Med norsk yllekofta, mormors kniv och läderbälte

Den finaste gåvan jag någonsin skulle kunna tänka mig. Nytt liv till min mormors Morakniv. Inga ord är tillräckliga. Roger Olsson från Östersund har restaurerat min mormors morakniv. Emelie på Morakniv har hjälpt mig tidsbestämma den till någonstans runt 40-50-talet och hon berättar att det är en Jaktdolk nr 15 från Hallin & CO. Själv minns jag kniven som ett av de viktigaste verktygen för att tälja träbåtar. En sen vardagskväll i slutet av oktober hittade jag av misstag den gamla rostiga kniven gömd bland massa verktyg längst in i städskåpet. Kniven var både rostig, slö och full av målarfärg. Jag lade upp en bild av den illa tilltygade kniven på Instagram för att höra om någon visste om det gick att göra något av den eller om den var pensionerad för gott. Då fick jag tips efter tips om överlevnads- och vildmarksexperten Roger i Östersund som specialiserat sig på knivar och andra skarpa saker. Jag skickade kniven på posten och efter några veckor kom det hem en blankpolerad kniv, skarp och i nyskick men med alla speciella detaljer bevarade. Nu kommer kniven kunna följa med på många äventyr till och förhoppningsvis kan många generationer till tälja sina egna träbåtar. Det här minnet betyder otroligt mycket för mig för nu kan mormor fortsätta vara med på mina äventyr i skogen.

Morakniven restaurerad

Efter restaureringen blev kniven som ny. När jag skar apelsin var bladet så skarpt att det var som att skära rumsvarmt smör. Alla delar är separerade från varandra och slipade, putsade och oljade.

Siluetten på mormors morakniv

Den här detaljen gör kniven unik. Någon, antagligen mormor, har täljt bort en del av skaftet för att göra den mer ergonomisk. Den här delen var väldigt viktig för mig att bevara. jag tänker att den ligger i handen precis perfekt på samma sätt om den gjorde när mormor använde den.

Mormors kniv

Kniven påminde mig om alla träbåtar jag täljt tillsammans med kusinerna ute på mormors gård. Om alla promenader längs med skogsstigarna i Sala, alla cykelturer på grusvägarna ut mot Långforsen eller Brännholmen. Alla gånger vi suttit på en mossbevuxen sten och druckit saft ur sirapsflaskor och ätit mackor klädda med smörgåspapper eller småkakor ur en brun plåtburk.

Ny slipning på morakniven

Delar av original-loggan finns fortfarande kvar på morakniven. Idag ville jag visa det fantastiska resultatet, men jag kommer även låta dig veta mer om hur restaureringen gått till och mannen med all specialistkunskap kommer dela med sig av sina bästa tips om hur knivar kan få en lång livslängd

Författare Angeliqa

3 Kommentarer

  1. Rev. David Lee Thompson Svara

    Looking forward to a long relationship withing outdoor Survival, emergency and Bushcraft skill sets. Remember :”it’s not the bag you carry, it’s what’s in it”

  2. Pingback: Dag 7: Bräcke - Gällö (Kokkaffe och höstvibbar) - Vandringsbloggen

  3. Pingback: 3 Knivar jag Ofta har på Äventyr - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara