från grenar som kommer in åt vi Häggbär med en lite syrligt besk smak som fastnar i gomen, kanske med litet inslag av bittermandel.

Pilgrimmer kan sova över i arrendatorbostaden. Det finns tillgång till själastärkande dusch och bastu och åtta sängplatser.

Jag köper ofta ruccolasallad på ICA hemma, men jag har aldrig funderat på det här med hur de ser ut i verkliga livet, vildvuxna och fria. Idag fick vi äran att gå runt i ett trädgårdsland så stort att det inte verkade ha något slut. Smultron. Potatis. Sallad. Ruccolan är bladen på höga vita blommor som växer. Tord har bevarat det öppna landskapet.

Mordviken låter som ett dramatiskt namn. Men för mig kommer det alltid vara en plats som odlar ödmjukhet och öppenhjärtlig gemenskap.

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

  1. Er resa känns så fin, så mycket mer än bara en vandring. Vad många människor och upplevelser ni får på vägen! Verkligen ett helt underbart äventyr i sig!

    • Hade aldrig i mitt liv kunnat ana vad vägen skulle bjuda på. Så storhjärtade människor som delar vad de har med oss. Ger nytt hopp om framtiden och önskan att leva närmare landsbygden.

  2. Tänk…. För många, många år sen stod en karl med händerna efter sidorna och rak i ryggen och var stolt över detta bygge som precis blivit klart. Tänk om den mannen skulle se sitt livs verk idag…. Så tragiskt! Ett så vackert hus är på väg mot sitt öde…
    Roligt att höra storyn bakom namnet Mordviken!
    Torsdagskram från Kate

  3. Pingback: Planera din vandring längs med S:t Olavsleden - Vandringsbloggen

  4. Pingback: The Steam Hotel - Destinationshotell i Västerås - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara