Den började komma krypande redan i svinkalla april, egentligen kanske ännu tidigare. Den där frågan om vad vi ska göra på semestern. Jag är den första att erkänna hur jag snabbt anslöt mig till kören av röster som slängde fram frågan som ett ess ur rockärmen när det blir lite för tyst för att det ska vara helt bekvämt.

Jag vet att jag bidrar till semesterhetsen. Men egentligen är det inte konstigt att det är så lätt att dras med. För fokuset på semester och semestern som en slags statusmarkör finns där, ständigt närvarande. Vi överöses med budskap om hur våra hårt intjänade semesterdagar borde vara och se ut. Hur och var de borde spenderas. Med sol från morgon till kväll, häftiga aktiviteter, resor utomlands, glass, god mat och rosé i drömmiga solnedgångar. Sociala medier, bloggar, tidningar och tv bidrar i allra högsta grad till att måla bilden av hur det “borde” vara.

Jag blir less. Jag blir stressad.

Det är inte ens en sån semester jag vill ha. Men i och med att jag matas de ständiga bilderna och berättelserna om de (smått overkliga och ouppnåeliga) ”perfekta” somrarna har jag ändå en omedveten ribba satt. En hög sådan. Som jag vet att jag inte kan nå – även om jag egentligen inte ens vill nå den. Den får mig att känna mig fel och tro att det nog måste vara något fel på mig som inte vill ha allt det där. 

När jag rannsakar mig själv vet jag vad jag vill. Jag vill vara hemma och ta det lugnt. Vara med familjen. Göra någon utflykt ibland. Gå en sväng i skogen. Det är min definition av vad en riktigt bra semester är. Jag gillar till och med när det regnar och åskar. Ingen riktig semester utan lite härligt sommarregn!  

En mulen semester på hemmaplan är semester det med. På samma sätt som det är okej att svara “ingenting” på frågan om vad en ska göra på semestern. Vi behöver inte maxa, inte bidra ytterligare till semesterhetsen och lägga upp ännu en bild i flödena som visar en solbrun mage i en solstol med sandiga fötter och havet i bakgrunden. Genom att variera budskapen som florerar och visa alternativ kan vi inspirera varandra till alla sorters somrar. Lika mycket som vi påverkas har vi möjlighet att påverka.

Och jag har hopp! För jag anar en förändring och att den glassigt polerade semestertrenden är på väg att vända. De häftiga planerna om resor långt borta, exotiska äventyr, enorma vattenland och dyra nöjesparker känns inte lika vanliga längre. Den tidigare statustunga utlandsresan osar dessutom lite illa i kölvattnet av att miljöfrågan kryper allt högre upp på agendan och i människors medvetande. Pendeln verkar ha svängt och nu vill fler mer än gärna vara närmre naturen. Det har plötsligt blivit ”trendigt” att vara hemma eller i Sverige på sommaren. 

Allt mer Sverige, skog, natur, trädgårdar, kustklippor och insjöstränder flimrar förbi i flödena. Det känns fint. Sedan något år tillbaka har vi ju också nyorden hemester och svemester att slänga oss med för att markera våra hemnära ledighetsplaner. Den förra innebär att semestra på hemmaplan och den senare att semestra i Sverige. Trenden verkar även vårt mest ikoniska svenska varuhus lämpligt nog snappat upp i årets sommarkampanj, vilket resebloggar-Sanna lyfter samtidigt som hon konstaterar att också hon nog håller sig på hemmaplan i sommar. Även PT-Fia kommer med 10 kloka och viktiga tankar om sommaren. Läs och begrunda!

I dagarna publicerade Naturvårdsverket en undersökning som visar att 65 % av svenskarna kan tänka sig att semestra nära istället för att flyga utomlands. Det är otroligt positivt, både för klimatet och för att det förhoppningsvis gör att fler upptäcker alla fantastiska platser som finns här i Sverige. Varför åka bort när det finns så mycket att göra här hemma?

Så vad ska jag göra på semestern? Ingenting! Jag ska hemestra. Jag ska läsa. Träffa familj och vänner. Ta en löptur i skogen. Jag ska vara i Sverige och jag ska upptäcka fler platser runt omkring Mora och Dalarna.

Vad ska du göra i sommar?

Förslag på aktiviteter för Hemestern och Svemestern:

Författare Emelie

6 Kommentarer

 1. Låter härligt att vara hemma. Jag älskar att resa utomlands så ska göra det. Har två långweekends till semester så passar på att utnyttja helgerna. Var i Saigon nu i helgen. Och självklart blir det några västkust helger.

  • Emelie Svara

   Det låter härligt! Självklart ska vi göra det som känns bäst bäst för en själv och det en tycker om 🙂 Ha en riktigt härlig sommar!

 2. Gunilla Svara

  Vilket skönt inlägg! Jag har aldrig hört orden svemester och hemester förut. Bra nyord! I åratal har jag bara haft hemester och lite grann svemester. Det har varit av nödvändighet, pga dålig ekonomi och matteberoende husdjur. Och inte har jag lidit särskilt av det. Nu kan jag alltså göra en dygd av nödvändigheten och känna mig cool och trendig! Jag har några smultronställen på korta och lite längre avstånd med kollektivtrafiken i Stockholm. Ett av mig ganska outforskat område är Tyresta. Jag har planer på att fira min födelsedag där i år tillsammans med min hund och har lånat en riktig vandringsryggsäck (ska inte övernatta, men det blir mycket grejer till mig och vovven och badgrejer och sånt) Hoppas att det inte blir för varmt bara. Min födelsedag infaller i år samma dag som alla jag känner, inklusive min 86-åriga mor, helst av allt vill titta på fotboll. Jag unnar dem det nöjet, uppriktigt. Men själv tycker jag att fotboll är jättetråkigt. Jag ser fram emot att vara med vovven i skogen istället.

  • Emelie Svara

   Visst är ser härliga ord – och så nödvändiga! Att vara på hemmaplan och i Sverige är ju så härligt. Mitt i prick dessutom att du är extra trendig just nu 😉 Det finns ju så många vackra och spännande platser i närområdet som är både enkla att ta sig till och som sagt häftiga att uppleva! Det låter dessutom som ett perfekt födelsedagsfirande. Önskar dig ett stort grattis i förskott och en riktigt härlig tur i skogen med hunden. Helt klart bättre än fotboll alla dagar i veckan!

Kommentera

Spara